του  Βασίλη Κρέτση

Η ανάρτηση των Δασικών χαρτών που αφορούν την Λήμνο και  η καταγραφή και αποτύπωση της Δημόσιας περιουσίας σ αυτούς έχει  προκαλέσει  μεγάλη αναστάτωση στους ιδιοκτήτες εκτάσεων οι οποίοι βλέπουν να «χάνουν» περιουσίες η να θέτονται υπό αμφισβήτηση..

Ούτε λίγο ούτε πολύ  οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποδείξουν  εντός προθεσμίας και με το ανάλογο κόστος ότι περιουσίες των παππούδων τους, τους ανήκουν.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους Δασικούς χάρτες όπως αυτοί αποτυπώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ας προσεγγίσουμε λοιπόν την περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Λήμνου . Όπως διαπιστώνει κάνεις  με μια πρώτη ματιά οι Δασικές εκτάσεις σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τον αιγιαλό !

 

 

Η ευρύτερη περιοχή του Κοκκινόβραχου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα… που ναι μεν στους χάρτες εμφανίζεται καταπράσινη, η δια ζώσης όμως φωτογραφία δείχνει αλλά…το ίδιο συμβαίνει και στο  «Λουρί»  και σ άλλες περιοχές που χαρακτηρίζονται «Δασικές»…..

Αντίθετα η αποτύπωση της περιοχής του Ροσοπουλίου ….είναι εντελώς διαφορετική…..

 Η περιοχή επίσης κοντά στην Φυσίνη οπού καλλιεργούνται αμπέλια( και είναι καταπράσινα από τον δορυφόρο)  και οι ιδιοκτήτες φυτεύαν  δέντρα για σύνορα στα χωράφια τους είναι πια «Δασικά»…αυτό συνεπάγεται ότι αν κάποτε αναγκαστούν ή θελήσουν να αλλάξουν καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα….

Τέλος το αλαλούμ στους χάρτες εμφανίζεται στην περιοχή …που βρίσκεται το πεδίο βολής και οι αντιπυρικές ζώνες στο βουνό. Όπως βλέπετε και στους  Χάρτες το μισό βουνό είναι «πράσινο-Δασικό» το άλλο όχι……

Σύμφωνα με την έρευνα οι χάρτες που είναι αναρτημένοι χρονολογούνται μεταξύ 1950-1960 το κυριότερο όμως είναι ότι η κάλυψη των δασικών εκτάσεων  στην Λήμνο ξεπερνά το 80%!
Οι περιοχές natura….

Σ αυτή την κατάσταση έρχονται  να προστεθούν και οι περιοχές natura, οι οποίες όπως διαπιστώνεται είναι εκτός δασικών χαρτών λες και ο ένας δεν μπλέκει στα χωράφια του άλλου..τυχαίο;

Όμως η κάλυψη της αγγίζει το 40% του νησιού!

Μάλιστα η διαβούλευση που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο για την «ήπια ανάπτυξη» και φιλική προς το περιβάλλον…στις περιοχές natura με όσα κρύβονται πίσω από τις «ωραίες» λέξεις…είναι στα αζήτητα….

Οι επενδυτές που δεν έρχονται…..

Όλα αυτά φυσικά αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον οποιονδήποτε επενδυτή, θέλει να έρθει στην Λήμνο.

Για παράδειγμα ποια από τις μεγάλες εταιρίες  που κατά καιρούς ακούμε θα τολμήσει να κατασκευάσει μια  ξενοδοχειακή μονάδα με όλα αυτά που θα αντιμετωπίσει από τους περιορισμούς που επιβάλουν τα παραπάνω…

Που οδηγούμαστε…..

Η καταστροφολογία ποτέ δεν ήταν καλός οδηγός για σχέδια και προοπτικές όμως  πρέπει να ακούσουμε τα «καμπανάκια» που χτυπάνε!

Όλα τα παραπάνω, η μείωση του πληθυσμού από δεκαετία σ δεκαετία (εν αναμονή και της απογραφής πληθυσμού τον Μάιο), οι λίγες νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, η  κατάργηση  και η υποβάθμιση  Υπηρεσιών  και η άρνηση των νέων να επιστρέψουν στην γενέτειρά τους  ως άνεργοι, πρέπει να μας προβληματίσουν και να αντιδράσουμε ως κοινωνία πριν έρθουμε αντιμέτωποι με τον τοίχο…..

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here