Η ετήσια εκδήλωση της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης για το ΑΝΖΑC στην Πλατεία Λήμνου, στο Albert Park της Μελβούρνης, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λι Ταρλάμης (MP OAM).

Η εν λόγω εκδήλωση μνήμης ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί φέτος στις 8 Αυγούστου, την ίδια ημερομηνία κατά την οποία, 105 χρόνια πριν έφτασαν οι Αυστραλές νοσοκόμες στη Λήμνο.

Το χάλκινο μνημείο που δεσπόζει στην πλατεία είναι αφιερωμένο στον ιδιαίτερο ρόλο των γυναικών αυτών που υπηρέτησαν στο νησί περιθάλπτοντας το στρατιωτικό προσωπικό των ΑΝΖΑCs.

Λεπτομέρεια του μνημείου. Φώτο: Jim Claven (2016).

Ειδικότερα, ο κ. Ταρλάμης, αναφέρει:

Είναι η πρώτη φορά από την αποκάλυψη του μνημείου τον Αύγουστο του 2015 που δεν θα πραγματοποιήσουμε την ετήσια εκδήλωσή μας.

Αυτό γίνεται μετά λύπης, αλλά αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς λόγω COVID-19 που είναι σε ισχύ.

Τώρα είναι ο καιρός, όλοι μας, να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, φορώντας μάσκα ή κάλυμμα στο πρόσωπο, τηρώντας κοινωνική απόσταση και σεβόμενοι όλους τους περιορισμούς σε ισχύ.

Το Σάββατο, 8 Αυγούστου, θα σας ζητούσα, όλοι μας να θυμηθούμε τις υπηρεσίες των Αυστραλών, αντρών και γυναικών, οι οποίοι ήρθαν στη Λήμνο κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης, καθώς και των ντόπιων Λημνιών, οι οποίοι τους βοήθησαν.

Το ιατρικό προσωπικό – γιατροί, νοσοκόμες και νοσοκόμοι – στη Λήμνο το 1915-16 περιέθαλψαν χιλιάδες τραυματίες και αρρώστων στρατιωτών, υπό αντίξοες συνθήκες: αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, ανέμους και βροχές το χειμώνα.

Ενδεικτικά, ανάμεσα σε εκατοντάδες, αναφέρονται ο αξιωματικός ιατρός Stanley Argyle, η προϊσταμένη Grace Wilson, οι νοσοκόμες Evelyn Hutt και Lucy Daw, ο νοσοκόμος Henry Gissing.

Κατά την ετήσια εκδήλωση μνήμης τιμούμε τις υπηρεσίες αυτές. Ωστόσο φέτος, θα πρέπει να αναλογιστούμε επίσης όλους τους εργαζόμενους στην υγεία, οι οποίοι προσπαθούν σκληρά να μας διατηρήσουν ασφαλείς, όπως επίσης και εκείνους οι οποίοι ενώ προσέφεραν φροντίδα σε συνανθρώπους μας ασθένησαν από Covid-19.

Όλοι τους χρωστάμε μεγάλο σεβασμό για το σημαντικό έργο που επιτελούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η Επιτροπή μας θα προχωρήσει τις εργασίες της για την επανάληψη της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης στις 14 Αυγούστου 2021.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Χριστίνα Δεσποτέρη (αντιπρόεδρο) και τον κ. Jim Claven (γραμματέα) για την εργασία που έχουν ήδη καταβάλλει ως προς τις εκδηλώσεις αυτές.

Ελπίζουμε ότι η ετήσια εκδήλωση μνήμης για την Ανακωχή του Μούδρου στο Shrine of Remembrance θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, όπως είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τους περιορισμούς που θα είναι σε εφαρμογή εκείνο το διάστημα. Θα ενημερώσουμε περαιτέρω όσο πλησιάζει ο καιρός για την εν λόγω εκδήλωση.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της ενίσχυσης της μνήμης για την Ελληνική συμβολή στην ιστορία του ANZAC της Αυστραλίας. Τα τρέχοντα προγράμματα περιλαμβάνουν προτάσεις μας για απονομή του Μεταλλίου της Καλλίπολης σε όσους υπηρέτησαν στη Λήμνο (και στα τριγύρω νησιά και θαλάσσια ύδατα), στην τοποθέτηση επιγραφής μνήμης στους Shrine Gardens σε ένδειξη τιμής των Αυστραλών που υπηρέστησαν στην εκστρατεία της Θεσσαλονίκης και ενδεχόμενη δωρεά του εντυπωσιακού πίνακα του Γιώργου Πέτρου, που απεικονίζει την Grace Wilson σε μία από τις μεγάλες υγειονομικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με αυτή.

Εργαζόμαστε επίσης σε μία σειρά από δραστηριότητες για να τιμήσουμε την 80η επέτειο από την εμπλοκή της Αυστραλίας στην εκστρατεία στην Ελλάδα το 1941, μεταξύ των οποίων η έκδοση νέου βιβλίου του γραμματέα μας, Jim Claven επί του ιστορικού θέματος αυτού.

 

 

πηγη: neoskosmos.com

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here