Γράφει η Μαρία Μαρκάκη

Λογοθεραπεύτρια – ειδική παιδαγωγός-φωνοθεραπεύτρια, πιστοποιημένη θεραπεύτρια της μεθόδου R.N.F-PADOVAN.

Η ικανότητα του  ατόμου να αρθρώνει σωστά τους φθόγγους της γλώσσας του, εμπεριέχει μια σύνθετη διαδικασία ακρίβειας κινήσεων, δύναμης και συντονισμού όλων των αρθρωτών της στοματικής κοιλότητας.

   Τα άτομα που παρουσιάζουν, κάποια μορφή στοματικής μυολειτουργικής διαταραχής συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο κομμάτι της άρθρωσης και κατά συνέπεια και της ομιλίας τους.

   Αυτό συμβαίνει γιατί οι αρθρωτές (Αρθρωτές είναι τα όργανα του στόματος που χρησιμοποιούνται για να παραχθούν οι φθόγγοι κατά την ομιλία όπως γλώσσα – χείλη- υπερώα κτλ ) της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν λανθασμένη θέση ανάπαυσης, ανισορροπία στον μυικό τους τόνο και λανθασμένη λειτουργία κατά την διάρκεια της μάσησης και της κατάποσης.

   Έτσι τα χείλη μπορεί να είναι συχνά ελαφρά ανοιχτά, ακόμα και τελείως ανοιχτά, όταν βρίσκονται σε ηρεμία, η γλώσσα να βρίσκεται ανάμεσα στα επάνω και κάτω μπροστινά δόντια ή να τα πιέζει ή να βρίσκεται ανάμεσα στους γομφίους. Οι μασητήριοι μύες είναι αδύναμοι και η κάτω γνάθος κρέμεται συνήθως προς τα κάτω. Παρουσιάζονται επίσης οδοντικές και γναθικές ανωμαλίες όπως είναι η χασμοδοντία ( όταν κατά την σύγκλιση των δοντιών δημιουργείται ένα κενό στους κοπτήρες) και ο προγναθισμός ( όταν η κάτω γνάθος είναι πολύ μεγάλη ή η επάνω πολύ μικρή). Βέβαια σε αυτές τις ανωμαλίες σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα.

   Αρκετά παιδιά λοιπόν λόγω των παραπάνω λανθασμένων λειτουργιών εμφανίζουν και κάποια διαταραχή στην άρθρωση. Επομένως εμφανίζεται ένας μεσοδοντικός σιγματισμός ή ένας πλευρικός. Αρκετές φορές μάλιστα μπορεί να παρουσιάζεται ένας αλλοιωμένος ήχος που μοιάζει με τον φθόγγο /χ/, ο οποίος αντικαθιστά και άλλους φθόγγους της γλώσσας.

   Ο ρόλος του λογοπεδικού είναι να δυναμώσει, να συντονίσει και να φροντίσει να είναι ακριβείς οι κινήσεις των αρθρωτικών οργάνων, ώστε να επιτευχθεί η σωστή εκφορά όλων των φθόγγων που δεν αρθρώνονται σωστά.

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here