ΛΗΜΝΟΣ

Λήμνος : Η σημερινή κρίση στα σχολεία……

post-img

Καλημέρα φίλοι μου..

Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρείται μια βαθειά κρίση στην κοινωνία.Εχουμε γίνει μια καταναλωτική κοινωνία που όλα αγοράζονται.Η κρίση αυτή αντανακλάται και στα σχολεία.Στα σαράντα σχεδόν χρόνια καριέρας μου σαν δάσκαλος διαπίστωσα ότι το σχολείο και η δάσκαλοι βρίσκονται πολύ πίσω από τις εξελίξεις του πλανήτη.

Ολες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην εκπαίδευση δεν μπόρεσαν  να εξαλείψουν  κάποιες “ασθένειες”, όπως  ειχα πολλές φορές αναφέρει σε διάφορες συναντήσεις και θα θυμηθώ μερικές.

Τα παιδιά που δίδασκα  έδειχναν αδιαφορία για τον κόσμο των μεγάλων.Παλαιότερα τα παιδιά παρακολουθούσαν τι έκαναν οι μεγαλύτεροι και ασχολούνταν και αυτά με μεράκι..Αντίθετα σήμερα .

Τα παιδιά που δίδασκα δεν είχαν την αίσθηση του μέλλοντος ότι το αύριο είναι συνδεδεμένο με το σήμερα.Ζουν ένα διαρκές παρόν.

Τα παιδιά που δίδασκα ήταν και είναι ανιστόρητα . Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το παρελθόν καθόρισε το παρόν.

Τα παιδιά που δίδασκα ήταν σκληρά στις σχέσεις τους με τα άλλα.   Δεν συμπάσχουν με την δυστυχία αποτυχία του άλλου ,γελούν, περιφρονούν όσους χρειάζονται βοήθεια.

Τα παιδιά που δίδασκα δεν ήταν ειλικρινή στις σχέσεις τους .

Τα παιδιά που δίδασκα  ήταν υλιστές.

Τα παιδιά που δίδασκα  ήταν εξαρτήματα ,παθητικά και φοβισμένα μπροστά στις νέες προκλήσεις .Αυτή η δειλία πολλές φορές εκδηλώνεται με ένα τσαμπουκά,θυμό,επιθετικότητα, ελλειψη θάρρους.Τελευταια παρατηρείται καθημερινά.

Τελος τα παιδιά που δίδασκα δεν είχαν καμία περιέργεια για το τι γίνεται γύρω τους.

Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για πολύ  ώρα σε πράγματα ακόμα και σε όσα τους αρέσουν.Ολα όσα έγραψα τα έχουν προκαλέσει τα εξής δύο .Το σχολείο και η τηλεόραση. Τις περισσότερες ώρες τις ημέρας τις τρώνε σ’ αυτά τα δύο.Η οικογένεια δεν είναι πλέον το σχολείο των παιδιών μας.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρωτα απ’ όλα χρειάζεται ένας διαλογος αδιάκοπος σε εθνικό επίπεδο εφ όλης της ύλης.Ενας διάλογος καθημερινός, εφημερίδες, ραδιόφωνο τηλεόραση, ομιλίες, συνέχεια όλο το χρόνο  με επιχειρήματα μέχρι να βρεθεί… πρέπει να φτιάξουμε προγράμματα σπουδών όπου κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τα στοιχεία της προσωπικότητας του και να μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του.

Πρέπει να βρούμε εκπαιδευτικές διαδικασίες έτσι ώστε τα παιδιά να κερδίσουν το χαμένο χρόνο τους.Να έχουμε εμπιστοσύνη να τους αναθέτουμε εργασίες που να τις κάνουν σε ελεύθερες ώρες.Πρεπει να κάνουμε την κοινωνική εργασία μέρος της εκπαίδευσης ώστε να μάθουν να είναι υπεύθυνα.

Βεβαια η οικογένεια είναι η κινητήρια δύναμη της εκπαίδευσης και πρέπει να την συμπεριλάβουμε σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.Τα σχολεία σήμερα έχουν απομακρυνθεί πολύ από την οικογένεια και τα σημερινά αποτελέσματα των δυσάρεστων γεγονότων έχουν  κι εκεί την αιτία τους.

Πρεπει να επιστρέψουμε στις στενές σχέσεις να ενθαρρύνουμε την ώρα συνάντησης με τους γονείς μαθητές για να γίνουν ισχυροί οι δεσμοί οικογένειας.

                                                                                                                                                                                       Ο Δάσκαλος

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!