ΛΗΜΝΟΣ

Κορονοϊός:Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Λήμνο;Πόσο έτοιμοι θα είμαστε;

post-img

γράφει, Κρέτσης Βασίλης

Από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω του Κορονοϊού τόσο ο Εμπορικός κόσμος όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της Λήμνου εκφράσανε τον προβληματισμό τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το οικονομικό κόστος της όλης αυτής ιστορίας για τους ίδιους, τις οικογενειές τους,  αλλά και την γενικότερη οικονομική εικόνα του νησιού τόσο κατά τη διάρκεια όσο και την επόμενη μέρα μετά την επιστροφή στην “κανονικότητα”.

Έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες, που ήδη έχουν δοκιμαστεί από τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών,  βλέπουν για άλλη μια φορά τον εφιάλτη της επόμενης μέρας να γίνεται κυρίαρχος.

Φυσικά και τα μέτρα «ενίσχυσης» της Κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν το κενό ούτε να κάνουν τους παραπάνω αισθάνονται ασφαλείς, μάλλον το αντίθετο.

 Δεν θα αναφερθούμε στα ήδη γνωστά  σ όλους ….λειτουργικά έξοδα…οικογένειες κλπ  που όλοι αντιλαμβάνεστε ότι συντρέχουν, το ζητούμενο όμως  είναι …..η επομένη μέρα, που θα έρθει και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την «επιστροφή», εμείς ως κοινωνία ώστε να είναι όσο  πιο ομαλή γίνεται και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε…..την 13η Μάρτιου  δηλαδή…

Είναι σίγουρο ότι όλοι μας εδώ στην Λήμνο αποτελούμε  μια μηχανή και ο καθένας μας  ένα εξάρτημα που για καλή μας τύχη  γνωριζόμαστε  και μεταξύ  μας….

Όμως το αύριο, που ελπίζουμε να είναι κοντά, πρέπει να μας βρει ετοίμους, με αλληλεγγύη, ομοψυχία για να επιστρέψουμε εκεί που σταματήσαμε…

Φυσικά και οι πάσης φύσεως επιτηδευματίες  του νησιού  δεν περιμένουν, ότι θα γεμίσουν τα καταστήματά τους με πελάτες και ότι  οι τζίροι θα καλύψουν τη ζημιά, ούτε και  ελπίζουν ότι το καλοκαίρι θα ισορροπήσει την κατάσταση…είναι πλέον βέβαιο ότι το πιο αισιόδοξο σενάριο για την Λήμνο και με όσους και αν έχουμε μιλήσει….πράκτορες ξενοδόχους, ανθρώπους του τουρισμού, το ταβάνι της Λήμνου για φέτος είναι το 50% της περσινής χρονιάς….

Αρα εκ των έσω θα πρέπει να έρθει η όποια βοήθεια σ όλους μας για να ξαναγυρίσει ο τροχός με την σωστή ταχύτητα…..

Μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης θα πρέπει να έρθει από τους θεσμικούς παράγοντες της Λήμνου….το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει για παράδειγμα  να ασχοληθεί με τα δικά του μέτρα στήριξης στις παραγωγικές μονάδες της Λήμνου.

Να  προχωρήσει με γενναίες αποφάσεις που αφορούν  σε εκπτώσεις ιδιαίτερα στους επαγγελματίες, όλους όσους δηλαδή διατηρούν επαγγελματική στέγη σε όλο το εύρος του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες εκπτώσεις θα αφορούν κατά περίπτωση τα τέλη καθαριότητας, τα τέλη δημοτικού φωτισμού, τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, τα ενοίκια των μισθωμένων επαγγελματικών χώρων του Δήμου, όπως επίσης και άλλα πρόσθετα μέτρα τα οποία  θα πρέπει να συζητηθούν   και να αποτυπωθούν το επόμενο διάστημα.

Αυτή την περίοδο, υπάρχουν και άνθρωποι που δοκιμάζονται πολλαπλά.

Ως  έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης, ο Δήμος Λήμνου σε συνεργασία και με το Επαρχείο  θα μπορούσε να  επεξεργαστεί  ένα σύνθετο πακέτο μέτρων που θα αφορούν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και βιοτέχνες, έτσι ώστε, στο μέτρο του δυνατού και σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας, να εξαντλήσει τα περιθώρια συμπαράστασης σε όλους αυτούς που σήμερα δοκιμάζονται ιδιαίτερα.

Στο site του Δήμου Λήμνου  θα   μπορούσε να  τεθεί σε λειτουργία μια εφαρμογή, όπου έμποροι, επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν σχετικό αίτημα,  είτε αυτό αφορά τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων, είτε αφορά τα τέλη καθαριότητας, είτε αφορά το δημοτικό φωτισμό, είτε άλλες ανταποδοτικές δράσεις του Δήμου, έτσι ώστε το αμέσως προσεχές διάστημα μετά από επεξεργασία στοιχείων και μετά τη διαμόρφωση των νομοθετικών προβλέψεων, να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αποφάσεις, για να δώσουν  μια «ανάσα», όσο μπορούν μεγαλύτερη, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που σήμερα δοκιμάζονται ιδιαίτερα. 

Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις …..

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!