ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιμελητήριο Λέσβου: Υποχρέωση εγγραφής για όλες τις εταιρείες στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων

post-img

Το Επιμελητήριο Λέσβου ενημερώνει τα μέλη του ότι όλα τα νομικά πρόσωπα πρέπει να τηρούν το μητρώο πραγματικών δικαιούχων για να μπορούν να χορηγούν τις πληροφορίες αυτές στα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 5 του νόμου 4557/2018 (Εξωτερικούς Λογιστές, Ορκωτούς λογιστές, τράπεζες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ) σύμφωνα με τον νόμο 4557/2018.

Σκοπός του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο, στο πλαίσιο της διαφάνειας των εταιρικών οντοτήτων, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της χρησιμοποίησής τους για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την με αρ.: 67343 ΕΞ 2019 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2443/20-6-2019, Τεύχος Β΄), θεσπίζεται η «Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την τήρηση και τη διαδικασία καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 και 21 του ν. 4557/2018».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, προβλέπεται η υποχρέωση εγγραφής για όλες τις εταιρείες στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.  Πιο συγκεκριμένα:

  • Πρέπει να δηλωθούν όλοι οι Πραγματικοί Δικαιούχοι των εταιρειών (Μέτοχοι, Εταίροι, Μέλη Δ.Σ., Διαχειριστές )
  • Πρέπει η κάθε εταιρεία να ορίσει ένα φυσικό πρόσωπο ως νόμιμο εκπρόσωπο (Διευθύνοντα Σύμβουλο ή τον Διαχειριστή της Εταιρείας)
  • Επειδή η δήλωση στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων γίνεται με τους Κωδικούς Taxisnet του Εκπροσώπου, θα πρέπει να σταλούν άμεσα στους λογιστές οι εκπρόσωποι οι εκπρόσωποι με τους Κωδικούς Taxisnet για τον Διαχειριστή – Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας. 

Προθεσμίες λήξης καταχώρισης στο Μητρώο

Για τις Ι.Κ.Ε, ΤΙΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΕΣ, ΝΠΔΔ, ΑΜΙΓΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΕΣ. Ι.Κ.Ε.                                                            01/11/2019

Για τις  ΑΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΕΠΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ, ΟΕ                                               29/11/2019

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

  • Δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
  • Με απόφαση της Αρχής επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και τίθεται προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!