ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο απολιθωμένος κορμός Βάρους Λήμνου (φωτογραφίες)

11

Εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός αγγειόσπερμου, που απολιθώθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, αφού ενταφιάσθηκε σε πυροκλαστικό υλικό που προήλθε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που συγκλόνιζαν την εποχή εκείνη.


Έχουν διατηρηθεί άριστα τα μορφολογικά γνωρίσματα του ξύλου, από τα οποία μπορεί ακριβώς να προσδιοριστεί το είδος του δέντρου.

Το απολίθωμα ανήκει στο Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου και αποτελεί πολύτιμο μάρτυρα της βλάστησης που κάλυπτε την περιοχή της Λήμνου κατά το μακρινό παρελθόν, καθώς και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στη περιοχή του Αιγαίου την περίοδο εκείνη. Μοιάζει μοναδικό βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» αφού αποτελεί ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης και φυσική κληρονομιά της χώρας με σπάνια  παλαιοντολογική και γεωμορφολογική αξία.

Οι απολιθωμένοι κορμοί της Λήμνου προστατεύονται από κάθε επέμβαση ή καταστροφή (Απόφαση 75247/4865, ΦΕΚ 473/2013).

Ο απολιθωμένος κορμός βρίσκεται στην δυτική είσοδο του χωριού Βάρους και αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

 

dramania.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!