Η περιφορά του επιταφίου γίνεται με ιδιαίτερη κατάνυξη στις πόλεις και σε χωριά της Λήμνου!

Στον Μούδρο όμως συμβαίνει ίσως κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, την ώρα της περιφοράς του επιταφίου γίνεται και η αναπαράσταση του Θείου δράματος.

Ο Μούδρος, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νησί, διατηρώντας όμως την πρωτιά σε δεκάδες ιστορικά κεφάλαια συμμετέχοντας ενεργά με ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά Λιμάνια της Μεσογείου σε γεγονότα που σε πολλές περιπτώσεις διαμόρφωσαν την σύγχρονη ιστορία.

Η περιφορά του επιταφίου το βράδυ της μεγάλης Παρασκευής, συνοδεύεται από μια πολύ ιδιαίτερη θεατρικότητα.

Μετά την αναχώρηση του επιταφίου από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, κάνει κάποιες πολύ ιδιαίτερες στάσεις. Η κάθε στάση είναι εμπνευσμένη από τις τελευταίες ημέρες του Ιησού Χριστού που προηγήθηκαν της μαρτυρικής σταύρωσης!

Στην πρώτη στάση ημέρα των Βαΐων, η πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Στην δεύτερη στάση γίνεται αναπαράσταση του μυστικού δείπνου με την θέση των αποστόλων αλλά και του Χριστού να έχουν πάρει μικρά παιδιά.

Η αμέσως επόμενη στάση γίνεται την στιγμή της ταπείνωσης του Θείου μπροστά στον άνθρωπο, όπου ο Ιησούς πλένει και μυρώνει τα πόδια των μαθητών του.

Η τεράστια πομπή προχωρά και φτάνει στη στιγμή της σύλληψης στον κήπο της Γεσθημανής

Μετά από αρκετά βήματα μέσα στην ξάστερη νύχτα που ευωδιάζει σαν τον κήπο του παραδείσου, ο Ιησούς θα σταθεί μπροστά στον Πιλάτο με τους αρχιερείς να επιζητούν την απόλυτη τιμωρία.

Οι πιστοί που ακολουθούν τον επιτάφιο, ίσως και νοιώθοντας κάποια ενοχή, θα φτάσουν στην επόμενη αναπαράσταση της στιγμής του μαρτυρίου προς τον Γολγοθά, με τον Ιησού να σηκώνει τον σταυρό.

Ο επιτάφιος χρυσόφωτος και ανθοστόλιστος, επάνω στην πλάτη του περήφανου Λημνιού Κεχαγιά συνεχίζει για την επόμενη αναπαράσταση που είναι αυτή του Ιούδα να αυτοτιμωρείται και να κρεμιέται από την συκιά. 

Συνεχίζοντας η πομπή, συναντά την ακίνητη αναπαράσταση, όπου σε μία συγκλονιστική στιγμή γίνεται η απόλυτη κορύφωση του Θείου δράματος επάνω στον σταυρό.

Η σκηνή στην αναπαράσταση του δράματος, τα δάκρυα της μητέρας του Ιησού, αλλά και των μαθητών να προσπαθούν να ξεπλύνουν την ντροπή της αμαρτίας των ανθρώπων.

Και τέλος οι φύλακες μπροστα στην είσοδο του τάφου…

Η υπέροχη αυτή αναπαράσταση του Θείου δράματος ξεκίνησε στον Μούδρο την δεκαετία του 90 απο τον πατέρα Πρώνιο, αλλά διακόπηκε για κάποια έτη και τα τελευταία 6 χρόνια Πολιτιστικός Σύλλογος και ναός συνεργάζονται για την αναβίωση αυτού του μοναδικού εθίμου.

Δείτε το βίντεο της αναπαράστασης

 

 

 

 

 

Σύνταξη, ρεπορτάζ Νατάσα Ταραράκη

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here