ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θερινό Σχολείου με τίτλο “Culture(s), Civilisation(s) and Europe(s)” της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου –

post-img

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, συνεχίζοντας την υλοποίηση του ψηφισμένου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό,  συνεργάζεται  για δεύτερη χρονιά με το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  και τον Δήμο Οινουσσών για την πραγματοποίηση  Θερινού Σχολείου με τίτλο “Culture(s), Civilisation(s) and Europe(s)”  στις Οινούσσες από 11 Ιουλίου έως 16 Ιουλίου 2021.

 

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι οι προβληματισμοί γύρω από την Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετανάστευση, με την καλλιέργεια θεσμικής, νομικής πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας για τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα αυτό θα προσπαθήσει να συνδέσει την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα τους φορείς (θεσμοί, κράτη-μέλη, μη κρατικοί φορείς, δημόσιες αρχές, δομές της κοινωνίας των πολιτών)  που εμπλέκονται με τον πολιτισμό και την δημιουργία  πολιτικών θεσμών που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διάσταση του πολιτισμού και στην επιρροή που ασκεί επί της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, αλλά και στον τρόπο που οι διάφορες διαρθρωτικές πολιτικές της ΕΕ στηρίζουν την πολιτισμική διάσταση της ποθούμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Το θερινό σχολείο με διάφορες μεθόδους διδασκαλίας, αποτελούμενες κυρίως από δραστηριότητες (σεμινάρια, εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, κλπ.) θέτει στους συμμετέχοντες φοιτητές από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αλλά και στους πολίτες προβληματισμούς  και ερωτήματα που θα βοηθήσουν στην παραγωγή σκέψης για την δημιουργία, επιτέλους, μιας Ενωμένης Ευρώπης των Πολιτών.



 

Η ομάδα των συνεργαζόμενων καθηγητών – εισηγητών  έχει άριστη διδακτική και πλούσια ερευνητική εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, για την επιτυχία των στόχων του Θερινού Σχολείου και είναι :

  1. κ. Παναγιώτης Γρηγορίου Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση
  2. κ. Pierre Vercauteren Καθηγητής  της Σχολής Οικονομικών, Κοινωνικών, Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας στο Catholic University of Louvain-Mons του Βελγίου –  Γενικός Γραμματέας στο διεθνές δίκτυο έρευνας REGIMEN
  3. κ. Michel Catala Καθηγητής σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης στον 20ο αιώνα, Πανεπιστήμιο της  Nantes  -Διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Σπουδών
  4. κ. Στέλιος Περράκης Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου – Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου  Νεάπολις Πάφου  –  Διετέλεσε Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης  και Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
  5. κ. Καϊμάκη Βάλια Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου
  6. κ. Arnauld Leclerc Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (CNRS και Πανεπιστήμιο της Νantes)

 

 

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη εκπροσώπησε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- συνδιοργανώτρια του Θερινού Σχολείου-,  στις εναρκτήριες εργασίες του Σχολείου στις Οινούσσες. Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση της ανάφερε:

Για εμάς την Περιφερειακή Αρχή Πολιτισμός δεν είναι μόνον ότι συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της κουλτούρας κάθε κράτους μέλους. Για εμάς Πολιτισμός είναι πρωτίστως οι Αρχές στις οποίες στηρίζεται και προχωρά μια Κοινωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εν προκειμένω. Δεν τιμά τον Πολιτισμό της Ευρώπης η σημερινή της εικόνα. Μια Ευρώπη φοβική, με έξαρση του ρατσισμού κάθε μορφής, την έξαρση της βίας κατά των ευάλωτων ομάδων της, χωρίς όραμα για την προστασία του Περιβάλλοντος, χωρίς ουσιαστική κοινωνική πολιτική, χωρίς εξασφάλιση του δικαιώματος των Πολιτών της στην Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία. Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη μας περνά μια κρίση της ταυτότητας της, μια κρίση της Δημοκρατίας της. Οι καταξιωμένες Αρχές του Ελληνικού Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και του Ευρωπαϊκού Δικαίου  μπορούν και πρέπει να γίνουν ξανά οι Φάροι του Πολιτισμού μέσα απ τους οποίους εσείς οι νέοι άνθρωποι μπορείτε να εμπνευστείτε και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την Ευρώπη που θέλουμε και την Κοινωνία των Πολιτών της. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και για αυτό είμαστε εδώ ως Περιφερειακή Αρχή. Πλέον του ότι  πιστεύουμε πως με την δράση μας αυτή συνεισφέρουμε στην οχύρωση των συνόρων μας που αποτελούν τα φυσικά σύνορα της Ευρώπης.  Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της Περιφερειακής Αρχής: Ευχαριστούμε από καρδιάς τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάνο Γρηγορίου που είχε πριν τρία χρόνια την ιδέα αυτής της συνδιοργάνωσης και έγινε πρωτεργάτης της, τον Δήμαρχο κ Γιώργο Δανιήλ και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευγενία Χαλκιά του Δήμου Οινουσσών που αγκάλιασαν και στήριξαν απ την αρχή την προσπάθεια μας αυτή, τους διακεκριμένους διδάσκοντες επιστήμονες  και βεβαίως όλους εσάς φοιτητές και κατοίκους του νησιού που συμμετέχετε καθώς επίσης και όσους βοήθησαν και βοηθούν στην άψογη αυτή διοργάνωση. Ραντεβού του χρόνου πάλι στις Οινούσσες!”

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!