ΛΗΜΝΟΣ

Περιοχές Natura: Προστασία με κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον – Η Ελλάδα διαθέτει 446 τέτοιες περιοχές

post-img

Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση των περιοχών Natura αναδεικνύει μελέτη που δημοσιοποίησε η διαΝΕΟσις, με θέμα Βιώσιμος Τουρισμός στις περιοχές Natura 2000, από το βήμα των «Διαλόγων της Νισύρου», που διεξήχθησαν για τρίτη χρονιά στο νησί, από το «Ίδρυμα Γεώργιος Μ Μίχαλος», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Στην παρέμβαση της η διευθύντρια της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση υπενθύμισε πως επτά χρόνια πριν, παρόμοια μελέτη διαπίστωνε σε αδρές γραμμές ότι τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του 40% των περιοχών αυτών μπορούν να φτάσουν για την ελληνική οικονομία σε 2 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Η διευθύντρια της διαΝΕΟσις έκανε λόγο για μα ανεκμετάλλευτη ευκαιρία, που όπως εξήγησε, χρήζει προσοχής και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, αφού η καχυποψία είναι διάχυτη στο άκουσμα της αξιοποίησης των περιοχών αυτών με στόχο το κέρδος.

 

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αφορά το 27% της χερσαίας έκτασης (ήτοι 446 περιοχές) και επομένως αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος στην χώρα. Ωστόσο, οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 δεν είναι μόνο σημαντικές για τα οικοσυστήματα της κάθε γεωγραφικής περιοχής. Είναι επιπλέον πολύ σημαντικές για την τοπική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

 

Βέλτιστα παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες έχουν αναπτύξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τουριστικές δραστηριότητες υπάρχουν και στην Ελλάδα, με την κυρία Μακαντάση να κάνει ειδική αναφορά στην Αλόννησο, στο Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, τη Νήσος Ελαφόνησος, το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης , το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.

 

Η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μαρία Παπαδοπούλου, που συμμετείχε ενεργά στην παρούσα έρευνα στάθηκε στους κανόνες που πρέπει να ισχύσουν ώστε και να προστατευτούν οι συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και να αυξήσουν το οικονομικό τους αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Με την μεγάλη πρόκληση να είναι η προστασία των περιοχών αυτών, η κυρία Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι είναι στην τελική ευθεία η μεταρρύθμιση, για το πού θα χτίζεται και τί σε αυτές τις περιοχές. Όπως είπε, σύντομα θα υπάρξουν και τα προεδρικά διατάγματα για τις περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura.

 

Ο δήμαρχος Ίου Γκίκας Γκίκας στηλίτευσε την έλλειψη τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού, με συνέπεια την παντελή έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στο σκέλος των τουριστικών υποδομών και ζήτησε την θέσπιση κανόνων για το που θα χτίζει και τι ο εκάστοτε επιχειρηματίας στις Κυκλάδες.

Για τον δήμαρχο των Ιητών, κρίσιμο παραμένει το ζήτημα των υποδομών στα νησιά, αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού για την αύξηση του πληθυσμού στην Ίο και τα υπόλοιπα νησιά, που το χειμώνα είναι έρημα. Ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στο υπέρογκο κόστος των ακτοπλοικών εισιτηρίων αλλά και του κόστους των διακοπών για μια μέση οικογένεια στα νησιά των Κυκλάδων.

 

Στην παρέμβαση της, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισήμανε ότι η Νίσυρος μπορεί να αποτελέσει ιδανικό αειφόρο προορισμό, αφού είναι ένας τόπος ανοικτό γεωλογικό μουσείο με σπάνιο πολιτιστικό απόθεμα. Η Νίσυρος σημείωσε, διαθέτει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στον κινηματογραφικό τουρισμό, καθώς ήδη έχουν γυριστεί στο ηφαιστειογενές νησί κινηματογραφικές παραγωγές.

 

Αφού τόνισε ότι ο ΕΟΤ έχει στρατηγικό στόχο την προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης και προώθησης της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες, η κυρία Γκερέκου υπογράμμισε ότι προχωρούν οι δράσεις να ενταχθεί η Νίσυρος στα Greco Islands αλλά και ενέργειες για αναγνώριση γεωπάρκου από την Unesco

Ert

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!