Ως Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έχει ανακηρυχθεί η 3η Δεκεμβρίου. Με 80.000.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας (μακροχρόνια σωματική ή ψυχική κατάσταση που περιορίζει τις κινήσεις, τις αισθήσεις ή τις δραστηριότητές τους), η Ε.Ε. προωθεί μέσα από τη νομοθεσία και τις πολιτικές της, την ένταξη και την πλήρη συμμετοχή των ΑμεΑ στο δημόσιο βίο. Με Εθνικό Συντονιστή για την υλοποίηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η χώρα μας κατευθύνεται προς την εναρμόνισή της με τις θέσεις της Ε.Ε.

 

Σύμφωνα με τον «Οδηγό Προσβασιμότητας Δήμου Λήμνου» (ΕΡΜΗΣ 2007-2013), η Μύρινα μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά ως μερικώς προσβάσιμη, γεγονός που δεν επιτρέπει τον μέγιστο βαθμό αυτονομίας στα ΑμεΑ.

 

Ευκαιρία και απαίτηση των καιρών λοιπόν, είναι και η δική μας Τοπική προσαρμογή, η οποία θα εξασφαλίσει την Προσβασιμότητα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, σε όλες τις υπηρεσίες και τα προϊόντα.

 

Ως εκ τούτου κρίνονται απαραίτητα τα ακόλουθα για το νησί μας:

 

  • Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ,
  • Επισκευή κτιριακών προβλημάτων των Ειδικών Σχολείων,
  • Πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής,
  • Προσβασιμότητα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες,
  • Προσβασιμότητα σε Εκκλησίες και λοιπούς δημόσιους χώρους.

 

Παιδιά και ενήλικες κάτοικοι με αναπηρίες αλλά και επισκέπτες-τουρίστες με αναπηρία θα συμβάλλουν σε μία έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη του νησιού μας.

 

 

Παλαιολόγος Κυριαζής

Πρόεδρος Επαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Λήμνου «Ορίζοντες»

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here