Με το Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας καλυμμένο με την ελληνική σημαία και στεφανωμένο με λουλούδια, η Νέα Κούταλη της Λήμνου τίμησε σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και όλους τους Κουταλιανούς που έφυγαν από τη ζωή.
Η ημέρα μνήμης άρχισε στο ναό Αγίας Μαρίνης, όπου τελέστηκαν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν εκείνων που χάθηκαν, αλλά και των προσφύγων οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους και αγωνίστηκαν για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στη Λήμνο.
Ένας αιώνας Νέα Κούταλη
Η φετινή τελετή είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιήθηκε τη χρονιά κατά την οποία η Νέα Κούταλη συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1926.
Το μνημείο έγινε και πάλι το σημείο όπου συναντήθηκαν η μνήμη της παλιάς πατρίδας και η εκατοντάχρονη πορεία του προσφυγικού χωριού της Λήμνου.
«Εκατό χρόνια Νέα Κούταλη. Εκατό χρόνια ιστορίας, μνήμης και ζωής», σημειώνει η Κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι η τελετή αποτέλεσε φόρο τιμής στους ανθρώπους που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, ο διοικητής της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης, ταξίαρχος Αριστείδης Νάκος, ο λιμενάρχης Λήμνου Χρήστος Καλτσούνης, καθώς και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κούταλης «Νόστος», Μαρία Κουμιανού, μαζί με μέλη του συλλόγου.
Ξεχωριστή νότα στην ημέρα έδωσε το παραδοσιακό γλυκό από την Παλαιά Κούταλη, το οποίο παρασκεύασε η Μαρία Ψαρρά και προσφέρθηκε στους παρευρισκομένους.
Δείτε την ανάρτηση και ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό:
Ειδήσεις Σήμερα:
- Π.Ε. Λήμνου: Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία από τον αφθώδη πυρετό
- Επιστολή στήριξης και συνεργασίας προς τη νέα διοίκηση του Παλλημνιακού Ταμείου και τη νέα Πρόεδρό του, Φωτεινή Μελάτου, απέστειλε ο Σύλλογος Φίλων της Παλιάς Μητρόπολης.
- Ζητείται υπάλληλος για εμπορικό κατάστημα στην Μύρινα .
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




