Το βράδυ ο ήλιος λούζει τα καλαμπόκι της Λήμνου σε θερμό φως. Οι χρυσές αιχμές κυριαρχούν στο ανοιχτό καλοκαιρινό αεράκι, οι λοφώδεις λόφοι λαμπυρίζουν στο φόντο. Μια μυστηριώδης διάθεση είναι στον αέρα και δεν μπορείτε να σφίξετε την αίσθηση ότι αυτό το μικρό ύπνο νησί θα φέρει κάποιο θησαυρό στο προσκήνιο.

limnos ελλάδα τοπίο
Τα χρυσά σιτάρια της Λήμνου

Το νησί της Λήμνου (και της Λήμνου) στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται ακόμα σε βαθύ ύπνο. Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα ισχυρό ηφαίστειο στο κέντρο του οποίου ο Ηφαίστος, ο θεός της φωτιάς και του σιδηρουργού, είχε το εργαστήρι του. Σήμερα ο γιγαντής σβήνει και καταστέλλει κάτω από τα στρώματά του παχιά λάβα πολλά μυστικά που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

χωριά Λήμνος χωριά Λήμνος
Ξαπλωμένα χωριά και στενά δρομάκια

Οι ορατοί μάρτυρες της πρώην ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι οι εύφορες κοιλάδες του νησιού. Οι πράσινοι αμπελώνες εναλλάσσονται με πεδία σίτου και φυτείες λαχανικών. Στα βορειοδυτικά βρίσκεστε πάλι σε ένα τοπίο που μοιάζει με έρημο. Τα ερείπια αρχαίων τοποθεσιών στην ανατολή δίνουν μια αόριστη ιδέα για τη σημασία που είχε η Λήμνος κατά την παλαιοχριστιανική εποχή.

limnos οίνος ελαιόλαδο
Τυπικό τοπίο στη Λήμνο

Το νησί της Λήμνου διαθέτει μοναδικούς φυσικούς θησαυρούς και ιστορικά κειμήλια που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ίσως το “καλοκαιρινό καλοκαίρι” , το οποίο ξεκινάει τον Ιούλιο και τελειώνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μόνο τότε το νησί ζωντανεύει και οι τουρίστες γεμίζουν τις πολυάριθμες παραλίες. Όλοι όσοι έρχονται έξω από αυτή τη στιγμή έχουν το νησί σχεδόν στον εαυτό τους, ακόμα και αν το ένα ή το άλλο εστιατόριο παραμένει κλειστό.

Λήμνος παραλίες ελλάδα
Μοναδικοί κόλποι ονείρων στη Λήμνο

Μια εβδομάδα πήγαμε σε ένα ταξίδι ανακάλυψης σε όλο το νησί, το οποίο μας υπενθύμισε σε κάποια σημεία περισσότερο στη νότια Αγγλία παρά στην Ελλάδα. Ποιοι θησαυροί βρήκαμε στο δρόμο σας, σας λέμε στις 12 καλύτερες στιγμές του νησιού της Λήμνου:

1 Περιήγηση στη Μύρινα

Το πανέμορφο κάστρο της Μύρινας προσελκύει άμεσα την προσοχή όλων, είτε φτάνετε στην πρωτεύουσα του νησιού είτε από ξηρά είτε από θάλασσα. Το Κάστρο κάθεται σε ένα ακρωτήριο στην θάλασσα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα οχυρά του Αιγαίου. Είναι το ορόσημο της Λήμνου και προσφέρει εκπληκτική ευκαιρία φωτογραφίας τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

kastro myrina limnos νύχτα
Το πλωτό φρούριο της Μύρινας

Η άνοδος στα ερείπια του φρουρίου αξίζει τον κόπο για τη μεγαλοπρεπή πανοραμική θέα της Μύρινας. Σε μια καθαρή μέρα μπορείτε να δείτε ακόμα το ιερό βουνό της ιεραποστολικής αθωότητας στα βορειοδυτικά.

Κάστρο Μύρινα φρούριο Λήμνος
Δείτε το συγκρότημα του κάστρου

Τα πρώτα κτίρια του βράχου χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. Μπορείτε ακόμα να δείτε τα τεράστια κυκλώπεια τείχη όταν ανεβείτε στο κάστρο. Στη συνέχεια, το εργοστάσιο επεκτάθηκε διαρκώς αλλάζοντας ιδιοκτήτες, όπως Έλληνες, Βυζαντινούς και Βενετούς.

Η είσοδος στο κάστρο είναι δωρεάν, αλλά με δική σας ευθύνη, καθώς οι τοίχοι δεν είναι ασφαλισμένοι. Με λίγη τύχη, μπορείτε να δείτε μερικά ελάφια και ελάφια που βόσκουν στα βράχια κοιτάζοντας το φρούριο. Ήταν ένα δώρο από τη Ρόδο εδώ και πολύ καιρό και εξακολουθούν να ζουν εδώ σήμερα.

Επικαλυμμένα σοκάκια και αρχοντικά

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει διατηρήσει τη ζεστή γοητεία της μέχρι σήμερα. Δεν είναι περίεργο, με λιγότερους από 6.000 κατοίκους , η Μύρινα είναι πιο ήρεμη. Πάρτε το χρόνο να εξερευνήσετε την πόλη με τα πόδια με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παλιά αρχοντικά.

myrina limnos lemnos ελλάδα
Πρωτεύουσα του νησιού με όμορφη αμμώδη παραλία

Αξίζει να δείτε, μεταξύ άλλων, την πρώην τουρκική συνοικία με το Λιμανάκι . Το μικρό λιμάνι της Μύρινας είναι ένα πραγματικό μοτίβο καρτ-ποστάλ. Τα ψαροκάικα κρουαζιέρες ειδυλλιακά στην προβλήτα και οι τοπικές ταβέρνες φέρνουν φρεσκοψημένα ψάρια στο τραπέζι το βράδυ.

limanaaki myrina limnos
Το μικρό λιμάνι “Λιμανάκι” της Μύρινας

Από το Λιμανάκι οδηγείτε στην πολυσύχναστη περιοχή Marktgasse στην πανέμορφη περιοχή του Ρωμαϊκού Γιαλού . Εδώ θα βρείτε πολλά όμορφα καφέ και εστιατόρια. Είχαμε ένα ιδιαίτερα καλό γεύμα στο Grammophono.

Grammóphōno myrina εστιατόριο limnos
Νόστιμη ελληνική κουζίνα στο Grammóphōno

Το μικρό εστιατόριο είναι λίγο δυσδιάκριτο στην πλατεία Ελευθερίου . Η φέτα στο σουσάμι και τα κοτόπουλα ήταν μια απόλαυση και είχαμε μια όμορφη κουβέντα με τον σεφ και το προσωπικό του. Οι τιμές ήταν ασυναγώνιστες και η τοποθεσία ευχάριστα μακριά από το θόρυβο και τη φασαρία.

Μύρινα Λήμνος Μάνος παραλία
Ψύξη στην παραλία Μάνου στη Μύρινα

Αν συνεχίσετε κατά μήκος του παράκτιου δρόμου, θα περάσετε τις παραλίες της Μύρινας. Το Manos Beach είναι ιδανικό για ένα χαλαρωτικό απόγευμα στην παραλία. Η ομώνυμη παραλιακή ταβέρνα σερβίρει νόστιμα πιάτα σε δίκαιες τιμές. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία και η θέα από την παραλία προς το Κάστρο είναι απλά φανταστική.

# 2 Η μικρή Σαχάρα της Λήμνου

Μια έρημο σε ένα ελληνικό νησί! Όταν στέκεστε μπροστά στα “Pachies Ammoudies” για πρώτη φορά, δεν θα πιστέψετε στα μάτια σας. Η “Σαχάρα της Λήμνου” είναι το επίκεντρο του νησιού.

έρημος λιμνοσάρες αμμουδιές ελλάδα
Η μικρή Σαχάρα της Λήμνου

Στα βορειοδυτικά του Καταλακού θα φτάσετε στο μοναδικό αυτό τοπίο . Στην ενδοχώρα του κόλπου Gomati υπάρχει μια κοιλάδα ανάμεσα σε πολυάριθμους λόφους. Εδώ εκατομμύρια χρόνια λεπτή άμμο από τη θάλασσα συσσωρεύονται. Οι αμμόλοφοι αλλάζουν τακτικά το σχήμα και το ύψος τους λόγω του ανέμου και του καιρού.

Οι αμμόλοφοι της Σαχάρας Λιμνός
Το τοπίο της ερήμου στα βορειοδυτικά

Ιδιαίτερα μαγική είναι η διάθεση το βράδυ , όταν η Σαχάρα της Λήμνου λούζεται σε ζεστό φως και η άμμος γκρεμίζει. Πάρτε το χρόνο να περπατήσετε στους αμμόλοφους και να απολαύσετε αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα. Τι μαγική στιγμή!

λεμόνι έρημος ελλάδας
Θεαματικοί αμμόλοφοι το βράδυ

Η προσέγγιση προς την οπτική γωνία μπροστά από τους αμμόλοφους είναι δυνατή μόνο με οχήματα εκτός δρόμου, επειδή ο χωματόδρομος βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Με ένα μικρό αυτοκίνητο μπορείτε να οδηγήσετε μόνο μέρος της διαδρομής και πρέπει να καλύψετε το τελευταίο χιλιόμετρο με τα πόδια.

# 3 Τα ηφαιστειακά πετρώματα του Φαλακρού

Το νησί της Λήμνου είναι ηφαιστειακής προέλευσης και σε κάποιες περιοχές η δραστηριότητα των γίγαντας που πυροβολούν με πυρκαγιά έχει αφήσει θεαματικά ίχνη. Όπως και τα θαυμαστά πετρώματα της δροσερής λάβας που καλύπτουν μέρη της βόρειας ακτής της Λήμνου.

limnos cape falakro ηφαίστειο ελλάδα
Παράξενο τοπίο στο ακρωτήριο Φαλακρό

Ένας χαλικώδης δρόμος οδηγεί από το Προπολί σε αυτό το ξεχωριστό ορόσημο της Λήμνου. Σε μια εγκαταλειμμένη καλύβα μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και να ακολουθήσετε την πινακίδα στο ακρωτήριο Φαλακρό . Λίγο αργότερα στέκεστε σε ένα παράξενο τοπίο που διαμορφώθηκε από τη φύση πριν από εκατομμύρια χρόνια.

το ηφαίστειο της φάλουρο λιμνού
Περίεργες δομές ψυχρής λάβας

Οι κοκκινωποί ηφαιστειακοί βράχοι του Φαλακρού συλλέγονται καλύτερα φωτογραφικά στο ζεστό φως το βράδυ ή το πρωί. Υπάρχει επίσης ένα στενό τμήμα της παραλίας όπου μπορείτε να δροσιστείτε το καλοκαίρι.

Φαλακρό Λήμνο τοπίο ελλάδα
Τα ηφαιστειακά πετρώματα του Φαλακρού

Το ταξίδι στο Φαλακρό γίνεται πάνω σε έναν τραχύ χωματόδρομο. Το μικρό μας αυτοκίνητο έχει μάθει την προσέγγιση, αλλά με ένα off-road όχημα είναι πιο χαλαρή.

# 4 Πεζοπορία στην Παναγία Κακαβιώτισσα

Μια διασκεδαστική πεζοπορία οδηγεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς προσκυνήματος του νησιού . Σε ένα φυσικό σπήλαιο των βουνών του Κακαβού βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι Κακαβιώτισσα. Το τοπίο είναι μαγευτικό και μια επίσκεψη στην εκκλησία του σπηλαίου είναι ένα πραγματικό επίκεντρο της Λήμνου.

kakaviotissa limnos σπηλιά εκκλησία ελλάδα
Η σπηλιά εκκλησία Κακαβιώτισσα

Το ιερό ιδρύθηκε το 1416 και χρησίμευσε ως ένα είδος Ερμιτάζ και ιερό για τους μοναχούς. Το παρεκκλήσι χτίστηκε έτσι ώστε να μην είναι ορατό από τη θάλασσα και να χρησιμεύει ως προστασία από τους επιτιθέμενους. Ιδιαίτερα όμορφη είναι μια επίσκεψη αργά το απόγευμα , τότε το ηλιακό φως φωτίζει το άνοιγμα της σπηλιάς και το εκκλησάκι φωτίζεται.

σπηλιά εκκλησία κακαβιώτισσα λιμνο ελλάδα
Κρυμμένο σε μια σπηλιά: Παναγία Κακαβιώτισσα

Μπορείτε να φτάσετε στο παρεκκλήσι της Μύρινας μέσω της οδού Παραδείσου στο νότο. Στρίψτε αριστερά πριν το χωριό Πλατύ και ακολουθήστε τις πινακίδες προς την εκκλησία της Κακαβιώτισσας . Ένας καλός οδηγητός χωματόδρομος οδηγεί σε ένα χώρο στάθμευσης με ένα καταφύγιο όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας.

πεζοπορία κακαβιώτισσα παρεκκλήσι limnos
Διαδρομή πεζοπορίας μέσα από το παράξενο τοπίο βράχου

Από εδώ ανεβαίνει σε λόφο με βήματα. Η πεζοπορία είναι πολύ διασκεδαστική με δύο χιλιόμετρα και διαρκεί μόνο 30 – 40 λεπτά. Το μονοπάτι μέσα από τους βράχους μόνο αποτελεί πραγματική εμπειρία! Η διαδρομή σημειώνεται με σημάνσεις και δεν μπορεί να χαθεί.

# 5 Ο Κόντιος και οι ανεμόμυλοι της Λήμνου

Στη Λήμνο θα βρείτε περισσότερα από 40 χωριά με νησιωτική αρχιτεκτονική, τα οποία διατηρούν τον αρχικό τους χαρακτήρα μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση με άλλα νησιά, τα χωριά της Λήμνου δεν είναι στραμμένα προς τους τουρίστες. Η ζωή στο χωριό είναι αυθεντική και έχετε μια εικόνα για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων.

χωριά λιμός κόντιος ελλάδα
Τα χωριά limnic: πέτρινα σπίτια με κόκκινες στέγες

Ο Κόντιος έχει πέσει ιδιαίτερα καλά στα νότια του νησιού. Ο τόπος μαγεύεται από τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα στενά σοκάκια. Μια βόλτα στο χωριό θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν με τα γραφικά καφενεία και τις ταβέρνες. Οι πολύχρωμες προσόψεις προσφέρουν όμορφες ευκαιρίες φωτογραφίας. Πάνω από το χωριό ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι , που στεγάζουν τώρα ένα ξενοδοχείο και ένα καφέ.

λιμνού ανεμόμυλους
Οι ανεμόμυλοι του Κοντιά

Πριν από τον Κόντια αξίζει τον κόπο για τους λάτρεις της φωτογραφίας ένα ταξίδι στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου . Η λευκή εκκλησία βρίσκεται σε ένα μικρό παραθαλάσσιο νησί, το οποίο συνδέεται μόνο με ένα ορεινό τμήμα με την ηπειρωτική χώρα. Ο χωματόδρομος προς το παρεκκλήσι διακλαδίζεται στο Pedino και ακολουθείτε τις πινακίδες προς το παλιό ρωσικό νεκροταφείο. Στρίψτε αριστερά λίγο μετά την παραλία Santa Barbara, τότε η εκκλησία είναι ορατή από μακριά.

Άγιος Νικόλαος εκκλησία limnos pedino
Μόνη στη θάλασσα: η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

# 6 Άνοδος στον Προφήτη Ηλία

Σχεδόν από όλες τις κατευθύνσεις μπορείτε να δείτε το μικρό λευκό παρεκκλήσι στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Η πεζοπορία στα 356 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι διασκεδαστική, αλλά τα βουνά της Λήμνου φθάνουν μόνο σε ένα μέγιστο ύψος 430 μέτρων. Αλλά εδώ μπορείτε να περιμένετε ένα μοναδικό πανόραμα ολόκληρου του νησιού.

Προφήτης Ηλία Λήμνος βουνά
Είναι ήδη ορατό από μακριά: το εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας

Η πεζοπορία ξεκινά κοντά στη Θέρμα . Δυστυχώς, το όμορφο συγκρότημα σπα δεν λειτουργεί πλέον και πέφτει όλο και περισσότερο σε φθορά. Μπροστά από το κτήριο, ένας δρόμος στρέφεται προς τα δεξιά. Ακολουθήστε τον χωματόδρομο σε μια διασταύρωση. Με τον τρόπο που συναντάς ακόμα μια πύλη αιγών, την οποία μπορείς να ανοίξεις και να κλείσεις πάλι. Σε μια διασταύρωση, μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και να ακολουθήσετε το αριστερό μονοπάτι με τα πόδια.

limnos hike profitis ilias
Καταφύγια κάτω από τη σύνοδο κορυφής

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής υπάρχουν μόλις 1,3 χιλιόμετρα από εδώ και περίπου 20 λεπτά ανάβαση . Το τελευταίο μέρος οδηγεί πάνω από βράχια, συνιστώνται τόσο ανθεκτικά παπούτσια. Ένας λευκός δείκτης σάς δείχνει το δρόμο προς την κορυφή.

profitis ilias limnos hike ελλάδα
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Κάτω από το παρεκκλήσι υπάρχει ένας μικρός εκθεσιακός χώρος και δύο σπίτια που χρησιμοποιούνται για εορτασμούς. Από τον Προφήτη Ηλία μπορείτε τώρα να αφήσετε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στις τεράστιες πεδιάδες της Λήμνου. Το πρωί έχετε ένα μεγάλο πανόραμα δυτικά στη Μύρινα. Σε μια καθαρή μέρα μπορείτε να δείτε το ιερό Άγιο Όρος στον ορίζοντα. Το απόγευμα, το φως είναι ιδανικό για θέα προς την ανατολική ακτή.

# 7 Οι αρχαίοι θησαυροί της Λήμνου

Το νησί της Λήμνου είναι ένα πραγματικό αρχαιολογικό θησαυρό . Ακόμα και ένας ιστορικός εραστής αξίζει ένα ταξίδι ημέρας στα ιστορικά αξιοθέατα στα βορειοανατολικά. Οι ανασκαφές συνεχίζονται σήμερα και νέες ανακαλύψεις έρχονται συνεχώς στο φως. Οι αρχαίοι χώροι εγείρουν πολλά ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των λαϊκών και δεν μπορεί κανείς να αποβάλει την αίσθηση ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα μυστικά κρυμμένα στο νησί.

Η αρχαία πόλη της Ηφαιστησίας

Κοντά στο χωριό Κοντοπούλι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστησίας (επίσης η Υεστία). Ιδρύθηκε γύρω στο 1.000 π.Χ. από τους Πελασγούς και ήταν μία από τις πιο ισχυρές πόλεις της αρχαίας Λήμνου .

Η Ήφαιστη είχε στρατηγική θέση σε μία από τις κύριες εμπορικές οδούς του Αιγαίου. Σήμερα, μόνο ερείπια και θεμέλια πρώην σπιτιών, λουτρών, ναών και παλατιών έχουν εγκαταλειφθεί από την πρώην μητρόπολη και θρησκευτικό χώρο.

ηφαίστεια
Θέα στην αρχαία περιοχή Ηφαιστία

Το αρχαίο θέατρο του Ηφαίστα , το οποίο βρίσκεται εντυπωσιακά σε μια πλαγιά πάνω από τη χερσόνησο, διατηρείται ιδιαίτερα καλά. Εκτιμήθηκε ότι χτίστηκε και επεκτάθηκε σταθερά τον 5ο αιώνα π.Χ. Από τις κορυφαίες σειρές καθισμάτων έχετε φανταστική θέα στη θάλασσα και την παράκτια πεδιάδα.

το θέατρο ηφαίστια ifestia limnos
Το αμφιθέατρο της Ηφαιστησίας

Η πρόσβαση στο θέατρο γίνεται μέσω χωματόδρομου, το οποίο δεν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση οχήματος εκτός δρόμου.

Ώρες λειτουργίας: 08:30 – 15:00 | Είσοδος: 2 ευρώ

Το μυστικό στο Καβείριο

Μια λατρεία του Αμαζονίου σε ένα ελληνικό νησί; Η Λήμνος διατηρεί πάντοτε εκπλήξεις στο κατάστημα! Τα Καβείρια βρίσκεται βόρεια της Ηφαιστίας ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Ο σημερινός χώρος αποτελείται από δύο βεράντες, στις οποίες μπορεί να δει κανείς υπολείμματα ναών. Εκσκαφές εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στη μυστηριώδη περιοχή, επειδή δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη όλα τα μυστήρια γύρω από το Καβείρο

καταφύγιο λυμνίου kabiren limnos
Συνεχείς ανασκαφές στο ιερό του Καμπίρ

Είναι γνωστό ότι οι Καβείριοι πρέπει να ήταν θεότητες. Λατρεύονταν από τους νησιώτες κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως θεές της γονιμότητας και της ζωής. Έτσι οι τελετουργικές πράξεις έλαβαν χώρα αποκλειστικά τη νύχτα.

Ο Λήμνος αναδεικνύει το μνημείο της Κοτσίνας
Μνημείο του μαχητή ελευθερίας Μαρούλα στην Κοτσίνα

Ένας άλλος μύθος είναι ότι μόλις οι γυναίκες της Λήμνου σκότωσαν όλους τους άνδρες του νησιού και κυβέρνησαν το νησί σαν ένα είδος φυλής Αμαζονίου . Όταν ο πληθυσμός επέστρεψε και δεν μπορούσαν να γίνουν πατέρες, οι γυναίκες έφεραν τους Αργοναύτες στο νησί.

Οι ισχυροί ναυτικοί παραλήφθηκαν από τις γυναίκες  στο ιερό Καβείριο. Ακολούθησε μια μακρά έρωτα για αρκετές μέρες στον ναό ευχαρίστησης του Καβείριου και οι απόγονοι του νησιού εξασφαλίστηκαν έτσι.

Ώρες λειτουργίας: 08:30 – 15:00, κλειστή την Τρίτη, εισαγωγή: 2 Ευρώ

Το σπήλαιο των Φιλοκτήτων

Απευθείας στο Καβείριο οδηγεί ένα δρόμο προς τα κάτω στην τραχιά ακτή. Εδώ υπάρχουν δύο είσοδοι σε μια θαλάσσια σπηλιά. Στην αριστερή πλευρά μπαίνεις μέσα από ένα στενό κενό. Το νερό είναι γεμάτο γόνατο και μπορείτε να περάσετε σε μια μικρή πέτρινη παραλία μέσα στο σπήλαιο.

Σπήλαια φιλόξενοι kabiren limnos
Η τραχιά ακτή στο Kabirenheiligtum

Η είσοδος στα δεξιά οδηγεί πάνω από το μονοπάτι στη σπηλιά. Πάρτε την ευκαιρία να αναζωογονήσετε τον εαυτό σας και να κολυμπήσετε στο σπήλαιο. Οι αντανακλάσεις στο εσωτερικό είναι όμορφες και επίσης μια μεγάλη ευκαιρία φωτογραφίας.

σπήλαια φιλόξενα θάλασσα limnos ελλάδα
Είσοδος στο σπήλαιο

Η ελληνική μυθολογία λέει ότι στο σπήλαιο ο ήρωας Φιλοκτήτης έζησε για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει θεραπευτεί από ένα δάγκωμα φιδιού και είναι έτοιμη για την κατάκτηση της Τροίας.

limnos εκδρομές φιλόξενοι σπηλιά
Η μικρή πέτρινη παραλία μέσα

# 8 θαλάσσιες λίμνες και surfers παράδεισος στα ανατολικά

Η ανατολή είναι ένας παράδεισος για windsurfers και kiters λόγω ισχυρών ανέμων. Ακόμη και από μακριά, τα νερά των μιλίων αμμώδεις παραλίες της Αλυκής και του Κέρου σβήνουν γαλαζοπράσινα. Οι δύο κόλποι είναι το σπίτι σε όλα τα θαλάσσια σπορ καρδιά επιθυμεί.

παραλία αλίκη limnos lemnos
Η παραλία Αλυκή με την αλακή λίμνη Αλυκή στο βάθος

Στα σέρφινγκ σταθμούς, αρχάριους και επαγγελματίες όσο. Τα beach bars προσφέρουν δροσερά ποτά και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ακριβώς πίσω είναι ένα πολυτελές θέρετρο για γλάστρες, για εκείνους που φέρνουν την απαραίτητη αλλαγή. Πίσω από τις ατελείωτες παραλίες, οι λευκοί αμμόλοφοι εκτείνεται στο εσωτερικό.

Αλλά και οι λάτρεις της φύσης και οι ορνιθολόγοι χόμπι παίρνουν την αξία των χρημάτων τους στα ανατολικά της Λήμνου. Οι λιμνοθάλασσες του νησιού αποτελούν σημαντική προστατευόμενη περιοχή. Αποτελούν πηγή καταφυγίων και τροφής για τα αποδημητικά πουλιά που έχουν τους χώρους αναπαραγωγής τους εδώ. Και στις τρεις λίμνες υπάρχουν πύργοι παρατήρησης για λάτρεις των πουλιών. Περίπου 130 είδη πτηνών εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων ειδών.

limnos αλάτι λίμνες τοπίο ανατολικά
Το ανατολικό τμήμα της Λήμνου: χωράφια, αλατισμένες λίμνες και μίλια παραλιών

Το χειμώνα, οι λιμνοθάλασσες της Λήμνου φέρουν πολύ νερό και συσσωρεύουν θρεπτικά συστατικά. Αυτά χρειάζονται την άνοιξη από τα μεταναστευτικά πουλιά, επειδή μεγαλώνουν τους νέους τους στις λιμνοθάλασσες. Επίσης φλαμίνγκο θα είστε σε θέση να κοσκινίσει αυτή τη στιγμή. Το καλοκαίρι οι λίμνες αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους για παραγωγή αλατιού.

limnos αλάτι λιμνών
Η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα Αλυκή

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω του γαλακτώδους του χρώματος είναι η αλατισμένη λίμνη Ασπρολίμνη ακριβώς πίσω από την παραλία της Αλυκής. Πάνω βρίσκεται η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα του νησιού, η Λίμνη Αλυκή, η οποία συνήθως φέρει λίγο νερό μέχρι το καλοκαίρι.

Ιπποδρομίες Ελλάδα Λήμνος φύση
Ακόμη και οι κατσίκες αισθάνονται άνετα στα χωράφια

Πίσω από την παραλία Κέρος βρίσκεται η λίμνη Chortarolimni . Το πράσινο χρώμα του δίνει τη λέξη, γιατί η “chorta” στα ελληνικά σημαίνει “πράσινη”. Οι λιμνοθάλασσες είναι καλύτερα προσβάσιμες με τα πόδια ή με οχήματα εκτός δρόμου. Το ταξίδι γίνεται από τον τόπο Καλλιόπη.

# 9 Η παλαιότερη πόλη της Ευρώπης

Ο οικισμός της πέτρινης εποχής Πολιόχνη χρονολογείται από την 4η έως και την 5η χιλιετία π.Χ. Λόγω του μεγέθους του εκείνη την εποχή, με περισσότερους από 1.000 κατοίκους, θεωρείται παλαιότερη πόλη της Ευρώπης. Το συγκρότημα χτίστηκε σε λόφο πάνω από τη θάλασσα και βρίσκεται στα ανατολικά της Λήμνου.

poliochni limnos παλαιότερη πόλη στην ευρώπη
Άποψη του οροπεδίου με τα ερείπια της Πολιόχνης

Είναι γεωγραφικά τοποθετημένη απέναντι από την παλιά πόλη της Τροίας , της οποίας ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σήμερα στην ηπειρωτική Τουρκία. Την εποχή εκείνη η Πολιόχνη ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο διέλευσης στη διαδρομή προς τη Μικρά Ασία.

Δυστυχώς, μόνο τα ερείπια και τα θεμέλια της παλαιότερης πόλης της Ευρώπης μένουν σήμερα. Ένα μικρό μουσείο στην είσοδο διευκρινίζει τα στοιχεία της εγκατάστασης. Επιπλέον, εκτίθενται πολλά ευρήματα, όπως πήλινα αγγεία και μεταλλικά αντικείμενα. Άλλα ευρήματα μπορείτε να επισκεφθείτε στο αρχαιολογικό μουσείο της Μύρινας.

πολιτικό μουσείο limnos
Ενημερωτική έκθεση στην Πολιόχνη

Το συγκρότημα χτίστηκε και επεκτάθηκε σε αρκετές εποχές. Στις πινακίδες πληροφοριών στην είσοδο μπορείτε να ενημερώσετε τον εαυτό σας λεπτομερώς. Δεν υπάρχουν άλλες πινακοθήκες στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο. Μόνο μεμονωμένα σπίτια ερείπια είχαν επισημανθεί. Μεταξύ των τελευταίων ευρημάτων βρίσκεται το Bouleuterion, ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο με αρκετές σειρές καθισμάτων. Πιστεύεται ότι αυτό είναι το παλαιότερο κοινοβούλιο στον κόσμο .

πολιορκης βουλευτης limnos
Το Βουλευτήριο της Πολιοχνης

Σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το Poliochni το πρωί , καθώς μπορεί να γίνει αφόρητα ζεστό στη μεσημβρινή ζέστη. Δυστυχώς, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος δεν παρέχει σκιά.

Ώρες λειτουργίας: 08:30 – 16:00, κλειστά την Τρίτη | Είσοδος: 2 ευρώ

Μεσημεριανό διάλειμμα στο Red Rock Bar

Η παραλία Κοκκινόβραχος ξεκινά ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Ερχόμενοι από την Πολιόχνη, ο δρόμος κατεβαίνει προς την αριστερή πλευρά της θάλασσας. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια στάση στο Red Rock Beach Bar .

κόκκινο ροκ beach bar poliochni limnos
Χαλαρώστε με θέα στη θάλασσα στο Red Rock Bar

Υπάρχουν δροσερά ποτά και νόστιμα σνακ. Ιδανικό για να χαλαρώσετε μετά από το μάθημα της ιστορίας. Η αμμουδερή παραλία με τους κόκκινους βράχους σας προσκαλεί να κολυμπήσετε. Στο χώρο του ξενοδοχείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Την εποχή μας τον Ιούνιο, το παραθαλάσσιο τμήμα της παραλίας ήταν έρημο.

Το Λήμνος αναδεικνύει την παραλία Red Rock
Το “Red Rock” στη Λήμνο

# 10 Ατελείωτες παραλίες στη Λήμνο

Είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθείτε όλες τις παραλίες της Λήμνου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ακτογραμμή του μικρού νησιού αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από παραλίες και είναι κυριολεκτικά χαλασμένη για επιλογή.

Μας άρεσαν οι παραλίες Φαναράκη νότια του Μούδρου στα ανατολικά του νησιού. Και οι δύο προσφέρουν μια όμορφη αμμώδη παραλία και γαλαζοπράσινο γαλάζιο καθαρό νερό. Η είσοδος ειδικά στη μεγάλη παραλία Φαναράκη (Μεγάλο Φανάρικη) είναι πολύ επίπεδη και είναι ιδανική για παιδιά. Υπάρχει μια ταβέρνα στην περιοχή, αλλά μόνο το καλοκαίρι (Ιούλιος / Αύγουστος) έχει ανοίξει.

Φανταράκη παραλία Λήμνος
Μεγάλες αμμώδεις παραλίες και καθαρό νερό

Από το χώρο στάθμευσης του Μεγαλο Φαναράκη, ένας χωματόδρομος οδηγεί σε ένα βραχώδες οροπέδιο στα αριστερά. Από εδώ φτάνετε σε μια μικρή διαδρομή προς τη σπηλιά της σφραγίδας ακριβώς πάνω στη θάλασσα. Η “Σπηλιά της Φωκιάς” είναι ένα παράξενο ασβεστολιθικό πέτρωμα που μπορείτε να κολυμπήσετε. Δυστυχώς, το σπήλαιο ήταν βαριά μολυσμένο με φύκια στη μέρα μας. Παρόλα αυτά, οι εντυπωσιακοί παράκτιοι σχηματισμοί του ακρωτηρίου Άσπρο Κάβος αξίζουν μια παράκαμψη.

Σπήλαιο σφραγίδων σπήλαια εστίασης σπήλαιο λιμών
Η σπηλιά σφραγίδα στην παραλία Φαναράκη

Ιδιαίτερα όμορφοι είναι οι δύο κόλποι πίσω από την αρχαία πόλη Ηφαιστία . Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με ένα οδικό όχημα σε έναν χωματόδρομο. Οι δύο αμμώδεις παραλίες είναι καθαρές και μπαίνουν στην θάλασσα. Έξω από την υψηλή περίοδο, είχαμε τον πίσω όρμο στον εαυτό μας.

Λήμνος παραλίες μοναχικός κόλπος λεμός
Οι δίδυμοι όρμοι πίσω από την Ήφαιστη

Δυστυχώς, κάποιες παραλίες στη Λήμνο επιβαρύνθηκαν με θαλασσινά και πλαστικά σκουπίδια για την επίσκεψή μας. Ας ελπίσουμε ότι το καλοκαίρι γίνεται κάτι για τη φροντίδα και τη διατήρηση των όμορφων παραλιών. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δοχεία απορριμμάτων ή εγκαταστάσεις υγιεινής σε πολλές παραλίες, κάθε τουρίστας πρέπει να πάρει τα απορρίμματα και το χαρτί μαζί του και να τα πετάξει στα κουτιά σκουπιδιών των χωριών.

# 11 Μαγειρικές στιγμές του νησιού

Χάρη στα ηφαιστειακά εδάφη, η Λήμνος διαθέτει εύφορες πεδιάδες όπου ασκείται εντατική γεωργία. Οι κόκκοι και τα σταφύλια χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν μερικές λιχουδιές, έτσι ώστε οι καλόγεροι να πάρουν την αξία τους.

γεωργία εκτροφή βοοειδών limnos ελλάδα
Γεωργία και κτηνοτροφία στη Λήμνο

Ιδιαίτερα νόστιμο είναι το αρχικό σιτάρι Mavragani , το οποίο εξακολουθεί να καλλιεργείται στο νησί. Από αυτό το λεπτόκοκκο αρτοσκευάσματα και ζυμαρικά γίνονται. Τα noodles Flomari είναι το πιο γνωστό προϊόν. Καθαρές μόνο με ελαιόλαδο ή με κρέας κοτόπουλου βουτύρου, απλώς γεύονται ουράνια.

Σιτηρά Ελλάδα
Ο χρυσός της Λήμνου: Mavragani, cereals & Co.

Επίσης ιδανικό για ένα ενδιάμεσο σνακ είναι το κέικ ψωμιού με φέτα . Μπορείτε να το αγοράσετε μεταξύ άλλων στο σούπερ μάρκετ της Αφροδίτης στο Κοντοπούλο.

Ευγενείς σταγόνες limnos

Η Λήμνος είναι γνωστή για τα αποκλειστικά κρασιά της , τα οποία προέρχονται κυρίως από τις ποικιλίες Μουσκάτα της Αλεξάνδρειας και το σταφύλι Καλαμπάκα. Η αμπελοκαλλιέργεια στο νησί έχει μακρά παράδοση. Οι οινοπαραγωγοί στο χώρο παραγωγής παράγουν πρώτης ποιότητας limni κρασιά, τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Στα οινοποιεία του νησιού μπορείτε να δοκιμάσετε τις ευγενείς σταγόνες.

οίνου κρασιού βιολογικών οίνων
Τα κρασιά των Οργανικών Οίνων Λήμνου

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας επισκεφθήκαμε τα βιολογικά κρασιά Λήμνου . Η οικογένεια παράγει τα κρασιά τους βιολογικά και επομένως βιώσιμη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Υπάρχουν περίπου 15 διαφορετικά κρασιά από ξηρό έως γλυκό. Ιδιαίτερα νόστιμα βρήκαμε τις ποικιλίες Ηλία και Θάλασσα και το αφρώδες Moscato Rosé.

limnos βιολογικά κρασιά
Επίσκεψη σε οινοποιείο στη Λήμνο

Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά και η γευστική δοκιμή είναι δωρεάν . Οι τιμές για ένα μπουκάλι κρασί κυμαίνονται μεταξύ 5 και 15 ευρώ. Δυστυχώς, το οινοποιείο δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί, επειδή η τοποθεσία στους Χάρτες Google δεν διατηρείται σωστά. Από τη Μύρινα, κατευθυνθείτε βορειοανατολικά προς το στάδιο. Ακριβώς λίγα μέτρα πίσω βρίσκεται το οινοποιείο.

Ένα ιδιαίτερο δώρο από τη Λήμνο είναι επίσης το ευγενές κονιάκ. Αυτό αποθηκεύεται για μερικούς μήνες σε δρύινα βαρέλια και κάνει τόσους πολλούς διαγωνισμούς ενιαίου malt ουίσκι. Το αγαπητό Παρίσι παράγει στο μικρό του αποστακτήριο Λέριστι στο χωριό Κοντοπούλι Τσίπουρο με και χωρίς γλυκάνισο από τα τοπικά σταφύλια.

tsipouro limnos distillery
Επισκεφθείτε το αποστακτήριο του Παρισιού

Εδώ τα πάντα παράγονται ακόμα με παραδοσιακές διαδικασίες . Η όλη οικογένεια βοηθάει στην συγκομιδή και την πώληση. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα υψηλά ποσοστά σταγόνων επί τόπου. Το Παρίσι ανοίγει κάθε χρόνο από τον Ιούνιο το γραφικό του οινοπνευματοποιείο και πωλεί τα δικά του οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και το τοπικό μέλι και άλλα προϊόντα από το νησί.

Αποστακτήριο Leristis kontopouli limnos
Λεπτές σταγόνες για γευσιγνωσία

# 12 Το μυστήριο “Limnia Gi”

Για χιλιετίες, ο περίφημος θεραπευτικός πύργος της Λήμνου ήταν ένα πολύτιμο φάρμακο. Η “Limnia Gi” ή “Terra Lemnia” πιέστηκε στην αρχαιότητα υπό μορφή δισκίων και θεωρήθηκε ως η παλαιότερη ιατρική συσκευή στον κόσμο.

Θα έπρεπε να έχει βοηθήσει με τυχόν πληγές , φίδια, κατά του στομαχιού και των εντέρων. Ακόμη και ενάντια στην πανούκλα έχουν συνταγογραφήσει το Λιμνιά Gi. Ο ήρωας Philoctetes λέγεται ότι έχει θεραπεύσει το δάγκωμα του φιδιού του με τη βοήθεια της γης που θεραπεύει τη λίμνη.

Από την αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα , η θεραπευτική γη κατεδαφίστηκε στην άκρη του ηφαιστείου Μόσυχλος στη Λήμνο. Ήταν ένα είδος κοκκινωπό μαλακό μάζα, το οποίο μεταφέρθηκε σε μια σήραγγα στο φως της ημέρας. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία του Λιμνιά Ζι έπεσε στη λήθη στη σύγχρονη εποχή.

το ηφαίστειο Mosychlos limnos καλντέρα κρατήρα
Ο κρημνισμένος κρατήρας του ηφαιστείου Μόσυχλος

Σήμερα, η είσοδος της σήραγγας έχει χυθεί και η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη με χόρτα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, δεν υπάρχουν οικονομικά μέσα για να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία και να επαναχρησιμοποιηθεί η πολύτιμη γη θεραπείας. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε ένα φάρμακο κατάπληξης μιας ζωής .

terra lemnia limnos healerde
Προσανατολισμός στην περιοχή εξόρυξης της Λιμνίας Γκι

Μπορείτε να επισκεφθείτε την περιοχή όπου ο πήλιος θεραπεύθηκε κάποτε. Λίγα μέτρα πίσω από το χωριό Κοτσινάς, ένας χωματόδρομος στρίβει δεξιά σε μια εκκλησία. Ένα πινακίδα με την επιγραφή “Terra Lemnia” σας δείχνει το δρόμο για ένα πηγάδι. Πίσω είναι ελάχιστα ορατή η προηγούμενη σήραγγα , στο εσωτερικό της οποίας εξορύσσεται το θαυμαστό Limni Gi.

εξόρυξη της σήραγγας
Η είσοδος στη σήραγγα είναι πλέον κατάφυτη

Παρά το γεγονός ότι η μυστηριώδης Λιμνιά Gi σήμερα δεν έχει καμία σημασία για το νησί της Λήμνου, μας λένε σήμερα, στο γραφικό ψαροχώρι Κότσινα , κοντά στις πρώην σήραγγες εξόρυξης, πολλές ένα θαυμαστό ιστορία για τα μυστικά που κρύβονται βαθιά κάτω από το νησί.

Αν γνωρίζετε την ελληνική γλώσσα, τότε μπορείτε να φιλοσοφείτε με φρέσκο ​​ψάρι και άφθονο Τσίπουρο με τους ντόπιους στη νύχτα. Μια επίσκεψη στο μικρό χωριό αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο λόγω του πανέμορφου ηλιοβασιλέματος στον μικρό περίπατο.

Λήμνος Ελλάδα Κοστίνα
Νυχτερινή διάθεση στο ψαροχώρι Κοτσίνας

Εδώ μείναμε μια μέρα στην άλλη

Το Varos Village Hotel * βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στο εσωτερικό του νησιού στο Βαρό. Το καλά διατηρημένο συγκρότημα προσφέρει ό, τι επιθυμεί η καρδιά του παραθεριστή. Στη μεγάλη πισίνα μπορείτε να δροσιστείτε και να πιείτε ένα ποτό στη βεράντα με θέα στην παράκτια πεδιάδα. Η διαμονή μας ήταν στη μέση του χωριού σε ένα πρώην αρχοντικό, το οποίο αναπαλαιώθηκε εκτενώς. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με γούστο σε παραδοσιακό στυλ.

βράνος χωριό ξενοδοχείο limnos
Το ξενοδοχείο Varos Village στη Λήμνο

Το περιβάλλον είναι υπέροχα ήσυχο και αισθανόμαστε άνετα από το πρώτο λεπτό σε αυτό το ειδυλλιακό χωριό. Η περιοχή του ξενοδοχείου πάνω από το χωριό απέχει μόνο οκτώ λεπτά με τα πόδια. Ο ιδιοκτήτης Στέλιος και η φιλική του ομάδα καλωσορίζουν θερμά κάθε επισκέπτη. Το πλούσιο πρωινό δεν άφησε τίποτα να είναι επιθυμητό. Το Varos Village Hotel αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε ολόκληρο το νησί με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.

varos χωριό ξενοδοχείο πρωινό
Ενίσχυση της ημέρας με ένα υπέροχο πρωινό

Στα εκθεσιακά δωμάτια του ξενοδοχείου αλλάζουν και οι εκθεσιακοί χώροι. Κατά την επίσκεψή μας παρουσιάστηκαν σπάνια εκθέματα της δημοκρατίας του μοναχού , συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών πορτρέτων μοναχών και σχεδίων μεμονωμένων μοναστηριών από χαλκογραφία. Η έκθεση μπορεί να επισκεφθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

έκθεση atos varos χωριό ξενοδοχείο limnos
Έκθεση Άθω στο Varos Village Hotel

Το νησί διατηρούσε πάντοτε στενές επαφές με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους , τα οποία τροφοδοτούνται κυρίως με γεωργικά προϊόντα από τη Λήμνο.

Η αγαπημένη ταβέρνα μας στη Λήμνο

Φάγαμε ιδιαίτερα νόστιμα στην ταβέρνα Man-Tella στο ορεινό χωριό Sardes. Το ρουστίκ εστιατόριο στη μέση του χωριού είναι μια οικογενειακή επιχείρηση και σας προσκαλεί να παραμείνετε. Στην κουζίνα, η μαμά είναι ακόμα πίσω από τη σόμπα και φτιάχνει νόστιμα πιάτα.

mantella ταβέρνα sardis limnos
Γραφική ταβέρνα Man-Tella στη Σάρδα

Ιδιαίτερα το τυπικό νησιωτικό πιάτο Flomari noodles με κόκορα είναι μια πραγματική απόλαυση ! Το φαγητό είναι σπιτικό και τα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιούνται κυρίως. Το βράδυ, ο χώρος ήταν ακόμα γεμάτος σωστά, τότε η διάθεση ήταν ιδιαίτερα ξεκαρδιστική με ένα ποτήρι κρασί.

Ταξίδια & Μεταφορές στη Λήμνο

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο νησί της Λήμνου είναι με απευθείας πτήση από τη Γερμανία προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη . Από εδώ μπορείτε να πάρετε ένα μικρό αεροπλάνο από την Olympic Air, Skyexpress ή Astra απευθείας στο νησί σε περίπου μία ώρα.

Ελληνικά Νησιά Φέρι Καβάλα Λήμνος
Από την Καβάλα προς τη Λήμνο λειτουργούν μεγάλα πορθμεία

Μια άλλη δυνατότητα είναι η διασταύρωση από την Καβάλα από την ηπειρωτική χώρα. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης απέχει περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην Καβάλα είναι να ενοικιάσετε αυτοκίνητο. Τα διόδια θα χρεώνονται στη διαδρομή. Επί του παρόντος πολλά πλοία την εβδομάδα στη Λήμνο. Οι συνδέσεις μπορούν εύκολα να προβληθούν και να κλείσουν στο BlueStar Ferries .

limnos ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα χωματόδρομοι
Φυσικοί δρόμοι στη Λήμνο

Η ίδια η Λήμνος στερείται δημόσιων συγκοινωνιών. Ως εκ τούτου, σας συμβουλεύουμε να νοικιάσετε αυτοκίνητο . Δεδομένου ότι πολλοί δρόμοι σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα δεν έχουν λιθόστρωτα, σας συμβουλεύουμε καλύτερα με ένα οδικό όχημα στην Λήμνο.


Μας άρεσε αυτή η θέση; Τότε τον παρατηρήστε στο Pinterest!

limnos holiday greece

* Διαφάνεια: Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Η προσωπική μας άποψη παραμένει ανεπηρέαστη. Το άρθρο περιέχει διαφημιστικό περιεχόμενο και συνδέσμους συνεργατών. Όταν κάνετε κράτηση μέσω ενός συνδέσμου, λαμβάνουμε μια μικρή προμήθεια, ώστε να υποστηρίξετε το ταξιδιωτικό μας blog Greece Moments. Για εσάς, η τιμή παραμένει η ίδια, δεν υπάρχει επιπλέον κόστος.

 

 

ΠΗΓΗ: greece-moments.com

Ελεύθερη μετάφραση google translate

 

Καταχώρηση Νατάσα Ταραράκη

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here