Γράφει για το LimnosReport ο Χρήστος Κελλάρης
Είχα την χαρά την τιμή και την ευτυχία να γνωρίσω από κοντά στα παιδικά μου χρόνια τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΝΗ που ήλθε στο σπίτι μας να υποβάλει τα σέβη του, στην γιαγιά μου και δασκάλα του Ηλιοφωτίστη Κακιάδου.
Γεννήθηκε στην Ατσική το 1905. Το 1920 μαζί με την οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Παρά τα αρχικά προβλήματα προσαρμογής σπούδασε στο Πανεπιστήμιο RUTGERS. Γνωρίζεται με τον σπουδαίο Βυζαντινολόγο Αλεξαντερ Βασίλιεφ που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με την Βυζαντινή Ιστορία.
Οι βυζαντινές σπουδές ήταν στα σπάργανα στις ΗΠΑ, και ο Χαρανής αναγκάζεται να αναζητήσει πνευματική τροφή στην Ευρώπη. Κάνει μεταδιδακτορική έρευνα κοντά στον Βέλγο Βυζαντινολόγο και ελληνιστή Henri Gregoiare.
Με πλούσιες γνώσεις και σημαντικό ερευνητικό έργο επιστρέφει στις ΗΠΑ και γίνεται δεκτός ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο RUTGERS όπου είχε σπουδάσει.
Κατά την άφιξή του εκεί η Βυζαντινή Ιστορία ήταν άγνωστη όπως στα περισσότερα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Xαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος σε ένα του άρθρο. Τα περισσότερα μέλη του Ιστορικού τμήματος δεν είχαν ακούσει ποτέ οτι είχε υπάρξει μια τέτοια Αυτοκρατορία.
Σαράντα χρόνια αργότερα το 1976 όταν αποχωρούσε από το RUTGERS η Βυζαντική Ιστορία αποτελούσε τον κεντρικό τομέα του Πανεπιστημίου το οποίο δεχότανε και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ΕΝΩ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΊ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ των ΗΠΑ.
Με την γλαφυρή και μεταδοτική διδασκαλία του ανεβαίνει στην Ιεραρχία του Πανεπιστημίου RUTGERS ως θριαμβευτής.
Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε και το 1972 ανακηρύσσεται διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.
Αυτός είναι ο δικός μας ο Ατσικιώτης Λήμνιος Γίγαντας του Ελληνισμού.
Δεν είναι υπερβολή να σημειώσω πως όπως ο Απόστολος ΠΑΥΛΟΣ όταν έλαβε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, με τις συνεχείς του επιστολές προς τους Γαλάτας, Κορινθίους, Φιλιππαίους και Εφεσίους βοήθησε για την επικράτηση της Χριστιανικής Θρησκείας έτσι και ο Χαρανής αγωνίστηκε για την διάδοση της Βυζαντινής Ιστορίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στον Ολυμπιακό ΄Υμνο αρχίζει με το ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ, με την Βυζαντινή Ιστορία να είναι η συνέχεια της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.
Εαν τους Γίγαντες του Του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ τους μετρούσαμε στα δάκτυλα του ενός χεριού, ο Χαρανής, θα είχε την κορυφαία θέση.
Σύμφωνα με την πλούσια Μυθολογία μας ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ μας ήλθε φιλοξενούμενος, όπως και ο Φιλοκτήτης. Οι ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ χρησιμοποίησαν το νησί μας σαν πέρασμα.
Στη σύγχρονη ιστορία ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ όχι μόνο μας απελευθέρωσε αλλά με την περίφημη ΝΑΥΜΑΧΙΑ της ΛΗΜΝΟΥ στις 5-1-1913 κατατρόπωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ο Παναγιώτης Χαρανής όμως είναι το σπλάχνο των σπλάχνων μας, ο γνωστός ΛΗΜΝΙΟΣ, Ατσικιώτης που ελάχιστα γνωρίζουμε. Απεβίωσε το 1985.
Προτείνω έστω και τώρα 38 χρόνια μετά τον φυσικό του θάνατο
1) Να συμβάλουμε οι Λημνιοί για την κατασκευή ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ και όχι σε μια απλή προτομή.
2) Με την πρωτοβουλία όλων των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Λήμνου να φροντίσουμε για να υπάρξει έδρα Βυζαντινών σπουδών στη Λήμνο.
3) Πολιτιστικός σύλλογος Ατσικής να φροντίσει για οποιεσδήποτε φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό για την δημιουργία “Μουσείου Παναγιώτης Χαρανής” στη γενέτηρά του την Ατσική Λήμνου.
΄Έφτασε η ώρα, ‘όλοι μας να γνωρίσουμε έστω και καθυστερημένα αυτόν τον ΓΙΓΑΝΤΑ του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ που η Λήμνος και ειδικά εμείς οι Λημνιοί δεν τον τιμήσαμε όπως θα του άξιζε.
Το διαδίκτυο με την ένδειξη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΝΗΣ Βυζαντινή Ιστορία. gr. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ, ΑΞΊΖΕΙ ΤΟΝ ΚΌΠΟ.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ.Καίτη Σαπέρα-Βτρούντζου που μελέτησε σε βάθος την βιογραφία του Π.Χαρανή και με παρακίνησε να γράψω αυτό το κείμενο.
Είναι τιμή μου.
Αποδέκτες: Εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Λήμνου.
* Κεντρική φωτο από silogosatsikioton.blogspot.com
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα