Ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία φαίνεται να δημιουργεί το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Λήμνος έχει μπει για τα καλά ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν ίσως και τις επόμενες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια ειρηνικής εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών.

Η Λήμνος παίζει ίσως έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αεράμυνα της χώρας και κατ’επέκταση των Ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.

Κυρίως και ξεκάθαρος στόχος με συχνές αναφορές είναι η απομάκρυνση της 88 ΣΔΙ αλλά και της 130 πτέρυγας μάχης της πολεμικής αεροπορίας από το αεροδρόμιο της Λήμνου.

Σήμερα η Τουρκία φαίνεται να βρίσκει έναν νέο σύμμαχο σε αυτές τις παράλογες διεκδικήσεις με δεδομένο ότι η στρατιωτικοποίηση της είναι σύμφωνη με την συνθήκη των Στενών ή αλλιώς του Μοντρέ του 1936, που ήρθε να αντικαταστήσει ή και να συμπληρώσει την προγενέστερη εκείνη της Λωζάνης.

Η στήριξη της Γερμανίας έρχεται ακριβώς την στιγμή που η Τουρκία έχει εκδώσει σχετική NAVTEX αναφερόμενη επάνω ακριβώς σε αυτό το θέμα.

Και όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες πριν την ημερομηνία που η Λήμνος εορτάζει την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φέρεται να έχει ζητήσει ευθαρσώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

Αυτό αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα ελληνικά δημοσιεύματα, λέγοντας πως η Τουρκία πρέπει να θέσει διορία στην Ελλάδα για να απομακρύνει τις δυνάμεις, αλλιώς έχει κάθε  δικαίωμα για «ατομική νόμιμη άμυνα λόγω ευθείας απειλής».

“Αναφέρεται πως η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε την Ελλάδα σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου τα οποία από τη δεκαετία του 1960 εξόπλισε και εγκατέστησε στρατό. Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο η κυβέρνηση της Μέρκελ ζητάω από την Ελλάδα να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στα νησιά. Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ που βγαίνει στην Ελλάδα ανέφερε πως “Η Γερμανία ασκεί πιέσεις του Μητσοτάκη για να αποσύρει το στρατό από τα νησιά”, γράφει η τουρκική, προσκείμενη στον Ερντογάν, εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Tα νησιά τα οποία βάση του διεθνούς δικαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Σελαμί Κουράν δήλωσε πως η Τουρκία σε αυτό το θέμα διαθέτει βήματα που μπορεί να κάνει και είπε τα εξής:

«Για τον αφοπλισμό αυτών των νησιών πρέπει επίσημα να δοθεί διορία στην Ελλάδα. Την διορία αυτή την καθορίζει το κράτος.

 Αν παρά την ολοκλήρωση της διορίας δεν υπάρξει κάποιο απτό βήμα από την Ελλάδα για την επιστροφή στο αποστρατικοποιημένο status, τότε η Τουρκία, στα πλαίσια του άρθρου 51 του χάρτη του ΟΗΕ, μπορεί να θέσει στην επικαιρότητα, το δικαίωμα της για ατομική νόμιμη άμυνα λόγω ευθείας απειλής».

Να σημειωθεί, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, ότι πληροφορίες θέλουν να «υπάρχει πρακτικό που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο από τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου και εκπρόσωπό του, Ιμπραήμ Καλίν και την  επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, το οποίο αναφέρεται με ακρίβεια σε κατ’άρχήν αποδοχή συζήτησης για μερική αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»!

Το ερώτημα είναι εάν ισχύουν τα παραπάνω τι προτίθεται να κάνει η στρατιωτική ηγεσία και πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική απόφαση (υπό πιέσεις της Άγκυρας και του Βερολίνου) για τον αφοπλισμό των νήσων του ανατολικού Αιγαίου.

 


Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση (και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω) απορρίπτει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας όπως αναφέρει η Deutsche Welle:

«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here