ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα ύψη «εκτοξεύονται» οι τιμές των καπνικών προϊόντων: Το πακέτο με τσιγάρα θα φτάσει έως 7 ευρώ!

post-img

Στα ύψη αναμένεται να «εκτοξευτούν» οι τιμές στα καπνικά προϊόντα με τη νέα αναθεώρηση της οδηγίας της Κομισιόν για τη φορολογία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προτεινόμενες αυξήσεις στον ελάχιστο φόρο έως 139% εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε απότομη και κατακόρυφη άνοδο της τιμής φτάνοντας έως και τα 7 ευρώ το πακέτο από περίπου 4,60 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η επιβολή φόρου στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού θα οδηγήσει σε αύξηση 2-3 ευρώ στο πακέτο και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά περίπου 1 ευρώ.

Το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για τη Φορολογία των Καπνικών Προϊόντων, με νέους αυξημένους ελάχιστους συντελεστές. Η αναθεωρημένη Οδηγία προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2028 ενώ θα υπάρξει μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών για τη σταδιακή εφαρμογή των νέων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για ορισμένα προϊόντα, ώστε τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν ομαλά στις αλλαγές.

Ειδικότερα, η αναθεωρημένη οδηγία προβλέπει:

  • Αύξηση των ελάχιστων συντελεστών φορολογίας για μείωση των αποκλίσεων. Θα εφαρμοστεί μια μερικώς προσαρμοσμένη προσέγγιση βάσει αγοραστικής δύναμης, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο τιμών και εισοδήματος σε κάθε κράτος μέλος.
  • Επέκταση της Οδηγίας στα νέα προϊόντα: π.χ. ηλεκτρονικά τσιγάρα, θερμαινόμενος καπνός, φακελάκια νικοτίνης. Το σουηδικό snus εξαιρείται, όπως ορίζεται στη Συνθήκη Προσχώρησης της Σουηδίας.
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον ακατέργαστο καπνό, ο οποίος χρησιμοποιείται σε παραποιημένα προϊόντα. Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των προϊόντων ειδικού φόρου θα επεκταθεί και στον ακατέργαστο καπνό, ώστε να ενισχυθεί η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση του ΚΕΠΕ, οι προτεινόμενες αλλαγές στους φόρους στα καπνικά προϊόντα θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη άνοδο της τιμής κάθε πακέτου. Με τις υπό εξέταση αλλαγές, η μέση τιμή πώλησης ενός πακέτου 20 τσιγάρων στην Ελλάδα, από 4,17 ευρώ (εκ των οποίων τα 2,73 ευρώ είναι ειδικός φόρος) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 6 ή έως και 28 ευρώ το πακέτο, αναλόγως ποια θα είναι η αύξηση στους πάγιους ή και στους αναλογικούς φόρους για τα καπνικά.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.