Το νοσοκομείο της Λήμνου είναι μια πονεμένη ιστορία, που τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.
Πράγματι η ανάπτυξη φαντάζει σε θολό τοπίο όταν οι υπηρεσίες υγείας χωλαίνουν. Για την παρούσα κατάσταση, την ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που όλο δίνουν λύσεις σε ένα θέμα το οποίο όμως δεν λύνεται…. με αποτέλεσμα ο αριθμός των αεροδιακομηδών να έχει αυξηθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα
Παλαιότερα ήταν ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία, με αρκετούς ασθενείς κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα να το επισκέπτονται για να αντιμετωπίσουν δύσκολα θέματα υγείας, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο..
Ιστορικά το νοσοκομείο αυτό έχει χτιστεί και επανδρωθεί με δωρεές ομογενών
Σήμερα οι τελευταίοι απομείναντες γιατροί, μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, δίνουν μια τιτάνια μάχη να το κρατούν σε μια στοιχειώδη λειτουργία, με αρκετούς να σηκώνουν ψηλά τα χέρια από την εξάντληση των υπερωριών.
Η Ελληνική νομοθεσία ορίζει τα Περιφερειακά νοσοκομεία να υπάγονται απ’ευθείας στην κεντρική διοίκηση η οποία και είναι συνολικά υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία.
Τα τελευταία χρόνια με την συντονισμένη προσπάθεια η Λήμνος βγήκε κατά ένα ποσοστό από την τουριστική αφάνεια, όμως δεν μπορεί να μεγαλώσει αν δεν λυθεί το φλέγον θέμα της υγείας.
Δυστυχώ η λύση βρίσκεται μόνο στα χέρια του υπουργείου Υγείας να το επανδρώσει προσφέροντας κίνητρα σε ιατρούς να έρθουν να το υπηρετήσουν.
Κίνητρα όπως επίδομα στέγασης για παραμεθόριες περιοχές, έκπτωση στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Μετά τις περικοπές μισθών και επιδομάτων που επέβαλαν οι δανειστές, σήμερα δεν αρκεί ούτε για τα βασικά έξοδα διαμονής ενός ιατρού που δεν κατάγεται από την Λήμνο, ο μισθός μαζί με τις υπερωρίες δύσκολα υπερβαίνει τα 1300 ευρώ. Επίσης να σημειωθεί ότι λόγω αυξημένης ζήτησης, τα ενοίκια των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί, καθώς υπάρχει και τεράστια δυσκολία ακόμα εύρεση κατοικίας που να διατίθεται για ολόκληρο τον χρόνο.
Τα ίδια όμως ισχύουν και σε επίπεδο διοίκησης του ιδρύματος, «ποιος θα φέρει το βάρος των ευθυνών ενός ιατρικού οργανισμού ο οποίος είναι πλημμελώς εξοπλισμένος, αλλά και την ευθύνη διοίκησης ανθρώπων που λειτουργούν ανεξάρτητα τα τελευταία χρόνια;»
Η όλη υπόθεση έχει εξελίχθη σε γόρδιο δεσμό και θηλιά στον λαιμό των κατοίκων με την μόνη λύση να αναμένεται μετά την επίσκεψη του Υπουργού υγείας κου Βασίλη Κικίλια στις 14 Φεβρουαρίου όπως σας είχε ενημερώσει το Limnosreport με σχετικό άρθρο στις 1 Φεβρουαρίου, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι προκηρύχθηκαν οι θέσεις 6….που εδώ και μήνες εκκρεμούσαν προς υλοποίηση.
Έτσι λοιπόν, λίγο πριν ο υπουργός προσγειωθεί στην Λήμνο “έδωσε” ως είθισται ένα δωράκι στο Νοσοκομείο Λήμνου…ίσως τις επόμενες μέρες δούμε να προκηρύσσεται και η πολυαναμενόμενη θέση διοικητού… ακολουθεί η προκήρυξη των γιατρών
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




