Το 2021 θα είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό μια και γιορτάζουμε τα 200χρόνια από την Παλιγγενεσία του Έθνους μας.

Την σημαντική αυτή χρονιά για τον Ελληνισμό έχει αναλάβει να αναδείξει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» !

Λίγα  λόγια για την «Ελλάδα 2021»

«σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πέρα από τον σχεδιασμό του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, είναι να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα, στην πορεία αυτών των 200 χρόνων. Θα προβάλουμε τα επιτεύγματά μας, που δεν είναι λίγα, θα αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή, αλλά και θα σταθούμε σε αδυναμίες και λάθη μας».

Το 2019 ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε, στην Γιάννα Αγγελοπούλου  Δασκαλάκη  ως Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, το ρόλο της Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. 

 

Από τον Χάρτη  και την ατζέντα της «Ελλάδα 2021», με την τεράστια προβολή σ Ελλάδα και Εξωτερικό δεν θα μπορούσε να λείπει η Λήμνος και το LimnosReport ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή!

Έτσι λοιπόν μετά από μια ιστορική ερευνά διαπιστώσαμε ότι στην Λήμνο γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια, Ένας σημαντικός αγωνιστής της Επανάστασης του 1821     

ο  Τριαντάφυλλος Τζουράς !

Ποιος ήταν ο Τριαντάφυλλος Tζουράς  :

 Ο Τριαντάφυλλος Ι. Τζουράς (Λήμνος 1793 – Αθήνα 1847) υπήρξε σημαντικός αγωνιστής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πολέμησε σε πολλές μάχες (άλωση Τριπολιτσάς, Δερβενάκια, εκστρατεία Ολύμπου, Νιόκαστρο, πολιορκία Ακρόπολης, μάχη Μαρτίνου) επικεφαλής στρατιωτικού σώματος “μισθωμένου εξ ιδίων”, τραυματίστηκε έξι φορές και για τη δράση του πρασημοφορήθηκε με τον αργυρό σταυρό και χρίστηκε “Ιππότης του χρυσού σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος”, μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις για Έλληνα αξιωματικό. Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε ως πεντακοσίαρχος στον ελληνικό στρατό στην περιοχή της Φθιώτιδας έως το θάνατό του. Ο Νικόλαος Σπηλιάδης στα απομνημονεύματά του τον περιγράφει ως εξής: “Ήτο ανδρείος, αγχίνους και καθ’ όλα Έλλην”. Στο Αρχείο Αγωνιστών του 21 έχει καταγραφεί με Α.Μ. 133.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία δεν διέκοψε ποτέ να έχει δεσμούς με την γενέτειρά του Λήμνο και σε επόμενα άρθρα μας θα σας μιλήσουμε πιο αναλυτικά για αυτόν που δυστυχώς στην Λήμνο μέχρι σήμερα είναι στους περισσοτέρους άγνωστος παρά την ηρωική του δράση.

Έτσι λοιπόν το LimnosReport,gr υπέβαλε στην επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» επίσημο αίτημα διοργάνωσης εορτασμού μνήμης στο Ήρωα Τριαντάφυλλο Τζουρά για το Σαββατοκύριακο 20-21Μαρτιου 2021 το οποίο και έγινε δεκτό και μάλιστα η μία από τις τρεις παράλληλες  εκδηλώσεις εμφανίζεται ήδη στην επίσημη ιστοσελίδα και σε όλες τις προωθητικές ενέργειες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Μετά από συνεννόηση με την Περιφέρειαρχη  Β. Αιγαίου κ.Μουτζούρη, το Επαρχείο Λήμνου και τον Έπαρχο κ. Βλάττα, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας κυρία  Μοσχάκη, Φορείς και Συλλόγους έχουν  προγραμματιστεί:

1.Εκδήλωση και ομιλία για την ζωή και την δράση του Ήρωα από Ακαδημαϊκό Ιστορικό.

2.’Ονοματοδοσία οδού της Μύρινας ..Τριαντάφυλλου Τζουρά

3.Λαϊκός Ανώμαλος δρόμος στην μνήμη του, που θα φέρει και το όνομα του με την ελπίδα να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Καλούμε  όσους θέλουν να συμμετάσχουν στον εορτασμό (συλλόγους πολίτες, φορείς κλπ) να επικοινωνήσουν με το mail  limnosreport@gmail.com, όπως επίσης και όσους έχουν στοιχεία ή συγγενική σχέση με τον Ήρωα Τριαντάφυλλο Τζουρά.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε οι συνθήκες (covid-19) να επιτρέψουν όλα τα παραπάνω .

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here