Δέκα μόλις μέρες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Τουρκία ανακοίνωσε τρεις νέες Navtex από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου στις θαλάσσιες περιοχές ΝΔ της Σαμοθράκης μέχρι τη Χαλκιδική, ΒΑ της Σκύρου μέχρι τη Λήμνο και Νότια της Ικαρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Τουρκία Αρ. Φερεντίνου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίποινα στην Αθήνα η οποία εξέδωσε Navtex κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρά τη συμφωνία των δύο πλευρών για ήρεμο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Ελλάδα, «η οποία δεν συμμορφώθηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα, κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αντίθετα με τη συμφωνία. Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με NAVTEX που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου».

Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν δεσμευτεί να τηρούν το μορατόριουμ που υπεγράφη στην Αθήνα το 1988 για μη πραγματοποίηση ασκήσεων και στρατιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο μεταξύ 15/6 – 15/9».

Η εν λόγω κίνηση της Άγκυρας καταγράφεται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

 

 

πηγη avgi.gr

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here