Το LimnosReport όπως σας είχε ανακοινώσει, Πέμπτη και Παρασκευή θα αναρτήσει τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που αυτή την Κυριακή ζητούν την ψήφο σας.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε τις ερωτήσεις που απασχολούν τους περισσοτέρους Δημότες του νησιού μας ,πολλές από αυτές  είναι και δίκες σας ερωτήσεις .

Το σίγουρο είναι ότι τους βάλαμε να προβληματιστούν να αγχωθούν και να απαντήσουν με ειλικρίνεια, γιατί η κάμερα δείχνει τις περισσότερες φορές την αλήθεια!

Αξίζει τον κόπο να τις παρακολουθήσετε, θα βγάλετε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και μάλλον θα οδηγηθείτε με περισσότερο σιγουριά στην σωστή επιλογή.

Στην κεντρική σας ομιλία πριν λίγες μέρες αναφέρατε:
 "…….Ο Δήμος δεν θα αποτελεί κέντρο εξυπηρέτησης κομματικών 
ή επιχειρηματικών συμφερόντων. 
Ο Δήμος δεν θα εκβιάζει τους Πολίτες του.
Δεν θα ανταλλάσσει την ψήφο τους με μικροεξυπηρετήσεις και {βολέματα},
…Σας πιέζουν, σας εκβιάζουν, σας προσβάλουν με τη στάση τους.."
που αναφέρεστε; 
Σας κατηγορούν για «λάσπη στον Ανεμιστήρα…» υπάρχουν στοιχεία;

 Αυτά που έχουν μελλοντικό χρόνο- συγχωρέστε με γιατί είναι και επαγγελματικό θέμα για μένα  ο μέλλοντας- είναι αυτά τα οποία θα κάνουμε εμείς. Εμείς λοιπόν υποσχόμαστε ότι δεν θα είμαστε κέντρο εξυπηρέτησης κομματικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων. Σημαίνει ότι αρνηθήκαμε την οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση μέσα στον συνδυασμό μας, αρνηθήκαμε τη συμμετοχή των οποιωνδήποτε κομματαρχών μέσα στον συνδυασμό μας. Στους άλλους συνδυασμούς θα δείτε ακριβώς το αντίθετο. Ο δήμος δεν θα εκβιάζει τους πολίτες του, αυτό θα κάνουμε εμείς γιατί ακριβώς ο πολίτης θα είναι στο προσκήνιο. Δεν θα κάνουμε μικροεξυπηρετήσεις και βολέματα.  Αν κάποιος θέλει να μας ψηφίσει για να βολευτεί προσωπικά έχουμε ήδη απαντήσει αρνητικά. Στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησής σας , εδώ θα σας πω ότι είχαμε στο συνδυασμό μας αντίστοιχες εκβιαστικές πρακτικές ο οποίες δεν τελεσφόρησαν, οι άνθρωποι οι οποίοι και έχουν εκβιαστεί και έχουν προσβληθεί ξέρουν ακριβώς για ποιο πράγμα αναφέρομαι και θα μου επιτρέψετε αυτό να μείνει ανάμεσα σε μας  και σε αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, τους κοιτάω στα μάτια και εκείνοι στέκονται υπερήφανοι γιατί δεν κατάφεραν να τους κάνουν να υποκύψουν σε τέτοιες τακτικές. Αν νομίζει κάποιος ότι θίγεται από αυτό μπορεί να με προκαλέσει και να το συζητήσουμε δημόσια.

 

Είναι εφικτή η συνεργασία του συνδυασμού σας με άλλες παρατάξεις 
και με ποιες;

Η θέληση των Πολιτών της Λήμνου δεν μπορεί να παραχαραχτεί από κανένα κλειστό σύστημα διοίκησης, από καμιά συμμαχία χρυσών εφεδρειών για την ενότητα κομματικών μηχανισμών.  Για την δική μας Διοίκηση τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα μιας και η συμμετοχή των Πολιτών είναι η κύρια πηγή της δύναμής μας. Η κατοχύρωση της χρηματοδότησης των κοινοτήτων, η καθιέρωση λαϊκών συνελεύσεων, ακόμα και δημοψηφισμάτων, θα διευκολύνει το έργο μας, και θα δυσχεράνει τα όποια- αν υπάρχουν- σκοτεινά σχέδια κάποιων μικρόψυχων παραγόντων.

 

Ποιος ο ρόλος του Δήμου στην προσπάθεια για την παραγωγική
ανασυγκρότηση;

Στη Λήμνο όλοι βιώνουμε τα προβλήματα της κρίσης, της τελευταίας δεκαετίας. Θέλουμε να βγούμε σοφότεροι από τα αίτια, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να οργανωθούμε, για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων. Στο νησί μας, οι πολίτες επιλέγουμε την ισόρροπη ανάπτυξη, με πυλώνες την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή αφενός και την ήπια τουριστική δραστηριότητα αφετέρου.

Ο αγρότης-παραγωγός και ο ψαράς σήμερα, ενώ εργάζεται υπερεντατικά και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, δεν καταφέρνει τελικά να αντιμετωπίσει ούτε το υψηλό κόστος, λόγω νησιωτικότητας, ούτε τις χαμηλές τιμές των προϊόντων που παράγει. Απομονωμένος και ανίσχυρος γίνεται θύμα των μεσαζόντων, στην τροφική αλυσίδα. Ο ρόλος του Δήμου θα είναι, μέσα από ενημερώσεις από ειδικούς σε θέματα οργάνωσης της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, να καταστήσει τους αγρότες, τους ψαράδες, τους μεταποιητές, κοινωνούς της συνεταιριστικής και συνεργατικής ιδέας, με κοινωνικό πρόσημο. Ομάδες παραγωγών φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, πάσης φύσεως συνεταιρισμοί, που να ασκούν ορθολογική εκμετάλλευση και να καθετοποιούν την παραγωγή, να αξιοποιούν τα προϊόντα του μόχθου τους και να τα προσφέρουν οι ίδιοι, αγνά και σε προσιτές τιμές στον καταναλωτή, απολαμβάνοντας οι ίδιοι την προστιθέμενη αξία τους.

Θα φέρουμε κοντά στις παραγωγικές αυτές τάξεις, το Πανεπιστήμιο, το Ερευνητικό Ίδρυμα, τους ειδικούς στην αγροδιατροφή και στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Θα τους βοηθήσουμε με εκθέσεις, αγορές παραγωγών και διαφημίσεις να φέρουν τα προϊόντα κοντά στον καταναλωτή, να τα γνωρίσει και να τα εκτιμήσει.

Θα παντρέψουμε την παραγωγή των εξαιρετικών μας προϊόντων με τον τουρισμό, ώστε να επωφεληθούν και οι δυο κλάδοι, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλο.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο ήπιας εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με πυξίδα την αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό και προστασία στο περιβάλλον, με αποφυγή της ρύπανσης στο νερό, στο έδαφος, στη θάλασσα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και δεσμεύομαι για διευκρινήσεις και σχόλια σε προφορική μας επικοινωνία, χωρίς τον περιορισμό χώρου μιας γραπτής απάντησης.

 

Σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας παιδικών σταθμών (Δείτε εδώ την ερώτηση)

Καταρχάς, να σας ευχαριστήσω διότι θίγετε το μεγάλο θέμα της ποιότητας  εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά μας και συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις σας, τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο. Ως εργαζόμενη γυναίκα, εκπαιδευτικός και πολύτεκνη μητέρα, ειλικρινά καταλαβαίνω την αγωνία που εκφράζετε σχετικά με το πρόβλημα έλλειψης παιδικού σταθμού στο κέντρο του νησιού ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενες μητέρες των χωριών μας. Θα σας πω λοιπόν ότι δεν είστε η μόνη που έχει θίξει αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει αξιολογηθεί από την τοπική κοινωνία αλλά όχι από τον δήμο μας. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η ποιότητα ζωής των πολιτών της Λήμνου θέλουμε να έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, οριζόντια και ισόρροπα σε ολόκληρο το νησί. Δεν υπάρχουν για εμάς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολίτες και δεν υπάρχει για εμάς μεγαλύτερος εχθρός από το πρόβλημα που δεν λύνεται. Βεβαίως καταλαβαίνουμε και το αυτονόητο, ότι δεν έχετε την πολυτέλεια χρόνου για να αναμένετε τη λύση του από έναν δήμαρχο που θα αποδειχτεί στην πορεία εάν είναι ικανός ή όχι να φτάσει σε αυτή. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι κάθε κοινωνικό πρόβλημα μπαίνει στην τροχιά της λύσης του μόνο όταν η ίδια η τοπική κοινωνία ενεργοποιηθεί, το αναδείξει και μαζί με τη δημοτική αρχή  διεκδικήσει τη λύση του. Σας θυμίζω το παράδειγμα του κλειστού Γυμνασίου της Μύρινας. Οι γονείς,  οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου ανέδειξαν το πρόβλημα της  στέγασης των  τελευταίων 5 χρόνων και σε συνάντηση που είχαν με τους 4 υποψηφίους δημάρχους, ομόφωνα συμφωνήθηκε ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του κτηρίου.  Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συλλογική προσπάθεια, είμαστε μαζί σας σε ανοιχτό διάλογο που θα προκαλέσετε όλοι οι εμπλεκόμενοι γονείς προκειμένου να μπει το θέμα σε διαδικασία επίλυσης. 

 

Ποιο είναι το πρόγραμμα για το περιβάλλον τι θα κάνετε με τις 
χωματερές, τοξικά απόβλητα που υπάρχουν στην Νέα Κούταλη, 
νεκροταφείο αυτοκινήτων. 
Καθώς επίσης και με την θαλάσσια ρύπανση, κόλπος του Μούδρου, 
όπου δεν δουλεύουν οι βιολογικοί καθαρισμοί.   

 

Ζούμε στη γη που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Έχουμε υποχρέωση να την παραδώσουμε  σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παραλάβαμε.

 Να ολοκληρώσουμε τις συνδέσεις με το βιολογικό της Μύρινας.

 Να δούμε με επιστημονική και δωρεάν παρεχόμενη συνδρομή, το πρόβλημα των λυμάτων.

 Να φτιάξουμε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στο νησί, με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

 Να συνδράμουμε στις μελέτες για την απομείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Να δούμε άμεσα, έργα, για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων, για την λογική χρήση τους, για την αποτροπή της κατασπατάλησης του νερού.

Να προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε τη χρήση πλαστικών σακουλών από την καθημερινότητά μας.

 Να βάλουμε ένα μακρόπνοο αλλά και φιλόδοξο πλάνο για την ανακύκλωση των σκουπιδιών.

 Να καλλιεργήσουμε την απαραίτητη κουλτούρα στα παιδιά και σε όλη τη κοινωνία, για την επέκταση της ανακύκλωσης.

Το νοικιασμένο σπίτι μας, αυτή η γη που πατάμε, είναι δανεικιά από το μέλλον των παιδιών μας, και των εγγονιών μας. Αυτή είναι η πρώτη μας υποχρέωση. Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι.

Άρα χωματερές και μάντρες αυτοκινήτων που μολύνουν το περιβάλλον δεν έχουν θέση στη γη μας.

Όσον αφορά τη διαχείριση λυμάτων, σας ενημερώνουμε επίσης ότι μετά την επίσκεψη που κάναμε στη Μονάδα Οργανωμένης Διαχείρισης (ΜΟΔ),  η πρόταση των επιστημόνων με τους οποίους συνομιλήσαμε ήταν μία επιτόπια διερεύνηση των συνθηκών στο νησί,  προκειμένου να γίνει σχεδιασμός της διαχείρισης των λυμάτων στις περιοχές όπου δεν υπάρχει βιολογικός. Επεσήμαναν επίσης ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του βιολογικού της Μύρινας. Απαιτείται, όπως μας πληροφόρησαν, πρόσκληση από τον Δήμο Λήμνου, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα, αν κι ο Συνδυασμός μας δημοσίευσε σχετικό δελτίο τύπου και το ανέδειξε ως θέμα στην Γενική μας Συνέλευση στο Λιβαδοχώρι, στις 21 Απριλίου 2019.

 

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αναφέρουν νέες θέσεις εργασίας. 
Που θα βρείτε χρήματα να τους πληρώσετε.

 

Συγχωρέστε με εάν κάνω λάθος, αλλά από την διατύπωση της ερώτησης σας καταλαβαίνω ότι μιλάτε για θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στον Δήμο Λήμνου. Ξέρετε, εμείς δεν έχουμε τάξει θέση εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας και είναι ενάντια στις αρχές μας τέτοιες παλαιοκομματικές πρακτικές που τελικά ακυρώνουν την αξιοκρατία, το κράτος δικαίου και την ισότιμη μεταχείριση για κάθε πολίτη.

Έχουμε αναφερθεί σε θέσεις εργασίας που μπορούν να προκύψουν μέσα από επιδοτούμενα  προγράμματα  μαζικού αθλητισμού, δημοτικών αγροτικών γραφείων, δομών για ΑμΕΑ και άλλων δομών κοινής ωφέλειας.

Αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί, διότι αποτελούν καλές και δοκιμασμένες πρακτικές άλλων δήμων. Επίσης θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να βρει τους απαραίτητους πόρους για να στελεχώσει τις υπηρεσίες  του δήμου.

Κύριος στόχος του αναπτυξιακού μας προγράμματος είναι οι νέοι μας να μείνουν και να εργαστούν στο τόπο μας. Στη Λήμνο όλοι βιώνουμε τα προβλήματα της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται να οργανωθούμε με πυλώνες την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και τον τουρισμό. Να συνδράμουμε στην ποιοτική αναβάθμιση και στην πιστοποίηση όλων των προϊόντων της γης μας. Να ενισχύσουμε τη δράση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την πρόσφατα θεσμοθετημένη μορφή του Παλλημνιακού Ταμείου αναβαθμίζονται οι προοπτικές και οι δράσεις του και δημιουργούνται θέσεις εργασίας κυρίως για νέους αγρότες. Ταυτόχρονα το ΣΥΜ.Π.ΑΝ πιστεύει στην εμπλοκή των απλών πολιτών και των κοινοτήτων στην τουριστική ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο επιμέλειας και παρέμβασης σε κλειστά σπίτια , σε όλα τα χωριά, θα προσπαθήσουμε άμεσα και ελεγχόμενα , να φτιάξουμε μικρές μονάδες φιλοξενίας εντός των οικισμών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν στη ζωή του χωριού. Η Κοινότητα θα έχει έσοδα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος ,θα πάρουν ζωή τα χωριά μας.   

 

Με εκτίμηση

Χαριτίνη Φωτοπούλου

Υποψήφια Εκλεγμένη Δήμαρχος Λήμνου

ΣΥΜ.Π.ΑΝ

 

 

Πολιτική Καταχώρηση

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here