ΕΚΛΟΓΕΣ 2019ΛΗΜΝΟΣ

Ανεξάρτητα Τοπικά Συμβούλια…Πως θα κινηθούν οι Λημνιοί υποψήφιοι Δήμαρχοι;…

post-img
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Λήμνο, είναι αν θα «κατεβάσουν» ή δεν θα «κατεβάσουν» δικό τους τοπικό συμβούλιο στα χωριά, και αν αυτό θα τους κάνει καλό ή κακό στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές….

Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης στον τρόπο εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων και πόσο ανεξάρτητο μπορεί να είναι το τοπικό συμβούλιο στο κάθε χωριό; Πως θα γίνουν οι εκλογές του Μαΐου και πόσο θα επηρεάσει την εκλογή του Δημάρχου η κάθοδος ή μη του τοπικού συμβουλίου;…

Με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό νόμο τον λεγόμενο «Κλεισθένη», η κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών, αλλά και η εκλογή όλων των οργάνων της δημοτικής αποκέντρωσης διαχωρίζονται πλήρως. Στον Καλλικράτη είχαμε σε κάθε συνδυασμό την υποχρέωση ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος να έχει στο συνδυασμό του και το ανάλογο τοπικό συμβούλιο σε κάθε χωριό και σε κάθε κοινότητα….

Θα μπορούσε βέβαια να εκλεγεί δήμαρχος από την μία παράταξη και πρόεδρος στην κοινότητα από άλλη παράταξη , αλλά αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στα χωριά που είχανε τριμελή κοινοτικά συμβούλια , καθώς σε όλα τα πενταμελή συμβούλια τον πρόεδρο τον όριζε ο …Δήμαρχος!…

Δηλαδή άλλον ψήφιζε ο κόσμος στο χωριό και άλλος γινόταν πρόεδρος, μιας και ο πρόεδρος στα μεγάλα χωριά οριζόταν από τον Δήμαρχο και την παράταξη του εκάστοτε νικητή….

Τώρα με τον «Κλεισθένη» η εκλογή του τοπικού συμβουλίου, αλλά και του προέδρου σε όλες τις Κοινότητες θα γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του Δημάρχου και σε χωριστή κάλπη….

Οπότε… Δεν θα έχει καμία σχέση όποιος θα εκλεγεί Δήμαρχος με την εκλογή του όποιου κοινοτικού συμβουλίου, ενώ γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση οι ψήφοι στο κοινοτικό ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να μεταφερθούν στο δημοτικό ψηφοδέλτιο και ούτε φυσικά θα συμβαίνει το αντίστροφο!…

Αρα, δεν είναι πια υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης που θέλει να προσφέρει στο χωριό του, να «δεθεί» με το ψηφοδέλτιο του ενός ή του άλλου υποψήφιου δημάρχου…. που θα έχουν και όλοι οι άλλοι καθώς η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου θα γίνει με απλή αναλογική….

Η απλή αναλογική θα ισχύει , όπως και στα Δημοτικά Συμβούλια και για τις εκλογές για τα κοινοτικά συμβούλια, οπότε ο κάθε συνδυασμός θα εκλέξει τόσους συμβούλους όσοι αντιστοιχούν στους ψήφους που θα έχει πάρει….

Όσο για τις κοινότητες που έχουν
  • κάτω από 300 κατοίκους, αυτοί θα εκλέξουν μόνο πρόεδρο με ενιαίο ψηφοδέλτιο,
  • ενώ όσες έχουν πάνω από 300 κατοίκους κοινοτικά συμβούλια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια,
  • παράλληλα τίποτα δεν εμποδίζει και αυτές να κάνουν όλοι μαζί ενιαία λίστα, αν φυσικά οι κάτοικους τους επιλέξουν κάτι τέτοιο!…
    Μια επίσης σημαντική αλλαγή που λέγετε ότι θα ψηφιστεί άμεσα, είναι ότι κοινοτικά ψηφοδέλτια ΔΕΝ θα έχουν επικεφαλής και άρα…..

    ΔΕΝ θα υπάρχει «υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας», ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιος θα είναι αυτός που θα μπορεί να καταθέσει το ψηφοδέλτιο στο Πρωτοδικείο…

    Πάντως ο σκοπός είναι να προσελκυστούν στην διοίκηση της κοινότητας πολίτες που ενδιαφέρονται για αυτή, και όχι μόνο «υποψήφιοι πρόεδροι» που μετά την επιλογή τους από τον όποιο υποψήφιο Δήμαρχο να τρέχουν να κάνουν τους συνδυασμούς….

    Όσο για τον πρόεδρο της κοινότητας, αυτός θα εκλέγεται από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, με ψηφοφορία μεταξύ αυτών που βγήκαν πρώτοι, από τον πρώτο και τον δεύτερο συνδυασμό!…
    Και εκτός από τη λεγόμενη «πάγια προκαταβολή» για όλα τα άλλα προβλήματά του ο εκάστοτε πρόεδρος της κοινότητας έπρεπε να «τα «έχει καλά» με τον δήμαρχο και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο, αν ήθελε να κάνει καλά την δουλειά του….

    Δημοκρατία όμως και Πρόεδροι χωρίς λεφτά δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα χωριό, καθώς μέχρι σήμερα η διάθεση πόρων σε κάθε κοινότητα εξαρτιόταν κυρίως από τον εκάστοτε Δήμαρχο και μάλιστα μόνο από αυτόν!…

    Και εκτός από τη λεγόμενη «πάγια προκαταβολή» για όλα τα άλλα προβλήματά του ο εκάστοτε πρόεδρος της κοινότητας έπρεπε να «τα «έχει καλά» με τον δήμαρχο και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο, αν ήθελε να κάνει καλά την δουλειά του….

    Τώρα αυτή λογική σταματάει!

    Κάθε κοινότητα θα έχει τον δικό της προυπολογισμό, τους δικούς της κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που θα κατανέμονται κεντρικά από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα η όποια κοινότητα να μπορεί να κάνει το πρόγραμμά της

    Ένα πρόγραμμα βεβαίως λιτό και μετρημένο, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά οικονομικά δεδομένα….

     
     
     
    Δείτε περισσότερα παλαιότερα δημοφιλή άρθρα
     
     
     
     


Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!