ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Λήμνο.

 

Σε σύσκεψη που έγινε με τον Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστα Αδαμίδη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Π.Ε.  Λήμνου, δηλαδή τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

 

Με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Μύρινας την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, παρουσία του Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων του νησιού και πολιτών, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου έκανε εκτενή απολογισμό του έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, που συνολικά σήμερα ανέρχεται σε 27,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 21,2 εκατομμύρια ευρώ είναι ευρωπαϊκοί πόροι και τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τον προϋπολογισμό της. Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στα προγραμματισμένα για το 2018 έργα τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία συνεργασίας όλων των φορέων.

 

Σήμερα η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το έργο συντήρησης οδικού δικτύου κεντρικής Λήμνου προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, που αφορά στη βελτίωση του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τον οικισμό του Κορνού με τον κεντρικό οδικό άξονα Μύρινα- Αεροδρόμιο. Με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες εξετάστηκε επίσης επί τόπου το έργο ηλεκτροφωτισμού της δεύτερης διασταύρωσης Κορνού και της εισόδου στο νέο κτηνιατρείο, όπου η κα. Καλογήρου τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ηλεκτροφωτισμού για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας ζήτησε το έργο να μπει σε προτεραιότητα.  Επίσης, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκτελεί έργο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξής του, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμύριων ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΑΜΑΤΟΔΟΤΕΙ/ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΗΜΝΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 27,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

 

ΛΗΜΝΟΣ

 

Α. Από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 21,2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Για τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο χρηματοδοτούνται αναπτυξιακές δράσεις με δύο άξονες κατεύθυνσης:

Άξονας 1: Οριζόντιες Περιφερειακές Πολιτικές με χωρικό προσανατολισμό τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο

Άξονας 2: Εξειδικευμένα έργα

 

Αναλυτικότερα:

 

Άξονας 1:  Οριζόντιες Περιφερειακές Πολιτικές με χωρικό προσανατολισμό την Π.Ε. Λήμνου

 

Στην κατεύθυνση αυτή η χρηματοδότηση αφορά τα κάτωθι:

 

 • Στήριξη Επιχειρηματικότητας μέσω ΕΤΕΑΝ: Η δράση αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων και θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Οι πόροι που έχουν καταρχήν δοθεί στο ΕΤΕΑΝ από το ΠΕΠ ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 • Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον : Έχουν δοθεί ήδη 7,5 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η σχετική προκήρυξη αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
 • Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων: Σταδιακά υποβάλλονται και αξιολογούνται/εντάσσονται έργα. Στην παρούσα φάση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καταθέσει πρόταση για ένταξη του έργου κατασκευής οδικού άξονα Παράκαμψης του Θάνους, προϋπολογισμού 5,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχει κατατεθεί και αξιολογείται η ένταξη έργου για το δίκτυο ύδρευσης στο Κοντοπούλι και Μούδρο ύψους 927 χιλιάδων ευρώ.

 

 

Άξονας 2: Εξειδικευμένα έργα που σήμερα υλοποιούνται:

 

 

Τίτλος Έργου Δικαιούχος Π/Υ Ένταξης
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΙΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΛΗΜΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 300.000
ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 243.360
Δημιουργία χώρων πολιτισμού – Στέγαση μόνιμης συλλογής παιδικού παιχνιδιού και βιβλίου ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 1.243.596
Ανάπλαση Χερσαίας ζώνης και παραλιακού μετώπου Μούδρου ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 800.000
Προμήθεια εξοπλισμού οικιακής – επιτόπιας κομποστοποίησης ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 95.472
ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ & ΜΟΝΑΔΑ ΕΕΛ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΤΑΛΗΣ ΛΗΜΝΟΥ (Β ΦΑΣΗ) ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 4.357.768
Μέτρα για την προστασία των υδάτων που προορίζονται για πόσιμο στο Δήμο Λήμνου ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ 98.537
Αποκατάσταση Γαροφαλλίδειου Κτηρίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2.331.000
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΗΜΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 500.000
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΟΧΝΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 2.829.900
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΒΕΙΡΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 1.638.400
ΣΥΝΟΛΟ   14.438.033

 

 

 

Β. Από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 1. Υποδομές Επαρχιακού Οδικού Δικτύου:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει την προσπάθεια για τη συντήρηση του υφιστάμενου επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα:

Υλοποιούνται 3 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 690.000 ευρώ συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στο νησί της Λήμνου και ειδικότερα:

 • Συντήρηση οδικού δικτύου Κεντρικής Λήμνου, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
 • Παρεμβάσεις διευκόλυνσης και προστασίας πεζών στο δρόμο Μύρινα – Κάσπακα, προϋπολογισμού 000 ευρώ.
 • Συντήρηση Αποκατάσταση Επαρχιακού οδικού δικτύου Ανατολικής Λήμνου, προϋπολογισμού 000 ευρώ.

 

Για το 2018 έχουν ήδη προγραμματιστεί 3 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.587.000 ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου στο νησί της Λήμνου με πόρους διασφαλισμένους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για τα έργα:

 

 • Συντήρηση οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ (ΣΑΕΠ 588)
 • Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού που να περιλαμβάνει και το έργο φωτισμού στη διασταύρωση Τσιμάνδρια – Κοντιά, συνολικού προϋπολογισμού 137.000 ευρώ (ΣΑΕΠ 588)
 • Διαγράμμιση οδικού δικτύου νήσου Λήμνου, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (ΚΑΠ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ)

 

Με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκινάει τη διαδικασία για την ωρίμανση νέων έργων και προγραμματίζει τη δημοπράτηση νέων μελετών που αφορούν στη βελτίωση υφιστάμενων οδικών αξόνων. Πιο συγκεκριμένα για το νησί της Λήμνου:

 • Τη μελέτη κατασκευής νέας γέφυρας στον οδικό άξονα Μύρινα – Κάσπακας στη θέση Αυλώνας, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), εκ των οποίων το ποσό των 10.000 ευρώ αφορά στην ετοιμασία φακέλου για την προκήρυξη της μελέτης.

 

 1. Αναβάθμιση Λιμενικών Υποδομών:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχωρεί στην ωρίμανση έργων για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Ειδικότερα:

α) Μελέτη χερσαίων εγκαταστάσεων Λιμένα Μύρινας, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), η οποία περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

 • Βυθομετρικοί χάρτες Λιμένα Μύρινας- προμήθεια από Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού, προϋπολογισμού 24.000 ευρώ (έχει ληφθεί σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής).
 • Ετοιμασία φακέλου προκήρυξης μελέτης προγραμματικού σχεδίου Λιμένα Μύρινας, προϋπολογισμού 11.000 ευρώ.
 • Μελέτη επικαιροποίησης προγραμματικού σχεδίου Λιμένα Μύρινας, προϋπολογισμού 000 ευρώ.

 

β) Ολοκλήρωση μελέτης λιμενικών υποδομών εμπορικού Λιμένα Μούδρου, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), η οποία περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

 

 • Ετοιμασία φακέλου προκήρυξης μελέτης «ολοκλήρωση μελέτης λιμενικών υποδομών εμπορικού Λιμένα Μούδρου, προϋπολογισμού 000 ευρώ.
 • Ολοκλήρωση μελέτης λιμενικών υποδομών εμπορικού Λιμένα Μούδρου, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ.

 

γ) Μελέτη αναβάθμισης υποδομών Λιμένα Πλάκας Λήμνου, συνολικού προϋπολογισμού 110.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), η οποία περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

 

 • Ετοιμασία φακέλου προκήρυξης μελέτης αναβάθμισης υποδομών Λιμένα Πλάκας Λήμνου, προϋπολογισμού 000 ευρώ.
 • Μελέτη αναβάθμισης υποδομών Λιμένα Πλάκας Λήμνου, προϋπολογισμού 000 ευρώ.

 

 1. Συντήρηση και Ανάδειξη Υποδομών Πολιτισμού/ Μνημείων:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων) συμβάλλει στην προσπάθεια για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος των νησιών μας με τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων. Στη Λήμνο είναι σε εξέλιξη τα εξής έργα με Φορέα Υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου:

 

 • Άμεσα μέτρα προστασίας του Προϊστορικού Οικισμού στο Κουκονήσι Μούδρου, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (ΤΜΟ).
 • Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πεδινού, προϋπολογισμού 000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΕΠ 088).

 

 1. Υποδομές για τη Διαχείριση του Υδάτινου Δυναμικού:

 

 • Επικαιροποίηση/ ολοκλήρωση μελετών φράγματος Κάσπακα και λιμνοδεξαμενής Ατσικής, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), εκ των οποίων το ποσό των 10.000 ευρώ αφορά στην ετοιμασία φακέλου για την προκήρυξη της μελέτης, η οποία έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται σε φάση ανάθεσης.
 • Μελέτη συντήρησης- επισκευής ταμιευτήρα Θάνους και δικτύου άρδευσης, προϋπολογισμού 000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), εκ των οποίων το ποσό των 10.000 ευρώ αφορά στην ετοιμασία φακέλου για την προκήρυξη της μελέτης.

 

 1. Περιβάλλον:
 • Μελέτη ανάδειξης στοιχείων Γεωπεριβάλλοντος Λήμνου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), εκ των οποίων το ποσό των 10.000 ευρώ αφορά στην ετοιμασία φακέλου για την προκήρυξη της μελέτης.

 

 1. Δράσεις και Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας:
 • Εργασίες καθαρισμού χειμάρρων νήσου Λήμνου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ (ΤΜΟ)
 • Μελέτη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας νήσου Λήμνου, Π/Υ 60.000 ευρώ (ΠΔΕ ΣΑΜΠ 088), εκ των οποίων το ποσό των 10.000 ευρώ αφορά στην ετοιμασία φακέλου για την προκήρυξη της μελέτης.

 

 1. Κοινωνικές Υποδομές/ Υποδομές Υγείας:

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων έχουν προγραμματιστεί έργα για την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και των υποδομών υγείας και πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε το έργο:

«Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου» προϋπολογισμού 1.472.415 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020 (Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) στις 28.12.2017 και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

 

 

 

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Ειδικότερα, τα έργα που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτεί στον Άγιο Ευστράτιο με συνολικό προϋπολογισμό 954.560 ευρώ, είναι τα ακόλουθα:

 

 • Μελέτη Δικτύου Πυρόσβεσης Λιμένα Αγίου Ευστρατίου, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.
 • Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Ευστρατίου, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.
 • Καθαρισμός ρέματος Αγίου Ευστρατίου, προϋπολογισμού 5.000 ευρώ.
 • Αποκάλυψη Κοινοχρήστων Χώρων Παλιού Χωριού– Δημιουργία Δανειοθαλάμου Δομικών Λίθων, προϋπολογισμού 714.560 ευρώ.
 • Κατασκευή γηπέδου 5×5 στον Αγ. Ευστράτιο, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here