ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κλείσιμο σχολείων στο Βόρειο Αιγαίο και την Ελλάδα: Δημογραφία, πολιτική και το μέλλον της εκπαίδευσης

post-img

Το νέο σχολικό έτος 2025-2026, η Ελλάδα αναστέλλει τη λειτουργία 721 σχολικών μονάδων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 5 % του συνόλου — αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των εγγραφών και της πληθυσμιακής κρίσης της χώρας . Οι περισσότερες είναι νηπιαγωγεία και δημοτικά: 324 δημοτικά και 358 νηπιαγωγεία θα μείνουν κλειστα.

Τα σχολεία που κλείνουν εντοπίζονται παντού — όχι μόνο σε απομακρυσμένα χωριά ή νησιά αλλά και στην Αττική, όπου 77 σχολικές εγκαταστάσεις (73 από αυτές νηπιαγωγεία) έχουν ανασταλεί . Σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά πλέον αναγκάζονται να ταξιδεύουν έως και 80 χιλιόμετρα την ημέρα για να φτάσουν στο σχολείο τους

Το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από τη σημαντική δημογραφική πτώση: η γονιμότητα έχει υποχωρήσει στο 1,3–1,35 παιδιά ανά γυναίκα, πολύ κάτω από το όριο αναπλήρωσης πληθυσμού .Η χώρα βιώνει αρνητικό φυσικό ισοζύγιο (θάνατοι > γεννήσεις) από το 2011, με ετήσιες γεννήσεις κάτω από 80.000 και θανάτους που σχεδόν διπλασιάζονται . Επιπλέον, η φυγή νέων στο εξωτερικό κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας επιδείνωσε την κατάσταση, καθώς μειώθηκαν και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία κατά μισό εκατομμύριο.

Στο Βόρειο Αιγαίο, συγκεκριμένα, αναστάλθηκε η λειτουργία 1/θέσιου νηπιαγωγείου στη Χίο και τριών νηπιαγωγείων στη Λέσβο, λόγω έλλειψης μαθητών . Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε έναν ήδη απομακρυσμένο και ευπαθή χώρο, όπου κάθε σχολική μονάδα συχνά αποτελεί το επίκεντρο της κοινότητας.

Το κλείσιμο σχολείων δεν είναι απλά εκπαιδευτικό πρόβλημα — επιταχύνει την υποβάθμιση της υπαίθρου. Όταν σχολεία στα πιο απομονωμένα μέρη κλείνουν, η εγκατάλειψη των περιοχών γίνεται πιο ορατή και αμετάκλητη.

Υπάρχουν όμως και φωτεινά παραδείγματα: στο χωριό Φουρνά Ευρυτανίας, μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών κινήτρων, πρωτοβουλίας της τοπικής εκκλησίας και της δημοτικής κοινότητας, ήρθαν οικογένειες με παιδιά· ο αριθμός μαθητών αυξήθηκε από 2 σε 8 και το σχολείο παραμένει ζωντανό . Το παράδειγμα αυτό δείχνει πως το κράτος και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ανατρέψουν την αρνητική τροχιά με σχέδιο, στήριξη και ελπίδα.

Limnosreport.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!

LimnosReport.gr :: Ειδήσεις από τη Λήμνο και το Β. Αιγαίο
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.