ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν χρηματοδότηση οι ακτοπλόοι για να χτίσουν νέα πλοία.

post-img

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Διονύσης Θεοδωράτος, από το βήμα του Συνεδρίου «Ναυτιλία, Μεταφορές, Διεθνές Εμπόριο» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Χίο μίλησε για την ανάγκη ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως αυτή την στιγμή η χώρα διαθέτει 115 πλοία, τα 50 από αυτές είναι άνω των 30 ετών (ποσοστό 43,5%). Παράλληλα σημείωσε πως το 2024 ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων αγγίζει τα 30 έτη. Ενώ το 2030 ο μέσος όρος ηλικίας του ακτοπλοϊκού στόλου θα είναι 36 ετών και τουλάχιστον 15 πλοία θα έχουν ηλικία άνω των 50 ετών.

Τα παραπάνω είναι λίγο ως πολύ γνωστά για όσους ασχολούνται με τις εξελίξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως η αντικατάσταση των παραπάνω πλοίων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΕΕΝ απαιτεί κεφάλαια ύψους 4 δις ευρώ.

Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείας δηλώνουν αδυναμία να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων πλοίων, καθώς δεν έχουν τα αναγκαία κεφάλαια. Δηλαδή αρνούνται να κάνουν οι ίδιες τις αναγκαίες επενδύσεις. Οι τράπεζες, δύσκολα θα δεχθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων πλοίων που θα ενσωματώνουν τεχνολογίες που μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει την εμπορική αποτελεσματικότητα τους. Επιπλέον, οι Ελληνικές τράπεζες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι στις ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας.

Έτσι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» των νέων επενδύσεων είναι το κράτος (με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους), αλλά και οι νησιώτες με τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που ήδη ξεκίνησαν να επιβάλλονται διά μέσου της φόρου άνθρακα.

stonisi.gr

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!