ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατατέθηκε στο Υπ. Περιβάλλοντος το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου (ηχητικό)

post-img

Το πρώτο τοπικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας, κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορά το Βόρειο Αιγαίο και περικλείει τις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές της Θράκης, τη Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Συντάχθηκε από ομάδα επιστημόνων από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του Διακρατικού Στρατηγικού Έργου «Διασυνοριακή Συνεργασία για την Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε χθες στη Μυτιλήνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τον καθηγητή του τμήματος μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αναστάσιο Γουργιώτη. Το σχέδιο προτείνει την ήπια ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων, καθώς είναι εύθραυστο το θαλάσσιο σύστημα των νησιωτικών περιοχών. Το σχέδιο δεν προτείνει σημειακή χωροθέτηση δραστηριοτήτων αλλά καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και προτείνει τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ανθρώπινες δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα το σχέδιο προτείνει ότι θαλάσσια αιολικά πάρκα μπορούν να εγκατασταθούν στο κεντρικό Αιγαίο και όχι κοντά στα νησιά, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα κληθούν να τις πάρουν οι περιφέρειες και η τοπική κοινωνία με τους εκπροσώπους της, που θα πρέπει να ενημερωθούν και να έχουν έτοιμες προτάσεις όταν το σχέδιο τεθεί σε διαβούλευση.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να πάρει την έγκριση του Υπ. Περιβάλλοντος και συναρμόδιων Υπουργείων και εν συνεχεία να τεθεί σε διαβούλευση στις περιφέρειες και την κοινωνία πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Να σημειώσουμε ότι η ολοκλήρωση των Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2021.

49 Συγγραφείς, Καθηγητές και Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου και στελέχη των αρμόδιων για τον ΘΧΣ Υπουργείων των δύο χωρών, παρουσιάζουν αναλυτικά σε 19 κεφάλαια, τα σημαντικότερα αποτελέσματα και συμπεράσματα από την υλοποίηση των δύο Στρατηγικών Διασυνοριακών Έργων με ακρωνύμιο ΘΑΛ-ΧΩΡ και ΘΑΛ-ΧΩΡ 2, τα οποία είχαν ως κατάληξη την κατάθεση των τελικών προτάσεων για τα πρώτα Θαλάσσια Χωροταξικά Σχέδια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο Βορείου Αιγαίο , στην ΕΡΤ Αιγαίου μίλησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΘΑΛ-ΧΩΡ 2 για το πανεπιστήμιο Αιγαίου καθηγητής Γεράσιμος Παυλογεωργάτος.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.