ΑΠΟΨΕΙΣΛΗΜΝΟΣ

Θωμάς Λούκας: Ένας χρόνος πανδημίας στην Λήμνο

post-img

Στο νησί μας τέτοιες μέρες, πριν από έναν χρόνο ακριβώς, μόλις είχαμε γιορτάσει την Παναγία, είχαμε βιώσει ένα σκληρό εαρινό lockdown (όπως και όλη η χώρα) και οδεύαμε προς το τέλος μιας θερινής περιόδου, που ούτε στα χειρότερα όνειρά μας είχαμε δει.

Δυστυχώς, ήταν και οι μέρες που τελικά έκανε την εμφάνιση επίσημα και στο νησί μας η νόσος Covid -19, όταν και επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα.

Την περίοδο  αυτής της πανδημίας, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα την περιγράφουν ως μία από τις δυσκολότερες της σύγχρονης ιστορίας. Ένας εχθρός αόρατος (ο ιός), μια ανθρωπότητα ανέτοιμη, και χιλιάδες νεκροί να καταγράφονται καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τότε δεν γνωρίζαμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τον χειμώνα, οι φήμες για εμβόλια που παρασκευάζονται έδιναν και έπαιρναν, ο Τραμπ μιλούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για ενέσεις χλωρίνης και άλλα αστεία και όλοι ζούσαμε την προσωπική μας αβεβαιότητα.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο μύλο της ιστορίας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η γενιά μας έζησε συμπυκνωμένα, μέσα σε λίγους μήνες, εξελίξεις που σε άλλες εποχές θα χρειάζονταν μάλλον δεκαετίες για να συμβούν.

Ο φετινός Αύγουστος δεν είναι σε τίποτα ίδιος με τον περσινό όσο και αν φαινομενικά μοιάζουν πολλά πράγματα ίδια.

Πλέον, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και κυρίως η έλευση των πολυπόθητων εμβολίων έχει αλλάξει ευτυχώς κατά πολύ το τοπίο. Τώρα ξέρουμε πως να συμπεριφερθούμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην υποπέσουμε σε λάθη.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται όμως και η υποχρέωσή μας να τηρούμε τις συστάσεις. Πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία, δεν ήξερα. Ήξερες.

Είναι πλέον σαφές πως το μόνο που θα μας βγάλει από το σκοτεινό τούνελ είναι ο εμβολιασμός όσο μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού είναι δυνατόν. Και γρήγορα. Δεν πρέπει να δίνουμε τον χρόνο στον ιό να μεταλλάσσεται.

Ενώ την φετινή άνοιξη, που δεν είχε προχωρήσει ο εμβολιασμός, οι νεκροί μετρούνταν σε αρκετές δεκάδες κάθε μέρα, πλέον με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, τα θύματα είναι πολύ λιγότερα. Αυτό από μόνο του κάτι σημαίνει. Επίσης το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι αποτελούν μια ελάχιστη μειοψηφία των νοσηλευόμενων, αποδεικνύει ότι όντως ένας εμβολιασμένος αν γίνει φορέας του ιού και νοσήσει, τότε η νόσος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ήπια και δεν θα χρειαστεί νοσηλεία.

Στο επίπεδο της Λήμνου η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Σε ένα νησί χωρίς ΜΕΘ και μακριά από μεγάλα κέντρα αναφοράς, ο μόνος τρόπος άμυνας είναι ο εμβολιασμός.

Χθες ανακοινώθηκαν έξι κρούσματα στη Λήμνο. Ένα τέτοιο νούμερο πριν λίγους μήνες θα μας είχε καθηλώσει. Ας μην συνηθίσουμε το τέρας. Και επιτέλους ας μην γελιόμαστε. Η επιστήμη (και ο Θεός) μας έκαναν ένα δώρο. Το εμβόλιο. Οφείλουμε στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στους φίλους μας, σε όλους όσους αγαπάμε, να μην παρατήσουμε τα όπλα. Τώρα ξέρουμε πως παίζεται το παιχνίδι.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!