Το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου, όσοι βρεθήκαμε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου για να διαμαρτυρηθούμε για το ακτοπλοϊκό γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης συμπεριφοράς του καπετάνιου του Aqua Maria. Πιο συγκεκριμένα ο κυβερνήτης χωρίς να τηρήσει του ελάχιστους κανόνες ασφαλείας, προσέγγισε το παλιό λιμάνι και χωρίς να δέσει κάβους ή να ρίξει άγκυρα κατέβασε τον καταπέλτη και αποβίβασε 17 νεοσύλλεκτους φαντάρους. Βίντεο από αυτήν την αποβίβαση μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=lMeVl70E4KU\

Το θετικό αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν πολύ μεγάλο. Εννοούμε ότι ο εμπαιγμός από τον καπετάνιο του πλοίου ήταν κάτι που εξόργισε την κοινή γνώμη της Λήμνου  τόσο που την επόμενη μέρα, οι κάτοικοι του νησιού που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να διαμαρτυρηθούν ξεπερνούσαν τους 1000.

Ίσως στην προσπάθεια να υποβιβαστεί η επιτυχία της όποιας αντίδρασης από τον λαό της Λήμνου, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που επικεντρώνουν στο γεγονός αν είχε γνώση η διοίκηση της Ταξιαρχίας της Λήμνου σχετικά με αυτήν την κίνηση του κυβερνήτη του Aqua Maria.

Προσπαθώντας να παρουσιάσουμε ένα, όσο πιο διασταυρομένο ρεπορτάζ γίνεται,  επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους του στρατού που παραλάβαν του φαντάρους. Οι συζητήσεις μαζί τους μας διευκρίνησαν κάποια πράγματα.

Πρώτον, οι στρατιώτες που ήταν υπό διοίκηση μονάδων της Λήμνου αποβιβαστήκαν στον Άη Στράτη κατόπιν συνεννοήσεως με τους διοικητές τους, ώστε να φτάσουν στην λήμνο με το “Αιολίς” το οποίο θατους περίμενε.  Οι υπόλοιποι 17 ήταν νεοσύλλεκτοι οι οποίοι είχαν εντολή από την μονάδα από την οποία έρχονταν να μην αποβιβαστουν πουθενά πριν από την Λήμνο και εάν το καράβι δεν πιάσει λιμάνι στην Μύρινα να πάνε στην Καβάλα.

Δεύτερον, επειδή η πιθανότητα να μην σταματήσει το καράβι ήταν πολύ μεγάλη, η Ταξιαρχία της Λήμνου είχε ήδη επικοινωνήσει με μονάδα της Καβάλας προκειμένου να διανυκτερεύσουν εκεί οι στρατιώτες. Οι ίδιοι οι στρατιώτες καμία πίεση δεν άσκησαν στον καπετάνιο (γιατί ακούστηκε και αυτό).

Τρίτον, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου είχαν από νωρίτερα καταφθάσει οχήματα του στρατού ως όφειλαν, προκειμένου να παραλάβουν του φαντάρους σε περίπτωση που προσέγγιζε το Aqua Maria (αν και όπως προείπαμε επειδή κάτι τέτοιο φαινόταν ανέφικτο ήδη είχαν γίνει οι συνεννοήσεις με την μονάδα της Καβάλας).

Το βίντεο, όπως θα δείτε εμφανίζει τους 17 φαντάρους να κατεβαίνουν στο παλιό λιμάνι κυριολεκτικά εν μέσω του πουθενά, χωρίς να τους περιμένει κανένα στρατιωτικό όχημα. Στο ίδιο βίντεο βλέπουμε ότι ουσιαστικά την τελευταία στιγμή εμφανίζονται και οι λιμενικοί για να υποδεχτούν το πλοίο.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν την αλήθεια του ρεπορτάζ μας.

Επιθυμώντας να κάνουμε μια δικιά μας προσέγγιση και να δώσουμε την δικιά μας διάσταση σε αυτό το βίντεο θα θέλαμε να επικεντρώσουμε εκεί που είναι η ουσία και όχι εκεί που θέλουν κάποιοι με σκοπό ίσως να παρασύρουν.

Θα έπρεπε λοιπόν, οι γραφόντες αυτών των δημοσιευμάτων να επικεντρώσουν στο 4:33 του βίντεο όπου ο χρήστης της κάμερας κεντράρει το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και φαίνεται ότι στην προβλήτα υπάρχουν μαζί με εμάς μόνο καμιά 50αριά άτομα. Δυστυχώς την Παρασκευή και το Σάββατο λίγοι ονειροπόλοι αψήφησαν το κρύο και κλείσαν τα μαγαζιά τους για να βρίσκονται εκεί που πρέπει. Την επόμενη φορά θα θέλαμε να ήταν μαζί μας και όλοι αυτοί οι συγγραφείς για να γίνει η φωνή της Λήμνου ακόμα πιο δυνατή. Όλοι χρειάζονται. Καλοδεχούμενοι.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here