Αναφορές για διαρροή φυσικού αερίου υπάρχουν από κατοίκους στον λόφο Έντισον στην Παλλήνη, οι οποίοι για τουλάχιστον δύο ώρες προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά που δεν υποχωρεί με τίποτα. Όπως μετέδωσε το OPEN, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε πως η ροή έχει απενεργοποιηθεί.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης σημείωσε ότι ο λόφος κυκλώθηκε από τις φλόγες και υπάρχουν τεράστιες καταστροφές από την φωτιά σε σπίτια της περιοχής. Ο ίδιος τόνισε ότι μπροστά του βλέπει μια πύρινη γλώσσα η οποία δεν είναι απλή φωτιά. «Έχει σκάσει η σωλήνα φυσικού αερίου και υπάρχει κίνδυνος όλο αυτό να γίνει μπουρλότο», σημείωσε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι η φωτιά έχει ύψος 10 μέτρων και πως η οσμή του φυσικού αερίου είναι έντονη. «Αυτό γίνεται σε δίπλα σε ένα συγκρότημα 200 σπιτιών και πίσω καίγονται σπίτια στον λόφο».

Αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο με καθυστέρηση δύο ωρών -σύμφωνα με το OPEN, απομακρύνουν τους πολίτες από το σημείο και έχουν ειδοποιήσει την εταιρεία – πάροχο να στείλει ειδικό κλιμάκιο για να ελέγξει την κατάσταση  προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες”Αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο με καθυστέρηση δύο ωρών -σύμφωνα με το OPEN, απομακρύνουν τους πολίτες από το σημείο και έχουν ειδοποιήσει την εταιρεία – πάροχο να στείλει ειδικό κλιμάκιο για να ελέγξει την κατάσταση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες.”

 

 

Την ίδια ώρα η φωτιά καίει σπίτια στην Παλλήνη, ενώ τα εναέρια μέσα με δυσκολία κάνουν ρίψεις νερού για να περιορίσουν το μέτωπο αφενός εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και αφετέρου διότι στην περιοχή υπάρχουν σπίτια. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς και οι συνθήκες δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών. Ήδη και στην Παλλήνη έχουν καεί σπίτια και το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Όπως μετέδωσε ο Νίκος Στραβελάκης στο OPEN, μετά την άφιξη των Αρχών, που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση η τεράστια φλόγα αντιμετωπίστηκε και η διαρροή φυσικού αερίου ελέγχθηκε. 

Το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στην λεωφόρο Μαραθώνος,  για να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά της Παλλήνης. Από τους ανέμους δημιουργούνται διάσπαρτες εστίες και καύτρες από τους ανέμους, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις και  προκαλείται αναδιάταξη δυνάμεων και ένα συνεχές κυνηγητό της φωτιάς από την Πυροσβεστική. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών κ. Τσίγκας, σημείωσε στο OPEN ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις έπεσαν πάνω στη φωτιά από την πρώτη στιγμή, δεν μπόρεσαν να την περιορίσουν.

Εφιαλτική η κατάσταση στην Αττική

 

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Πεντέλη από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων.

 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

 

Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο, ενώ μέσα στην νύχτα εκδόθηκαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για απομακρύνσεις πολιτών από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα – 5 μηνύματα από το 112

 

Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα. Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

 

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

 

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

 

Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων. Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φώς 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

πηγη ethnos.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ