ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η ψαριά για τον καπετάνιο από την Ιερισσό χθες βράδυ ήταν μοναδική! Σηκώνοντας τα δίχτυα διαπίστωσε ότι είχε πιαστεί ένα καρχαριοειδές, γνωστό στους ψαράδες ως “σαπουνάς”, μήκους 4,5 μέτρων!

Ο ίδιος έχει οργώσει χρόνια τώρα τις θάλασσες του βόρειου Αιγαίου. Χθες το βράδυ κοντά στη Λήμνο και σε βάθος 450 μέτρων μαζί με τα άλλα ψάρια έπιασε έναν σαπουνά, ο οποίος ζυγίζει 180 κιλά! 

«Δεν ψαρεύουμε συχνά τέτοια ψάρια. Ζουν σε μεγάλα βάθη. Πάντως είναι αβλαβή για τους ανθρώπους» λέει ο ίδιος στο halkidikinews.gr.

Ο σαπουνάς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία και το μήκος του μπορεί να φθάσει μέχρι 12 μέτρα.

Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια. Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα. Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. 

 

 

ΠΗΓΗ halkidikinews.gr

 

 

 

 
 
 
 
Kαταχώρηση Νατάσα Ταραράκη
 
 
 
Δείτε περισσότερα παλαιότερα δημοφιλή άρθρα
 
 
 
 


 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εμφανίζεται και στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στο Θρακικό και στο Ιόνιο πέλαγος. Είναι εντυπωσιακός αλλά τελείως ακίνδυνος, αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Πρόκειται για ένα είδος απειλούμενο και προστατευόμενο – απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώλησή του.

    Συγκεκριμένα το άρθρο 6 και 15 του Καν. (ΕΚ) αριθ. 40/2008 (L 19) αναφέρει: «Απαγορεύεται στα κοινοτικά σκάφη να αλιεύουν, να διατηρούν επ΄ αυτών, να μεταφορτώνουν και να εκφορτώνουν τα εξής είδη σε όλα τα κοινοτικά και μη κοινοτικά ύδατα: – Καρχαρίας προσκυνητής (Cetorhinus maximus), – Λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias)».

    Συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας στην κατάσταση των καρχαριών της Ελλάδας που απειλούνται (κατηγορία κινδύνου: τρωτό).

    ΥΓ:Βέβαια στο αθιγγανοτσιφτετελλισταν της ΝΑ Ευρώπης η πρώτη σκέψη στη θέα της φωτό είναι: Πω πω κάνει μια σκορδαλιάααα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here