Αναδημοσίευση απο diakopomania.gr

Ένα μυστηριώδες νησί, που ήταν παρωχημένο από τη δραστηριότητα δύο ηφαιστείων που καλύπτονταν από τέφρα και πυκνά σύννεφα καπνού για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τελικά να γράψουν τη δική τους ιστορία στο Αιγαίο. Η Λήμνος θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή με την εξαιρετική ρομαντική ατμόσφαιρα και τη φυσική της ποικιλομορφία με τα πεδινά αγροκτήματα, τους ηφαιστειογενείς σχηματισμούς και τις τραχιές ακτές. Μια συναρπαστική εικόνα κρύβεται με μυστηριώδη θησαυρούς εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Μια αυθεντική αύρα αποκαλύπτει μπροστά στα μάτια σας με γοητευτικά χωριά με θέα στη γαλάζια θάλασσα. Το κόσμημα του νησιού είναι οι αμμόλοφοι της Λήμνου που μοιάζουν με μια αυθεντική μικρογραφία Σαχάρας. Η Λήμνος έχει διατηρήσει την αυθεντική ταυτότητα του νησιού κεντημένη με επιβλητικά ηφαιστειακά τοπία. Οι κυριότεροι ηφαιστειακοί σχηματισμοί, οι απομονωμένοι όρχοι και οι προστατευόμενοι κόλποι, οι ιαματικές πηγές, οι τροπικοί αμμόλοφοι και τα απολιθωμένα δάση που πνίγονται από μαύρους βράχους και απόκρημνους λόφους δημιουργούν τοπία απείρου ομορφιάς. Μπορούμε να πούμε ότι η Λήμνος είναι ένας πολύ ελπιδοφόρος προορισμός! Είστε έτοιμοι να αποκαλύψετε τα μυστήρια της ερήμου της Ελλάδας;

Τα καλύτερα της Λήμνου

Η πόλη της Μύρινας είναι η πρωτεύουσα της Λήμνου που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό με πυκνή βλάστηση που στεφανώνεται από το επιβλητικό κάστρο της Μύρινας. Τα κόκκινα κεραμίδια των σπιτιών, τα παλιά αρχοντικά και τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια δημιουργούν μια απαράμιλλη ομορφιά. Ρωμέικο Γιαλό είναι μία από τις κύριες περιοχές της πόλης κοσμείται από νεοκλασικά αρχοντικά του 19 ου αιώνα, η οποία αποτελεί το σημείο συνάντησης του νησιού. Ο Ρωμαϊκός Γιαλός έχει διακηρυχθεί ως διατηρητέα περιοχή από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Τούρκικος Γιαλός είναι η δεύτερη κύρια περιοχή που ευθυγραμμίζεται με πέτρινες κατοικίες νεοκλασικού σχεδιασμού. Αξίζει να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως το Κάστρο της Μύρινας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ηφαιστίας ήταν το ιερό του μεγάλου θεού του νησιού που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Λήμνου. Η Hepheastia ήταν η σημαντικότερη αρχαία πόλη της Λήμνου κατά τα κλασικά χρόνια. Τα επιβλητικά λατομεία της αρχαίας πόλης είναι διακοσμημένα με όμορφα γλυπτά βράχια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα απομεινάρια ενός αρχαίου θεάτρου μαζί με τα θεμέλια αρχαίων σπιτιών που χτίστηκαν και ξαναχτίστηκαν σε δέκα διαφορετικά στρώματα. Τα ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.

Το κάστρο της Μύρινας είναι μια εντυπωσιακή βυζαντινή οχύρωση που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης της Μύρινας. Το κάστρο διατάχθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Κομνηνό το 1886 μ.Χ. στα θεμέλια αρχαίας οχύρωσης. Κατά τη διάρκεια του 13 ου αιώνα, το κάστρο οχυρώθηκε και πάλι από τους Βενετούς, ενώ πήρε τη σημερινή του μορφή από το ενετικό Filocalo Navigajiosi, το Μεγάλο Δούκα της Λήμνου, κατά την περίοδο 1207-1214. Η είσοδος του κάστρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, ενώ στο εσωτερικό των τειχών βρίσκονται υπολείμματα σπιτιών και δεξαμενές. Σήμερα, οι μοναδικοί κάτοικοι του κάστρου είναι διακόσια ελάφια.

Η εκκλησία της Παναγίας της Κακαβιώτισσας είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της Λήμνου που βρίσκεται ανάμεσα σε γεωλογικά σχήματα στις ορεινές πλαγιές του Κακαβού. Η εκκλησία βρίσκεται μέσα σε μια κοιλάδα βράχου σε υψόμετρο 260 μέτρων κοντά στο χωριό Θάνος. Μερικοί μοναχοί έχτισαν την εκκλησία σε 1.416 μ.Χ. με σκοπό να δραπετεύσουν από τις εισβολές των Οθωμανών. Η εντυπωσιακή θέση της εκκλησίας προσφέρει εκπληκτική θέα στο βουνό και τη θάλασσα του νησιού. Η Παναγία Κακαβιώτισσα γιορτάζει την Τρίτη μετά την Κυριακή του Πάσχα. Η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω διαδρομής πεζοπορίας.

Οι αμμόλοφοι της Λήμνου είναι ένα συναρπαστικό στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου της Λήμνου, που απέχει τρία χιλιόμετρα από το χωριό Καταλάκκος. Η Σαχάρα της Λήμνου είναι μια από τις δύο ερήμους της Ευρώπης. Γνωστή ως Αμμοθίνες ή παχές Αμμουδιές από τους ντόπιους, οι αμμόλοφοι απλώνονται σε μια μεγάλη περιοχή. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια από την παραλία του Γομάτι

Οι θερμικές πηγές της Θέρμα βρίσκονται στις ορεινές πλαγιές του Προφήτη Ηλία. Γνωστή από την αρχαιότητα, η άνοιξη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης γεωλογικής ρήξης. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35 έως 45 βαθμούς Κελσίου και έχει θεραπευτικές ιδιότητες για αρθροπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, σπονδυλοαρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, χολολιθίαση και ρευματισμούς. Η φυσική πηγή του νερού χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους Οθωμανούς το 1730.

Το χωριό Κόντια είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Λήμνου που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Οι πέτρινοι ανεμόμυλοι σας καλωσορίζουν στον οικισμό που ξεφεύγει από την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του χωριού. Πέτρινα σπίτια και παλιά αρχοντικά διακοσμούν ολόκληρη την περιοχή. Ένα ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο μετατράπηκε σε Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης των Βαλκανίων. Στη βόρεια πλευρά, υπάρχει μια τεχνητή λίμνη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας άλλος υγρότοπος της Λήμνου με πλούσια ζωή πουλιών.

Το χωριό Νέα Κούταλη είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Φωλιασμένο σε καταπράσινη πλαγιά, το χωριό έχει μια αυθεντική ατμόσφαιρα με πέτρινα σπίτια και κόκκινες κεραμοσκεπές. Η Νέα Κούταλη αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καταδύσεων σφουγγαριών του Αιγαίου. Αν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε την ιστορία των σφουγγαριών, επισκεφθείτε το μουσείο καταδύσεων σφουγγαριών με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές και τις μεθόδους της κατάδυσης σφουγγαριών. Αξίζει να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, όπως ο υγρότοπος της Αλυκής για τη μεγαλύτερη εποχιακή συγκέντρωση φλαμίνγκο στη χώρα, το όμορφο χωριό Τσιμανδρία για τη διατήρηση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του νησιού και το χωριό Πορτιανού για το πλούσιο λαογραφικό μουσείο.

Το υγρότοπο της Αλυκής είναι μια παραλιακή λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η λίμνη είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Λήμνου που διασχίζει μια έκταση πάνω από έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η αφθονία του νερού δημιουργεί την εμφάνιση μιας λίμνης ενώ μετατρέπεται σε μια πορεία αλατιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς το νερό εξατμίζεται. Ο υγρότοπος χρησίμευσε ως σημαντικό καταφύγιο για τα αποδημητικά είδη πτηνών. Στην πραγματικότητα, ο υγρότοπος της Αλυκής είναι γνωστός για τη μεγαλύτερη εποχιακή συγκέντρωση φλαμίνγκο στη χώρα. Ο υγροβιότοπος της Αλυκής έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική περιοχή της φύσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο του Natura 2000.

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού Κοτσινάς. Το παρεκκλήσι διακρίνεται για τον εκπληκτικό ξυλόγλυπτο ναό και τις βυζαντινές του εικόνες μαζί με το άγαλμα της Λιμνικής ηρωίδας Μαρούλα. Η Μαρούλα ήταν μια νεαρή γυναίκα που πολέμησε τους Οθωμανούς από τον εαυτό της τον 15ο αιώνα.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι η καθεδρικός ναός της Λήμνου. Χτίστηκε στα θεμέλια μιας αρχαίας εκκλησίας το 1724 ενώ ανακατασκευάστηκε αμέσως μετά την καταστροφή από τους Οθωμανούς. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις όμορφες τοιχογραφίες και τον ξυλόγλυπτο ναό της εκκλησίας.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις καλύτερες βυζαντινές εκκλησίες της Λήμνου που βρίσκονται στην περιοχή του Ρεπανίδι. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Στο εσωτερικό του ναού, υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18 ου αιώνα.

Η Μονή Αγίου Σώζον βρίσκεται στο χωριό Σκανδάλι. Ο Άγιος Σωζόνας είναι ο προστάτης άγιος της Λήμνου. Παρόλο που εγκαταλείφθηκε το μοναστήρι, ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά φεστιβάλ πραγματοποιείται στο μοναστήρι στις 7 Σεπτεμβρίου.

Παραλίες

Ο Άγιος Ερμολάος είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η παραλία είναι απομονωμένη ιδανική για όσους αναζητούν απόλυτη ιδιωτικότητα. Ο Άγιος Ερμολάος είναι γνωστός για τη φυσική του ομορφιά.

Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παραλία περιβάλλεται από τεράστιους ηφαιστειακούς βράχους δημιουργώντας τοπία μοναδικής ομορφιάς. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε πολλές ταβέρνες που προσφέρουν νόστιμα φρέσκα ψάρια.

Το Άκρο Τηγάνι είναι ένας αμμώδης όρμος με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Ο κυκλικός όρμος είναι γνωστός για τα άγρια ​​τοπία ομορφιάς που είναι ιδανικά για όσους αναζητούν ηρεμία. Οι λάτρεις της φύσης θα ερωτευτούν αυτόν τον τομέα.

Το Φαναράκι είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Στην πραγματικότητα, η παραλία αποτελείται από δύο παραλίες, δηλαδή το Μικρό και το Μεγάλο Φαναράκι. Αυτές οι παραλίες θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς παραλίες της Λήμνου με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bars.

Το Γομάτι είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο ελκυστικές παραλίες της Λήμνου γνωστές για τους μεγαλύτερους αμμώδεις αμμόλοφους της χώρας. Ένα μέρος της παραλίας είναι μερικώς οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες και ένα beach bar. Οι λάτρεις της φύσης θα ερωτευτούν αυτήν την παραλία.

Το Χαβούλι είναι μια αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες και beach bars.

Ο Καβουρνολάκας είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια απομονωμένη παραλία με καταπράσινη βλάστηση ιδανική για όσους αναζητούν απομόνωση. Προικισμένο από φυσικά τοπία ομορφιάς, αυτό είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωση.

Το Κέρος είναι μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με τιρκουάζ νερά που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού που διακρίνονται για τη φυσική του ομορφιά. Οι λάτρεις του windsurfing και kitesurfing θα ερωτευτούν τους ισχυρούς ανέμους της παραλίας.

Τα Κόκκινα είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Παρόλο που η παραλία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη καθώς είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Λήμνου, προσφέρει στιγμές απόλυτης απομόνωσης σε ένα βραχώδες τοπίο άγριας ομορφιάς.

Το Λουρί είναι μια ήσυχη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Λήμνου ιδανική για λάτρεις της φύσης.

Η Νεφτίνα είναι μια αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού που είναι γνωστή για τα τυρκουάζ νερά της.

Ο Παρθενομύτος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλαζοπράσινα νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου και προσφέρει στιγμές χαλάρωσης σε ένα ήσυχο φυσικό περιβάλλον.

Το Πλάτυ είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Λήμνου με διάφορες ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ταβέρνες.

Τα Ρηχά Νερά είναι μια αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στον κόλπο της πόλης της Μύρινας. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λήμνου με πολλές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και ένα beach bar.

Το Θάνος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλανά νερά που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για μια μερικώς οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ο Θάνος προσφέρει ένα ωραίο απομονωμένο σημείο ιδανικό για όσους αναζητούν ιδιωτικότητα. Τα ηφαιστειακά πετρώματα της γύρω περιοχής προσφέρουν εκπληκτική θέα.

Ο Ζεματάς, γνωστός και ως Εβγάτης, είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με γαλάζια νερά που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Λήμνου. Οι λάτρεις του windsurfing και kitesurfing θα ερωτευτούν τους ισχυρούς ανέμους της παραλίας. Ο Ζεματάς είναι επίσης ένα ιδανικό σημείο ηλιοβασιλέματος.

Μεταφορές

Η Λήμνος διαθέτει εθνικό αεροδρόμιο που εκτελεί καθημερινά πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ταξίδι διαρκεί συνήθως από τριάντα έως σαράντα πέντε λεπτά.

Η Λήμνος είναι προσβάσιμη με καραβάκι από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά. Το ταξίδι συνήθως διαρκεί από ένδεκα έως δεκατέσσερις ώρες. Η Λήμνος συνδέεται επίσης με τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Χίος, Ικαρία, Λέσβος και Σάμος, μεταξύ άλλων

Το ήξερες;

Το Πεντάθλο ιδρύθηκε στη Λήμνο.

Το λιμάνι του Μούδρου θεωρείται το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας.

Η Λημνία Γη ήταν γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες από την εποχή του Θεόφραστου.

 

ΠΗΓΗ: diakopomania.gr

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here