ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με ρίζες που χάνονται βαθιά στον χρόνο, οι ιαματικές πηγές αποτελούσαν από την αρχαία Ελλάδα τόπους που προσέλκυαν επισκέπτες για θεραπεία, ανακούφιση ή ευεξία. Μάλιστα, η Αιδηψός ήταν αυτοκρατορική πόλη των Ρωμαίων όπου πραγματοποιούσαν συμπόσια.

Σήμερα, στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε ξανά την αξία και τα οφέλη της ιαματικής ιατρικής και τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρόκειται για έναν θησαυρό, καθώς η χώρα μας διαθέτει περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν εστίες τουριστικής ανάπτυξης.

Μετά από 3.000 χρόνια, οι Έλληνες ανακαλύπτουν και πάλι την σημασία και την αξία της ιαματικής ιατρικής, όχι μόνο σε επίπεδο ευεξίας και αποκατάστασης, αλλά παράλληλα αποκαλύπτονται και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), οι ηλικίες όσων ενδιαφέρονται για τις ιαματικές πηγές μειώνεται ενώ αυξάνεται παράλληλα το μορφωτικό επίπεδο.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές, με τις 84 να είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος ως ιαματικές», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και δερματολόγος, Κωνσταντίνος Κουσκούκης μιλώντας στο Economistas.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό «όπλο» του οποιουδήποτε είδους τουρισμού. Τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες.

«Μέχρι το 2025, ο ιαματικός τουρισμός πρόκειται να αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και συμπληρώνει πως «Καθώς η ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενους από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών, και το μοντέλο της 12μηνης τουριστικής περιόδου εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Ιαματική πηγή Θερμών
Η ιαματική πηγή Θερμών βρίσκεται 4 χλμ από την πόλη της Μύρινας. Στις εγκαταστάσεις των λουτρών υπάρχουν 6 ατομικοί λουτήρες και μία υπαίθρια δεξαμενή/μπανιέρα.

Ιδιότητες
Η θερμοκρασία του ιαματικού νερού είναι 39-43 0C, ασθενώς ραδιενεργό.

Θεραπευτικές ενδείξεις

  • Ρευματοπάθειες
  • Αρθροπάθειες
  • Αρθρίτιδα
  • Οστεοπόρωση
  • Σπονδυλαρθρίτιδα
  • Νεφρολιθιάσεις
  • Χολολιθιάσεις

Ιστορία πηγής
Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν τη χρήση των ιαματικών πηγών από την περίοδο της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο κτήριο στεγαζόταν χαμάμ. Σύμφωνα με τη μυθολογία στα Θέρμα της Λήμνου οδηγήθηκε ο Ήφαιστος μετά τη πτώση του από τον Όλυμπο.

Kρετσης Βασίλης

πηγές, iamatika.aegean.gr ,economistas.gr, , cultrure.gr

Δείτε περισσότερα δημοφιλή άρθρα


 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στα παπάκια μας τα Θέρμα και η ιστορία τους.

    Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βγει η ομάδα στην Ευρώπη να κάνει το νησί γνωστό σε όλο το γκόζμο……….και να μεγαλώσουμε το γήπεδο να βάζει περισσότερο γκοζμο……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here