Η φετινή τουριστική σαιζόν, μπορεί να μην ακολούθησε την σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων οκτώ ετών, αλλά ακόμα και οι χειρότεροι επικριτές παραδέχθηκαν ότι, “Ήταν σε πορεία 2016”, όπου σημειωτέων, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές.

Ακόμα και αυτή όμως η εκτίμηση, δεν αποδίδει και δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα με δεδομένο ότι, παρόμοια κατάσταση δεν ξανά υπήρξε με μια παγκόσμια πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, με χιλιάδες ομογενείς να μην μπορούν να έρθουν από Αυστραλία, ΗΠΑ, Ν.Αφρική, και από πολλούς άλλους προορισμούς που φανατικά και διαχρονικά επισκέπτονται το νησί εδώ και δεκαετίες.

Η φετινή χρονιά είναι μοναδική και μπορεί να χαρακτηριστεί ως η απαρχή μιας νέας πραγματικότητας με κανέναν να μην γνωρίζει ακριβώς πως θα εξελιχθεί το μέλλον των επόμενων καλοκαιριών μιας και συνδέεται με δυο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα αυξήσει την διάθεση μετακινήσεων, με τον δεύτερο να είναι η οικονομική πορεία τόσο της Ελληνικής αγοράς όσο και της διεθνούς. Με απλά λόγια αν οι επισκέπτες – τουρίστες θα έχουν χρήματα να κάνουν διακοπές.

Η Λήμνος φέτος, είχε τόσους επισκέπτες όσους όλοι οι άνθρωποι που παραβρέθηκαν στον νησί να το απολαύσουν με ασφάλεια, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε ένα κρούσμα που να απασχολήσει ιατρικά το νοσοκομείο Λήμνου.

Για αυτό φρόντισαν οι άνθρωποι που κάθε χρόνο έχουν τον ειδικό ρόλο προβολής και επικοινωνίας, οπου για φέτος και σε συνεργασία κυρίως με το κρατικό κανάλι να είναι, «τόσο ακριβώς όσο χρειαζόταν», όπως αναφέρουν στο LimnosReport εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ τουριστικής όσο και άλλων φορέων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οικονομικά δεν έχουν πληγεί δεκάδες επαγγέλματα.

Επαγγέλματα που σήμερα θα μιλούσαμε για την απόλυτη καταστροφή αν είχαν επιβεβαιωθεί οι “Κασσάνδρες” που στην αρχή προέβλεπαν μόλις 22% με 30% αφίξεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ακόμα και μικρός σχετικά αριθμός Βρετανών επισκέφθηκαν την Λήμνο σε ένα από τα δυο ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν παραδοσιακά με το τελευταίο γκρουπ να απολαμβάνει μερικές ημέρες ξενοιασιάς και ασφάλειας πριν την αναχώρηση.

Στα μεγάλα συν είναι το γεγονός, ότι η Λήμνος χαρακτηρίστηκε από πολλά ψηφιακά μέσα ως ο δεύτερος ασφαλέστερος προορισμός, κάτι που από μόνο του δημιουργεί δυναμική για το επόμενο καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, όπου θα αποτυπωθούν οι οικονομικές απώλειες και φυσικά ο καθορισμός του σχεδιασμού και προετοιμασίας για το 2021.

Συμπερασματικά και μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, ας ευχηθούμε η φετινή σεζόν να μην γίνει σημείο καλής η κακής αναφοράς, για τις επόμενες που έρχονται και που από τώρα πονοκεφαλιάζουν όσους έχουν επιφορτιστεί με το έργο της διαχείρισης τους.

Κλείνοντας αισιόδοξα κανείς θα μπορούσε να πει ότι, όπως βρέθηκαν οι λύσεις των τελευταίων οκτώ περιόδων, σίγουρα θα βρεθούν λύσεις με την συνολική σύμπραξη ιδιωτών αλλά και δημοσίου.

Ερωτηματικό παραμένει, κατά πόσο θα μπορέσουν να πεισθούν επενδυτές, ώστε να υλοποιήσουν την δημιουργία περισσότερων κλινών, μέσα σε αυτό το περιβάλλον του κορονοϊού.

Το ζητούμενο είναι η αύξηση αλλά και η βελτίωση τουριστικών υποδομών, κάτι για το οποίο αρκετοί περιμένουν την συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε σύμπραξη με τον Δήμο της Λήμνου….

 

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here