ΛΗΜΝΟΣ

Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ 40 χρόνια πλεύσιμα!!!

post-img

Το πλήρωμα της παραλαβής της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, τήρησε την παράδοση που θέλει τα μέλη του να συνατιούνται μία φορά το χρόνο -τουλάχιστον- για να κόψουν τη πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Το κείμενο και οι φωτογραφίες από τη φετινή συνάντηση τους:

«Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ -μαζί με την ΕΛΛΗ- είναι δυο πολεμικά πλοία σύμβολα για τον Στόλο. Η απόκτησή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν μία τεχνολογική επανάσταση για τον Στόλο μας. Κανένας, βέβαια, δεν υπολόγιζε το 1982 ότι θα φθάναμε το 2023, να έχουμε ακόμη στην πρώτη γραμμή αυτά τα πλοία. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Πέρασαν πάνω από 40 χρόνια από την ημέρα παραλαβής της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ! Κι ακόμη υπηρετεί με επιτυχία τον ελληνικό Στόλο… Με πρωτοβουλία των ναυτών, το πλήρωμα της παραλαβής συναντιέται κάθε χρόνο για κοπή της πίττας. Υπάρχουν απώλειες από τότε αφού κάποιοι, δυστυχώς, έφυγαν νωρίς.

Η σύναξη για τη κοπή της πίτας έγινε στις 18.01.2023 και πάλι στο «’Εναστρον» Ψυρρή, που ανήκει σε ναύτη του τότε πληρώματος παραλαβής και εορτάστηκαν τα 40 χρόνια από την παραλαβή του πλοίου. Η φετινή, όμως, κοπή της πίττας είχε και έναν στόχο παραπάνω, το πλήρωμα τίμησε τον Κυβερνήτη του, δίδοντάς του και αναμνηστική πλακέτα.

Με το τέλος της εκδήλωσης οι παρόντες σχολίαζαν ότι ο λόγος του Κυβερνήτη μας, Αντιναυάρχου Νικολάου Θεμελίδη (Αντιπλοιάρχου τότε) μας γύρισε 40 χρόνια πίσω. Ο Θεός να το έχει πάντα καλά και δυνατό.

Η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1982 έγινε ύψωση Ελληνικής Σημαίας. Στις 5 Νοεμβρίου 1982 κατέπλευσε  στην Ελλάδα.

Έχει λάβει επιτυχώς μέρος, πλέον των άλλων, στις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Dessert Shield και Dessert Storm στον πόλεμο του ΙΡΑΚ (1990-91).

ΙΦΙΤΟΣ στο πλαίσιο της ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Ocean Shield (2010).

Unified Protector (2011).

Active Endeavour (2011)

UNIFIL (2018)

IRINΙ (2020)

Στο επεισόδιο με τη Kemal Reis (2020) ανεδείχθη, μακράν, ο Νικητής στη Ναυτική Τέχνη.

Όπως, υπερήφανα, λένε μέλη του πληρώματος παραλαβής της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, «είναι, σήμερα, το μοναδικό Πλοίο, από το 1945 και μετά, που το πλήρωμά του συναντιέται συχνά, γράφει ιστορία παράδοσης και ηγεσίας, είναι ψυχικά ενωμένο (με άσπρα μαλλιά), πιστεύει στη συνέχεια και στη ψυχή των νέων πληρωμάτων του και όλοι τους δηλώνουν εθελοντές και έφεδροι σε κάθε περίπτωση». Μη ξεχνάμε ό,τι αυτή ήταν και συνήθεια υπερήφανων ναυτικών πληρωμάτων που συμμετείχαν στους παγκόσμιους πολέμους ή/και σε ναυμαχίες.

Απώλειες (θάνατοι) 15 από το πλήρωμα παραλαβής.

Σχεδιασμένο για 25 χρόνια ζωής και σήμερα διανύει το 41ο, …χωρίς επίδομα Στόλου.

Την δεκαετία του 1980, μαζί με την Φ/Γ ΕΛΛΗ, διατηρούσαν τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου και ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Λίγη υπομονή, έως ότου αφιχθούν οι νέες FDI (Κίμων,  Νέαρχος, Φορμίων), τα πληρώματα των οποίων ευελπιστούμε να ενστερνιστούν ανάλογο εκσυγχρονιστικό πνεύμα (όλες οι βαθμίδες, όπως και τότε) και να καθοδηγήσουν το Ναυτικό μας στη νέα εποχή.

Από τα σπλάχνα της παραλαβής αναδείχτηκαν 3 επίτιμοι Α/ΓΕΝ, 4 επίτιμοι ΑΣ και πληθώρα επιτυχημένων (και ευδοκίμως τερματίσαντες) Αξιωματικών. Για την ιστορία, και οι νυν Άξιοι Αρχηγοί Στόλου (παραδίδων – παραλαμβάνων) ανδρώθηκαν στη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ (πρώτη μετάθεση).

«Πάντα Καλοτάξιδο»!»

militaire 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!