Στις 29 Ιανουαρίου 2021 αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες της Περιφερειακής ενότητας Λήμνου και ειδικότερα των δημοτικών ενοτήτων Ατσικής, Μούδρου, Μύρινας και Νέας Κούταλης και του δήμου Αγ.Ευστρατίου.

Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών έχει ως αντικείμενο την διαχρονική οριοθέτηση και την καταγραφή των εκτάσεων (σήμερα και το έτος 1945) μίας περιοχής, που διέπονται από το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο των διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας (δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις, πετρώδεις εκτάσεις, δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις).

Ειδικότερα για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις (ένδειξη ΧΧ στον Δασικό Χάρτη) δηλαδή εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή φρυγανώδη βλάστηση (αστοιβιές, λαδανιές κ.α.) ή ποώδη βλάστηση εφόσον δεν έχουν αναγνωριστεί με ένα από τους νόμιμους τρόπους ώς ιδιωτικές χορτολιβαδικές εκτάσεις (αρ. 10 του ν. 3208/2003), τότε προστατεύονται και διαχειρίζονται ως Δημόσιες και υπάγονται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.


Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει στην ιδιοκτησία του έκταση στις προαναφερθείσες δημοτικές ενότητες οφείλει να προβεί στον εντοπισμό της έκτασής του στους Δασικούς Χάρτες είτε μόνος του μέσω διαδικτύου, είτε απευθυνόμενος στο Δασοτεχνικό γραφείο μας, προκειμένου να ενημερωθεί για τον χαρακτήρα που δίνει ο χάρτης στην έκτασή του- καθώς δεν θα υπάρξουν ατομικές προσκλήσεις.

Αν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία (έως 27 Μαΐου 2021), τότε από την στιγμή που θα κυρωθεί ο Δασικός Χάρτης, ο ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής δεν θα μπορεί να την καλλιεργήσει, δεν θα μπορεί να κτίσει, δεν θα μπορεί να την πουλήσει και θα εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες προκειμένου να αποδείξει την κυριότητα του.

Οι Δασικοί Χάρτες σήμερα μπορούν να περιέχουν σημαντικά λάθη, αδικίες ή παραλείψεις που είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με την διαδικασία της υποβολής αντιρρήσεων.

 Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here