Είμαστε σχεδόν έξι μήνες πριν τις αυτοδοικητικές εκλογές και το πάζλ φαίνεται να μπερδεύεται αντί  να φτάνει στην λύση του.

Από τη μία ο νέος εκλογικός νόμος και η απλή αναλογική και από την άλλη η απροθυμία νυν και νέων  υποψηφίων δημοτικών συμβούλων να συμμετάσχουν στα υπό κατάρτιση  ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων, έχουν δυσκολέψει την εξίσωση των εκλογών.

«Μήπως να Κατέβω για Δήμαρχος για να γίνω αντιδήμαρχος….», είναι μια  πρώτη σκέψη , αφού η απλή αναλογική φέρνει τα πάνω κάτω στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν τον προσεχή Μάιο.

Μία ντουζίνα  Δημάρχων έχουν παρελάσει από τα στέκια της Λήμνου, μέχρι τώρα, εν όψει των εκλογών που έρχονται και ακόμη δεν έχουμε τελειώσει. Το ρεπορτάζ λέει ότι σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε τους περισσότερους υποψηφίους από κάθε άλλη φορά. 

Επίσης οι εκπλήξεις στις συνεργασίες, προεκλογικές και μετεκλογικές, θα είναι μεγάλες. Οι επαφές και οι συζητήσεις, που ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά συνεχίζονται, έχουν δημιουργήσει ήδη προεκλογικό κλίμα, ενώ τα “παζάρια” για τις θέσεις στα ψηφοδέλτια και τα αξιώματα, δίνουν και παίρνουν. «Θα δείτε μετακινήσεις και αλλαγές σε στρατόπεδα που θα τρίβετε τα μάτια σας….», έλεγε έμπειρος αυτοδιοικητικός στο LimnosReport.

Αυτό καθ’ αυτό το σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι που επιτρέπει σε αρκετά πρόσωπα, να κάνουν σχέδια – αν όχι όνειρα – για συμμετοχή τους στα κοινά, ανεβάζοντας τους μνηστήρες για το Δήμο Λήμνου.

Οι υποψήφιοι…..

Ξεκινώντας από το νυν Δήμαρχο Λήμνου  Δημήτρη Μαρινάκη, η κάθοδος του στις εκλογές αποτελεί συνέχεια του προγράμματός του και είναι ίσως και η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή για το Δήμο Λήμνου.

Κοινό «μυστικό» αποτελεί η κάθοδος για το Δήμο Λήμνου, του νυν Έπαρχου  Βαγγέλη Γιαρμαδούρου. Η πολυετή παρουσία του στην  πολιτική σκηνή της  Λήμνο δίνει από μόνη της μια  βαρύτητα στην υποψηφιότητα του.

Όπως με άρθρο μας είχαμε επισημάνει πριν από ένα και πλέον χρόνο και τώρα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται, για το Δήμο μας θα υπάρξει και γυναικεία υποψηφιότητα, γνωστή για την εμπλοκή της  στα κοινά (  αυτοδιοίκηση, σωματεία, νομαρχιακή επιτροπή κόμματος), η Δικηγόρο Ελεονώρα Γεωργα μετρά δυνάμεις.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όμως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους μεγάλους Δήμους και στις Περιφέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει βολιδοσκοπήσει και “πιέζει” ένα «βαρύ όνομα» για την τοπική κοινωνία, που αν “ενδώσει” θα αλλάξει τα δεδομένα και τους μέχρι τώρα συσχετισμούς, αφού διαθέτει την απαραίτητη αυτοδιοικητική εμπειρία και μπορεί να φτιάξει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο.

Σίγουρος πρέπει να θεωρείτε και ο υποψήφιος του ΚΚΕ το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Επίσης  τα μέλη της  “Ελλήνων Συνέλευσης”  του Αρτέμη Σωρρα ετοιμάζει και αυτή τον δικό της υποψήφιο .

«Οι νυν  αυτοδιοικητικοί…..»

Πριν από ένα περίπου μήνα  πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο και τα  εκλεγμένα  στελέχη του συνδυασμού του «Ενωμένοι Αλλάζουμε τη Λήμνο».

Οι  Σαράντης  Πανταζής,  Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης, Νίκος Μοσχάκης, Νεκτάριος Παλατιανός, Μάγδα Τούφου, Γιάννης Ποντίκας ο καθένας για τους δικούς του λόγους   δήλωσαν ότι  δεν θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις επερχόμενες εκλογές, αρκετοί δε  άφησαν να εννοηθεί ότι  θα «στηρίξουν»…..

Σήμερα όμως   αρκετοί από τους παραπάνω αλλά και άλλοι που δεν είχανε εκλεγεί  προσεγγίζονται  και από άλλους υποψηφίους  Δημάρχους .

Παρόμοια συνάντηση είχε προγραμματιστεί, άλλα τελικά δεν έγινε και για την παράταξη της αντιπολίτευσης «η Λήμνος διεκδικεί» του Δημήτρη Μπουλώτη  ο οποίος έχει εκδηλώσει ανοιχτά πια την υποστήριξή του στην κ. Γεώργα.

« η κατάρτιση  των συνδυασμών…..»

Αυτό που σήμερα είναι βέβαιο είναι ότι όλοι όσοι επίσημα η ανεπίσημα έχουν εκδηλώσει  τη πρόθεση να διεκδικήσουν το Δήμο δυσκολευονται να «γεμίσουν» τα ψηφοδέλτια τους.

 Και ενώ τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπάνε και να πραγματοποιουνται  ανάλογα ραντεβού για ενσωμάτωση υποψηφίων στα ψηφοδέλτια,  υπάρχει άρνηση σε μεγάλο ποσοστό. Αν λάβουμε υπόψη μας και την αναγκαστική τήρηση της  ποσόστωσης  σε άνδρες, γυναίκες τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Η απλή αναλογική δε έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον πονοκέφαλο μια και τα άτομα θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή γιατί υπάρχει η πιθανότητα ο Δήμαρχος να μην έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα τοπικά συμβούλια…….

Εκεί το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο μια και ενώ από τη μια εμφανίζονται αρκετοί μνηστήρες για την προεδρία στην Μύρινα είναι δύσκολο να βρεθούν οι εννέα για να”κλείσει” το ψηφοδέλτιο μια και οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των τοπικών έχουν γίνει περισσότερες  και κάνεις δεν έχει την διάθεση να τρέχει αφιλοκερδώς με δεδομένο και τις ελλείψεις σε προσωπικό.Στα χωρία δε η απροθυμία είναι ακόμα μεγαλύτερη άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι νυν εκλεγμένοι αρνούνται πεισματικά να ξανά συμμετάσχουν.

Τα σενάρια και …..η “βόμβα”….

Φήμες θέλουν αρκετοί Δημοτικοί σύμβουλοι να στρέφονται προς τα Περιφερειακά ψηφοδέλτια που η ψήφος είναι πιο χαλαρή και οι υποχρεώσεις επίσης.

 Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν αρχίσει πραγματικά έναν αγώνα δρόμου  προσέγγισης υποψηφίων «κλέβοντας» κυριολεκτικά ο ένας από τον άλλον  το πολυπόθητο «ναι».

Νυν, και πρώην,  αυτοδιοικητικοι,  διαπραγματευονται  και αξιώνουν ακόμα και θέσεις προκειμένου να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια.

Έμπειροι στο χώρο της αυτοδιοικησης εκφράζουν την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν συνεργασίες προ των εκλογών και δε θα πάμε με τόσους υποψηφίους μέχρι το Μάιο. Όπως είχε συμβεί και με την νικηφόρα τελικά συνεργασία Μαρινακη-Πανταζη στις τελευταίες εκλογές.

 

Κλείνοντας θα αναφερθούμε σε μια «βόμβα» η οποία δεν ξέρουμε αν τελικά θα σκάσει.

Ο  Σαράντης Πανταζής φέρεται να μην έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες  πληροφορούμαστε ότι πραγματοποιεί καθημερινά επαφές με  αρκετούς, μετρώντας «δυνάμεις».

Η καθημερινή του παρουσία στην Ανατολική Λήμνο, η αυτοδιοίκητη του  εμπειρία και η δημοφιλία του στην κοινωνία της Λήμνου μόνο θετικά μπορούν να επιδράσουν στο ενδεχόμενο της εμπλοκής του στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία του Μαΐου.

Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση είναι ρευστή ακόμα και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι τις εκλογές και οι συσχετισμοί θα αλλάξουν πολλές φορές ακόμα….

 
 
 
κείμενο Κρετσης Βασίλης

 
 
 

Δείτε περισσότερα παλαιότερα δημοφιλή άρθρα
 Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ