Συνάντηση με Κρεοπώλες της Λέσβου πραγματοποίησε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ  Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο Πανάγος  Κουφέλος.

Στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και ο ρόλος τους στην προώθηση και ανάδειξη του ποιοτικού κρέατος στην τοπική αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, μετέφερε στους κρεοπώλες την Ισχυρή Βούληση της Περιφερειακής Αρχής  για την αντιμετώπιση :

 • των φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή,
 • για το παραεμπόριο και
 • την παράνομη διακίνηση κρέατος,

με  Εντατικοποίηση των ελέγχων λόγω της αναμενόμενης αυξημένης κατανάλωσης ενόψει των εορτών του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου και πρόσθεσε ότι ο κλάδος των κρεοπωλών είναι βασικός πυλώνας ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και της Περιφερειακής Οικονομίας. Επίσης, προτάθηκαν από πλευράς  Αντιπεριφερειάρχη τα κάτωθι:

 • Ενεργοποίηση του Σωματείου Κρεοπωλών ,
 • Εντατικοποίηση των εποπτικών ελέγχων από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής
 • Εκπαίδευση κτηνοτρόφων και κρεοπωλών ώστε να παράγεται ποιοτικότερο κρέας,
 • Ειδική σήμανση σε κάθε προϊόν με τον τόπο εκτροφής ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ξεχωρίσει τα τοπικά προϊόντα από τα εισαγόμενα που πωλούνται στις μεγάλες αλυσίδες – υπεραγορές και σε λοιπά σημεία πώλησης.

Στόχος, η Επίλυση  των  κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, η ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων και η ενσωμάτωση στην μεσογειακή κουζίνα ως προϊόντα γνήσια, μοναδικά, με υψηλή διατροφική και βιολογική αξία λόγω του τρόπου και τόπου εκτροφής τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος έκανε την εξής δήλωση:

«Στηρίζουμε τους κρεοπώλες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τους κτηνοτρόφους μας. Δηλώνουμε συμπαραστάτες στον αγώνα τους, προτιμάμε, καταναλώνουμε και συνιστάμε προϊόντα του τόπου μας . Η αλυσίδα της παραγωγής της πώλησης και της κατανάλωσης  και η ανάπτυξη του κλάδου υπόσχεται πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία και την κάλυψη της επισιτιστικής κρίσης. Τα οφέλη πολλά και συνεπάγονται

 • Την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων ορεινών και ημιορεινών βοσκοτόπων που θα παρέμεναν αναξιοποίητες,
 • Τη δημιουργία θέσεων εργασίας ,
 • Τη συγκράτηση των πληθυσμών στον Πρωτογενή Τομέα,
 • Τη Βελτίωση της διατροφής του πληθυσμού.

Τα ντόπια ζωοκομικά προϊόντα χαρακτηρίζονται μοναδικά, γευστικά και περιζήτητα.  Δικαιολογημένα λοιπόν, η κτηνοτροφία μας και τα προϊόντα που παράγονται  στο Βόρειο Αιγαίο, θεωρούνται και είναι από τους βασικότερους παράγοντες  αποδοτικότητας και πρεσβευτές της γαστρονομικής μας κουλτούρας» .

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ