Βασίλειος Φ .Καλύβας MD, MSc, PhDc, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Στρατιωτικός Ιατρός

υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

      Κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ουρολογίας

 

 

Στυτική Δυσλειτουργία: ένα πρόβλημα ανεξαρτήτου ηλικίας

 

Ως στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) εννοούμε την συνεχή ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο και η λύση.

Είναι ακόμα θέμα-taboo;;

Παρά το ότι πολλοί άντρες βίωναν αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση για μεγάλο διάστημα, η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε απευθυνθεί σε ειδικό ιατρό. Η δυσκολία αναζήτησης βοήθειας δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων, αφού το ίδιο έχει φανεί και σε διεθνείς μελέτες που καταγράφουν την ντροπή ως βασική αιτία.

Επίσης, φάνηκε πως οι νέοι άντρες αισθάνονταν μεγαλύτερη δυσκολία στο να απευθυνθούν στον ιατρό συγκριτικά με τους ηλικιωμένους. Κάτι τέτοιο σχετίζεται με τον μύθο πως τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το πρώτο βήμα είναι πάντα δύσκολο, αλλά είναι το κλειδί, για να λυθεί το πρόβλημα.

 

Πόσο συχνά εμφανίζονται τα προβλήματα στύσης;

 • Σε άνδρες < 40 ετών το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 1 στους 20.
 • Σε άνδρες 40-60 ετών προβλήματα έχουν 1 στους 10
 • Σε άνδρες > 60 ετών προβλήματα έχουν 1 στους 5 .
 • Στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 500.000 άντρες που ζουν με το πρόβλημα.

Αίτια Στυτικής Δυσλειτουργίας

Η επίτευξη της στύσης είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν ο εγκέφαλος, ορμόνες, νεύρα, μύες, αγγεία και φυσικά τα συναισθήματα και ανώτερες ψυχικές λειτουργίες, όπως οι αισθήσεις, η μνήμη και η προσοχή. Μια διαταραχή στη διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα προβλήματα μπορεί να είναι:

 • Οργανικά και στην πορεία θα προστεθεί και το άγχος, το οποίο θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
 • Ψυχολογικά και στην πορεία μπορεί να συνυπάρξουν και οργανικά.
 • Εξαρχής ένας συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών παραγόντων.

 

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Ο άνδρας που υποψιάζεται ότι πάσχει από κάποιας μορφής ΣΔ, μπορεί να το αντιληφθεί και μόνος του, μέσα από μια σειρά ενδείξεων που μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικό «καμπανάκι». Σε αυτές περιλαμβάνονται:

 

 • Η απουσία πρωινών ή νυχτερινών στύσεων.
 • Το πως και πόσο ξαφνική είναι η εμφάνιση του προβλήματος.
 • Αν υπάρχουν, όλο αυτό το διάστημα, και φυσιολογικές στύσεις που να οφείλονται σε άλλον ερωτικό σύντροφο, από αυτοϊκανοποίηση κ.ο.κ.

 

Η βαρύτητα της ΣΔ εξαρτάται από την ποιότητα της στύσης και καθορίζεται τόσο από τη σκληρότητα όσο και από την ικανότητα διατήρησής της μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

 

Πώς γίνεται αρχικά η διάγνωση;

Ο Ουρολόγος, αρχικά, θα σας πάρει λεπτομερές ιατρικό και κατόπιν σεξουαλικό ιστορικό. Θα πρέπει να μιλήσετε ειλικρινά και να μην ξεχνάτε ότι ο γιατρός είναι εκπαιδευμένος να συζητά τέτοια ευαίσθητα θέματα. Άρα, μιλήστε ανοιχτά μαζί του, για να μπορέσει να σας βοηθήσει.

Με βάση το ιστορικό, συνήθως έχουμε μία εκτίμηση για το αν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό ή οργανικό

 

Τι διαγνωστικές εξετάσεις υπάρχουν;

Για τους περισσότερους ασθενείς η λήψη ενός καλού ιστορικού (ιατρικού και σεξουαλικού) και η κλινική εξέταση αρκούν, για να τεθεί διάγνωση. Αν, όμως, ο γιατρός σας το κρίνει σκόπιμο, θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικές εξετάσεις, όπως:

 

 • Εξετάσεις αίματος, όπως για σάκχαρο, χοληστερίνη και τεστοστερόνη
 • Triplex αγγείων-πέους (κυρίως σε άντρες >50 ετών με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη).
 • Καταγραφή νυκτερινών στύσεων. Γίνεται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος, το οποίο προσαρμόζεται στο πέος πριν από τον ύπνο (διαχωρισμός οργανικής από ψυχογενη ΣΔ).

 

Τι θεραπευτικές δυνατότητες έχουμε σήμερα;

Αν το αίτιο είναι ψυχογενές ή υπάρχουν προβλήματα στη σχέση, ένας εξειδικευμένος σεξολόγος θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Συχνά, όταν το πρόβλημα είναι μεικτό, γίνεται συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής θεραπείας.

 1. Φάρμακα από το στόμα. Υπάρχουν, σήμερα, τέσσερα διαφορετικά φάρμακα (αβαναφίλη, βαρδεναφίλη, σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη). Ο γιατρός σας θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για τον σωστό τρόπο λήψης, ώστε να έχετε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
 2. Θεραπεία με κρουστικά κύματα. Είναι μία νέα μορφή, η οποία στοχεύει στο γενεσιουργό αίτιο της αγγειακής στυτικής δυσλειτουργίας.
 3. Συσκευή αντλίας κενού.
 4. Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις. Ο γιατρός σας θα σας εκπαιδεύσει να κάνετε μία ένεση στο πέος, όταν θέλετε να έχετε στύση..
 5. Ορμονοθεραπεία. Εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό ασθενών, οι οποίοι έχουν έλλειψη τεστοστερόνης.
 6. Πεϊκή πρόθεση. Εφαρμόζεται, όταν αποτύχουν όλες οι προηγούμενες μορφές θεραπείας. Χειρουργικά τοποθετείται μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους μία ειδική συσκευή, η οποία μηχανικά προκαλεί στύση, όταν το επιθυμεί ο ασθενής.

Ο γιατρός σας εξατομικευμένα θα σας προτείνει τη θεραπεία ή τον συνδυασμό θεραπειών που είναι κατάλληλος για εσάς, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά σας.

 

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει την στύση;

Μελέτες σε άντρες με μέτρια στυτική δυσλειτουργία έχουν δείξει πως η συμπεριφορική θεραπεία (αλλαγή τρόπου ζωής) μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα και να επανέλθει η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here