ΛΗΜΝΟΣ

Παναγία Κακαβιώτισσα: Το εκκλησάκι στη Λήμνο με το παγκόσμιο ρεκόρ!

post-img

Το γύρο του διαδικτύου κάνει και πάλι η Παναγιά Κακαβιώτισσα στη Λήμνο!

Διαβάστε τι γράφει το newsbeast.gr

Η Παναγία Κακαβιώτισσα στη Λήμνο είναι ένα μικρό εκκλησάκι που κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Το γεγονός ότι είναι λαξευμένο σε βράχο και δεν διαθέτει σκεπή, το καθιστά μοναδικό στο είδος του, και όχι μόνο σε εγχώριο επίπεδο. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του νησιού.

Το μοναδικό αυτό αξιοθέατο βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά, σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το λιμάνι της Μύρινας, και οφείλει την ονομασία του στο βουνό Κάκαβο όπου και βρίσκεται χτισμένο κάτω από μια σπηλιά.

Παναγία Κακαβιώτισσα: Το εκκλησάκι στη Λήμνο με το παγκόσμιο ρεκόρ

Η αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική του το καθιστά ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του νησιού, καθώς αμέτρητοι επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο εδώ προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό, παγκόσμιο «φαινόμενο».

Η δημιουργία του χρονολογείται, περίπου, στο 1300 όταν ερημίτες μοναχοί επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο για να ασκητέψουν, ενώ από το 1305 αποτελεί περιουσία της μονής Μεγίστης Λαύρας.

Οι ασκητές έχτισαν τον μικρό αυτό ναό κάτω από το βραχώδες μπαλκόνι, προκειμένου να τελούν τη θεία λειτουργία, ενώ με το πέρασμα των χρόνων οι μοναχοί έφυγαν από την ζωή και ο τελευταίος εναπομείναντας εγκατέλειψε τη Λήμνο για να ασκητέψει στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν φύγει για το Άγιο όρος, βρήκε ένα Λημνιό, που είχε τη μάντρα του εκεί κοντά και του εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας, το «Ρόδον το αμάραντον». Ο μοναχός ζήτησε από το βοσκό να τοποθετεί την εικόνα στο ναό κάθε Τρίτη μετά τη Λαμπρή για να λειτουργείται. Σήμερα, εδώ πραγματοποιείται μόνο μια λειτουργία το χρόνο, κάθε Τρίτη μετά το Πάσχα.

Παναγία Κακαβιώτισσα: Πώς φτάνει κανείς σε αυτό το μοναδικό αξιοθέατο

Για να προσεγγίσει κανείς το ξωκλήσι παίρνει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, μια διαδρομή περίπου 1.300 μέτρων, διάρκειας 15 λεπτών. Το υπέροχο τοπίο ολόγυρα και η ονειρική θέα στον κόλπο του Μούδρου στα όσα σίγουρα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, πέρα από την ιδιομορφία του ναού.

https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/04/kakavwtisa4.jpg
https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/04/kakavwtisa1.jpghttps://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/04/kakavwtisa3.jpghttps://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/04/kakavwtisa5.jpghttps://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/04/kakavwtisa6.jpghttps://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/04/kakavwtisa2.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!