Γράφει ο Πάνος Τσινόπουλος

Στην Λήμνο είναι πολύ δύσκολο να γράψει κάποιος μια αράδα λέξεων, αναφερόμενος ονομαστικά σε ανθρώπους που έχουν συμβάλει ουσιαστικά σε κάποιον τομέα. Θα υπάρξουν πλείστοι που θα ενοχληθούν γιατί οι ίδιοι δεν αναφέρθηκαν και ας μην έχει γίνει σκόπιμα από τον κειμενογράφο παραγνωρίζοντας έτσι την περιορισμένη ικανότητα του ανθρώπου να γνωρίζει τα πάντα αλλά και να συμπεριλάβει τα πάντα σε ένα κείμενο.

Η Λήμνος είναι ένα υπερεκτιμημένο νησί από τους γηγενείς και μη κατοίκους του! Μόλις τα τελευταία χρόνια κάνει τα πρώτα του βήματα στον τομέα του τουρισμού ψάχνοντας ακόμα να βρει ταυτότητα αλλά και μονοπάτι βηματισμού.

Προχωρά με ένα γιγαντωμένο ΕΓΩ και ένα σχεδόν ατροφικό ΕΜΕΙΣ. Αυτός είναι και ο κύριος συντελεστής της βραδυπορίας σε λήψεις αποφάσεων αλλά και συλλογικής συμμετοχής.

Βασικός άξονας και μάλιστα πολύπλευρος στην προσπάθεια αναπτυξιακής τροχιάς είναι το τοπικό ραδιόφωνο, μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα εκπεμπόμενης εικόνας, αν και υπήρξε μια σοβαρή προσπάθεια από τον Ηλίας Κότσαλη στο παρελθόν και στον τομέα αυτό.

Έτσι παραμένει το ραδιόφωνο να σηκώσει το βάρος της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας αλλά και της εκπαίδευσης το οποίο και τιμώ σήμερα με την ευκαιρία της χθεσινής παγκόσμιας ημέρας ραδιοφώνου.

Τις τελευταίες δεκαετίες ερτζιανή ραδιοφωνική επικοινωνία πραγματώνουν οι Κότσαλης, Κατσάνου και Βασιλειάδου μαζί με τους συνεργάτες τους αλλά και με τους εν λόγο να έχουν περάσει παράλληλα και στο ψηφιακό ραδιόφωνο.

Ο ραδιοφωνικός ψηφιακός κόσμος είναι σε πλήρη εξέλιξη σε αναμονή νέας νομοθεσίας, οπού εκεί θα ανοίξουν νέους δρόμους η ομάδα του LimnosReport. Υπάρχουν επίσης και δύο που εκπέμπουν μόνο διαδικτυακά με μόνο μουσική.

Το ραδιόφωνο φαίνεται πως άντεξε την πίεση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας του Youtube με το τελευταίο να είναι στην πρώτη θέση της τηλέ- οθονό-ακροαματικότητας.

Η ιστορία της Λημνιακής Ραδιοφωνίας ανήκει στο Ράδιο Άλφα, στο Ράδιο Λήμνος, στον Λήμνος FM100, στον Melody στον Holiday και στην ΕΡΑ αλλά και στην τοπική Εκκλησία. Στο μακρινό παρελθόν υπήρξε και το Ράδιο Κάστρο που σήμερα είναι παρελθόν με κάποιους να επιθυμούν και να προσπαθούν την επαναλειτουργία του.

Αριθμός ικανοποιητικός θα έλεγε κάποιος για ένα πληθυσμιακά μικρό νησί αλλά και με περιορισμένη εμπορικότητα.

Το ζητούμενο παραμένει η ποιοτική αλλά και ποσοτική συνέχεια του.

Το σίγουρο είναι ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα, το αγαπημένο τρανζιστοράκι θα έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον υπολογιστή, το κινητό και το τάμπλετ αλλά η ουσία θα παραμείνει. Η ουσία της αμεσότητας, της φαντασίας και της μαγείας.

Στα μείον αξίζει κάποιος να αναφέρει το περιορισμένο ενδιαφέρον ανθρώπων να συμμετέχουν έστω και εθελοντικά από χόμπι, κάτι που θα εξασφάλιζε την συνέχεια αλλά και την διεύρυνση του μέσου.

Χρόνια πολλά και στις δύο μορφές του μέσου και καλή συνέχεια σε όσους το υπηρετούν αλλά και θα το υπηρετήσουν.

Με την ευκαιρία που σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ερωτευμένων αφιερώνω ένα τραγούδι που δένει και τις δύο γιορτές.

 

*Ο Πάνος Τσινόπουλος κατάγεται από την Λήμνο και είναι σύμβουλος ψηφιακής επικοινωνίας και μάρκετινγκ και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παραγωγός ηχογραφημένων εκπομπών ο ίδιος, συμμετέχει περιοδικά σε εκπαιδευτικές εκπομπές του Ράδιο Άλφα 96 Λήμνου!

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Να γράφεις και να συμμετέχεις πιό συχνά! Ενοχλείς αλλά αφυπνίζεις και κυρίως γνωρίζεις και εξηγείς! Παλιά σε είχα παρεξηγήσει αλλά τώρα κατάλαβα. Σε διαβάζω στο Facebook και σε ακούω όποτε είσαι στο Ράδιο!

 2. Καλησπέρα σας! Ναι σας θυμάμαι καθώς και κάποια σχόλια.
  Μην σας απασχολεί. Είμαι πολύ έμπειρος στην εκπαίδευση της επικοινωνίας που μεταξύ
  άλλων είναι μέρος της δουλειάς μου. Έτσι ξέρω και αν θέλετε περιμένω αντιδράσεις.
  Στην Λήμνο το έκανα προς χάρη κάποιων φίλων με δεδομένο οτι δεν υπάρχει επαγγελματικό ενδιαφέρον για εμένα. Μάλιστα το σχόλιο μου θύμισε όταν τελειώνουν τα σεμινάρια και τα ίδια λένε οι εκπαιδευόμενοι στελέχη επιχειρήσεων, με τους οποίους διατηρώ άριστη εποχή και ας έχουν περάσει χρόνια. Για την Λήμνο δεν γνωρίζω πολλά και ας εργάζεται ως δημοσιογράφος επικοινωνίας και προβολής εκεί η σύζυγός μου.
  Πιστέψτε με γνωρίζω πολύ καλά τις τεχνικές και τίποτα απο όσα βλέπετε και στο Facebook δεν είμαι εγώ. Είμαι ενας άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, εσωστρεφής και βαρετός στην κανονική μου ζωή που ειναι μεταξύ Λήμνου και Αθήνας γιατί εργάζομαι πλέον μονο διαδικτυακά. Εκεί στην Λήμνο εισήγαγα έννοιες και ιδέες πολύ διαφορετικές για τον ντόπιο πληθυσμό αλλά δοκιμασμένες και επιτυχημένες σε πολλές άλλες αγορές.
  Θα υπάρξει μια τελευταία σειρά εκπομπών απο τον Μάιο και μετά που απλά θα συντονίζω την κουβέντα πιο ειδικών απο εμένα. Πραγματικά εύχομαι τα καλύτερα για σας και τον τόπο μιάς και ζει η οικογένεια αλλά και συγγενείς εκεί. Προσωπικά και σταδιακά θα αποσυρθώ απο τον δημόσιο σχολιασμό της Λήμνου γιατί θεωρώ οτι έκλεισε ο εκεί κύκλος μου. Τώρα θα αναλάβουν άνθρωποι που εχουν άμεσο λόγο να το κάνουν στο νησί.
  Ευχαριστώ και καλή συνέχεια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here