ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η Τουρκία συμμετείχε στις συνομιλίες του Λονδίνου για το Ουκρανικό;

post-img

Έκπληκτη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ουκρανικό. Μετά την σοκαριστική αντιπαράθεση Τραμπ και Ζελένσκι, ακολούθησε η πολιτική συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Λονδίνο με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, όπου προς μεγάλη έκπληξη όλων (εκτός της Ελλάδας;) συμμετείχε και η Τουρκία!

Η Τουρκία, η οποία σημειωτέον ως μέλος του ΝΑΤΟ, αποστασιοποιήθηκε ευθύς εξαρχής μη καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μη συμμετέχοντας στην κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας.

Η Τουρκία υιοθέτησε μία στάση ουδετερότητας, κατουσίαν όμως ήταν μία στάση φίλα προσκείμενη στη Ρωσία, διότι διατήρησε και ενίσχυσε τους δεσμούς της με τον ρώσο πρόεδρο, αύξησε τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και πολύ περισσότερο μάλιστα μεσολάβησε για μία διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αντίθετα με τη στάση της Τουρκίας, η Ελλάδα βγήκε μπροστάρης (!) και πήρε πρωτοβουλίες με πολιτικές δηλώσεις εναντίον της Ρωσίας, έστειλε πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, προκάλεσε την αντιπαράθεση με την εδώ ρωσική πρεσβεία δημιουργώντας διπλωματικό επεισόδιο με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα να διαρραγούν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία οι άριστες διπλωματικές σχέσεις που διατηρούσε η Ελλάδα με τη Ρωσία!

Τούτων δοθέντων λοιπόν προβάλλει εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα τηρώντας, λόγω και έργω, μία στάση καθ´ όλα σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και κατέχοντας μια δεσπόζουσα γεωστρατηγική θέση στην άμυνα της Ουκρανίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να έχει εξ ολοκλήρου τεθεί στη διάθεση των συμμάχων, να βρίσκεται εκτός των συνομιλιών στο Λονδίνο για το Ουκρανικό;

Και, βεβαίως, στο ίδιο πλαίσιο της συλλογιστικής, προβάλλει επίσης εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να αποστασιοποιείται από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ καθ´ όλη τη διάρκεια του πολέμου και να προσκαλείται στις συνομιλίες του Λονδίνου; Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει να είναι μία χώρα που έχει εισβάλει και κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου!

Η απάντηση βρίσκεται στις εκτιμήσεις τον συμμάχων μας και εταίρων μας ότι η Τουρκία πρέπει να θεωρείται ως μία χώρα με ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη την πολεμική της βιομηχανία, η οποία κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας σε περίπτωση συνέχισης του πολέμου.

Όπως επίσης και στο γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται από την ευρωπαϊκή ένωση ως μία χώρα η οποία έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει αποτελεσματικά σε ένα σχέδιο βελτίωσης της ευρωπαΐκής αμυντικής ικανότητας να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια της.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Τουρκία συμμετέχει υπό αυτές τις προϋποθέσεις στις συνομιλίες για τις εξελίξεις του ουκρανικού ζητήματος και πολύ πιθανόν στο σχέδιο της  βελτίωσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, πρέπει να θεωρείται από την Ελλάδα ως ένας κακός οιωνός τόσο για τις αποκαλούμενες ελληνοτουρκικές διαφορές όσο και για το κυπριακό. Ίδωμεν.-

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis,

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου,  Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και  απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.