Τα μεγάλα οφέλη από τη δημιουργία του Τμήματος Επιστήμης και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην τοπική κοινωνία της Λήμνου είναι γνωστά, τόσο στην οικονομία της όσο και στον κοινωνικό πολιτισμό της. Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι λόγω του υψηλού επιπέδου του τμήματος, αυτή τη στιγμή υποψήφιοι Διδάκτορες από το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα επιτελούν σπουδαίο ερευνητικό έργο στα εργαστήρια της σχολής. Με την καθοδήγηση έμπειρων και άρτια επιστημονικά καταρτισμένων καθηγητών, δουλεύουν άοκνα μακριά από την ευτελή και εύπεπτη τηλεοπτική αποχαύνωση του όχλου, με σκοπό το καλό της επιστήμης και της ανθρωπότητας.
Ανάμεσά τους δουλεύει και η νεώτερη Λημνιά υποψήφια Διδάκτωρ Χριστίνα Γκαλιούρη η οποία εισήχθη στο πανεπιστήμιο το 2016 και αποφοίτησε το 2020 ως η πρώτη αριστούχα φοιτήτρια με βαθμό 9,32!
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, η Χριστίνα μας εξηγεί πως κατάφερε να φθάσει μέχρι εδώ, μας οδηγεί στα “άδυτα” των εργαστηρίων, μας αναλύει το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα, τις δυνατότητες, τις εφαρμογές, τις προοπτικές, τις επιδιώξεις αλλά και τα όνειρά της για το μέλλον.
Η Χριστίνα μας αποδεικνύει ότι οφείλουμε να πιστεύουμε στη δύναμη των νέων να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον με εφόδιο τη γνώση…. Τελικά ΔΕΝ είναι τόσο «χαλασμένοι» όσο νομίζουμε, απεναντίας το αντίθετο!
LR: Πες μας λίγα λόγια για τη σχολή και για την προσπάθειά σου μέσα σ’ αυτή.
ΧΓ: Η σχολή και το πρόγραμμα σπουδών αυτής αποτελείται από μαθήματα τα οποία συμπληρώνουν το ένα το άλλο βοηθώντας τους φοιτητές να αναπτύξουν μία εξειδικευμένη μεν, σφαιρική δε αντίληψη για το αντικείμενο το οποίο σπουδάζουν. Επίσης η ύπαρξη και εργαστηριακών μαθημάτων προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να δουν τη θεωρία να εφαρμόζεται στην πράξη και φυσικά να τους προετοιμάσει καλύτερα για τη μετέπειτα πορεία τους.
Όσον αφορά τώρα τη δική μου πορεία στο τμήμα, οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή είχα σαστίσει αρκετά. Δεδομένου ότι εισήχθησα από θεωρητική κατεύθυνση το να προσπαθήσω να αποκτήσω τις βάσεις των θετικών επιστημών, που οι άλλοι συμφοιτητές μου γνώριζαν ήδη, ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Ωστόσο αυτό επιτεύχθει με εντατική παρακολούθηση, συστηματικό διάβασμα κατά τα πρώτα έτη και φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών τους οποίους και ευχαριστώ θερμά γιατί ήταν πάντα πρόθυμοι να επιλύσουν οποιαδήποτε απορία προέκυπτε σε όλους τους φοιτητές.
LR: Πως κατάφερες αυτή τη στιγμή σε αυτή την ηλικία να κάνεις διδακτορική έρευνα;
ΧΓ: Νομίζω ότι το κλειδί πάνω σε αυτό ήταν ότι πραγματικά αγαπούσα το αντικείμενο από την αρχή και όταν αγαπάς κάτι έχεις τη θέληση, τη δύναμη και το κουράγιο να ανταπεξέλθεις οποιοδήποτε εμπόδιο σταθεί μπροστά σου και να παλέψεις μέχρι να πετύχεις το στόχο σου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερων γνώσεων πάνω στο αντικείμενο.
LR: Ποιο είναι το αντικείμενο της διδακτορικής σου διατριβής, πως διεξάγεται και ποιες οι εφαρμογές της στην κοινωνία;
ΧΓ: Το αντικείμενο της διδακτορικής μου διατριβής είναι “η απομόνωση οργανικών ενώσεων από υποπροϊόντα ελαιουργίων με τη χρήση προσροφητικών μέσων για την παρασκευή λειτουργικών τροφίμων καθώς και η δημιουργία συσκευασίας με αντιμικροβιακές ιδιότητες κάνοντας χρήση νανοϋλικών”. Τα οφέλη και οι εφαρμογές του συγκεκριμένου θέματος είναι καταρχάς η προσπάθεια για μείωση των υποπροϊόντων των βιομηχανιών των τροφίμων συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Σε δεύτερο στάδιο η αξιοποίηση ενός απόβλητου με στόχο τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών μέσω της διατροφής και τέλος η αύξηση της ζωής των τροφίμων μέσω της συσκευασίας τους, προκειμένου μικρότερη ποσότητα φαγητού να καταλήγει στα σκουπίδια λόγω αλλοίωσης.
LR: Όλη αυτή η προσπάθεια, η δική σου και των συναδέλφων σου, με τα αποτελέσματά της περιορίζεται στο στενό χώρο του τμήματος στη Λήμνο;
ΧΓ: Όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται γενικότερα στο τμήμα, είτε σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα πλαίσια της Λήμνου, ούτε της Ελλάδας. Υπάρχουν ήδη αρκετές δημοσιεύσεις ερευνών, που διεξήχθησαν στο τμήμα, σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ευρεία είναι και η συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών σε συνέδρια που γίνονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο project στο οποίο συμμετέχω εγώ είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί σε συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Πορτογαλία.
LR: Μετά από τη διδακτορική σου μελέτη τι έχει σειρά; Ποια τα όνειρά σου και οι επιδιώξεις σου για το μέλλον;
ΧΓ: Μετά τη διδακτορική μου μελέτη θα ήθελα ιδανικά να συνεχίσω να ασχολούμαι με την έρευνα και να μη σταματήσω ποτέ να συλλέγω γνώσεις και εμπειρίες τόσο στον κλάδο μου, όσο και γενικότερα. Όνειρο μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα ταξίδια και να γνωρίσω διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.
LR: Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο πως τον αξιοποιείς;
ΧΓ: Η αλήθεια είναι πως ο ελεύθερος χρόνος για όσους αποφασίζουν να κάνουν διδακτορικό είναι περιορισμένος. Ωστόσο όταν αυτός υπάρχει προτιμάω να το αφιερώνω σε ανθρώπους που με γεμίζουν και με κάνουν να αισθάνομαι καλά καθώς και σε δραστηριότητες που με χαλαρώνουν όπως είναι για παράδειγμα η ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού βιβλίου, η παρακολούθηση κάποιας σειράς ή ταινίας και η μαγειρική.
LR: Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν να φύγουν από το νησί – Θα τους παρότρυνες να μείνουν και να το παλέψουν στη Λήμνο;
Θα τους έλεγα ότι σίγουρα και το νησί έχει ευκαιρίες και φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μία ανελικτική τάση σε ποικίλους τομείς. Ωστόσο σε περίπτωση που τα όνειρα τους βρίσκονται εκτός των συνόρων του νησιού να μη διστάσουν να τα ακολουθήσουν. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι συντοπίτες μας που άνοιξαν τα φτερά τους και μετά από κάποια χρόνια επέστρεψαν προκειμένου να εφαρμόσουν στον τόπο τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους πίστεψαν σε εμένα και συνέδραμαν ώστε να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Στον επιβλέποντα καθηγητή μου που με εμπιστεύτηκε και με καθοδηγεί με σύνεση, και φυσικά στην οικογένεια μου και σε όσους ανθρώπους βρίσκονται κοντά μου και με στηρίζουν σε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα.
Συνέντευξη: Νατάσα Ταραράκη
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα