ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η διαδικασία παράδοσης της καθαρής μαστίχας στο εργοστάσιο- Εκτοξεύεται η ζήτηση για το λευκό «θησαυρό» της Χίου

post-img

Από τα μέσα Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει η παράδοση του μαστιχιού, η φετινή σοδειά δηλαδή του 2023 και πλέον οι κόποι των παραγωγών στη Χίο παίρνουν «σάρκα και οστά» και φαίνονται και στην πράξη.

Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος της ένωσης μαστιχοπαραγωγών Χίου μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για το «θησαυρό» της Χίου τη μαστίχα, που αυτό το διάστημα γίνεται η συλλογή του προϊόντος στην ένωση μαστιχοπαραγωγών, ενώ όπως είπε είναι πολύ μεγάλη η παγκόσμια ζήτηση για τη μαστίχα.

«Είμαστε πλέον στη διαδικασία όπου ο κόπος των παραγωγών στο χωράφι έρχεται εδώ (σ.σ. στην ένωση μαστιχοπαραγωγών) και παραδίδουν τη μαστίχα τους. Το προϊόν είναι εξαιρετικά καθαρό, μετά από πολύ κόπο και στο χωράφι και στο σπίτι, κάθε χρόνο ξεκινάμε περίπου 11- 12 Νοέμβρη και οι παραδόσεις ολοκληρώνονται την άνοιξη. Εδώ κατηγοριοποιείται η μαστίχα ανάλογα με το μέγεθος, μετά μπαίνει στην παραγωγή και τη μεταποίηση και ανάλογα με το μέγεθος βγαίνει η κάθε συσκευασία ξεχωριστά. Υπάρχει μεγάλη αύξηση της τιμής φέτος. Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι η μαστίχα είναι πολύ καθαρή φέτος, δεν είχαμε βροχές το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα καθαρά μαστίχια να δίνουν και υψηλές τιμές. Έχουμε πολλούς νέους παραγωγούς και νέες εκμεταλλεύσεις μαστιχόδεντρων, οι οποίες είχαν αφεθεί από τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε το 80% του παραγόμενου προϊόντος, η ζήτηση είναι μεγάλη. Μια μεγάλη αγορά αυτή τη στιγμή είναι η Κορέα, όπου το μαστίχι χρησιμοποιείται 100% ως φάρμακο, όπως και στην Ινδία υπάρχει ζήτηση. Το προϊόν επιστημονικά είναι πιστοποιημένο για δράσεις που γνωρίζουμε ότι έχει», όπως ανέφερε ο κ.Τούμπος.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!