ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Λήμνος και συγκεκριμένα το κάστρο της Μύρινας είναι γνωστό ότι από τη δεκαετία του 1970 έχει πανέμορφα ελάφια (πλατώνια),  τα οποία τα απέκτησε μετά από δωρεά τριών από την Ρόδο.

Με τα χρόνια τα γοητευτικά ελάφια (πλατώνια) πολλαπλασιάστηκαν. Φτάνοντας στο σήμερα, όπου έγιναν τόσο πολλά που πλέον τα συναντάς αρκετά χιλιόμετρα εκτός  Μύρινας ψάχνοντας για τροφή.

Ξημερώματα Σαββάτου στην περιοχή του Εβγάτη προς Κάκαβο σημειώθηκε ένα πρωτοφανές άσχημο γεγονός. Αρσενικά πλατώνια επιτέθηκαν σε κοπάδι προβάτων, με αποτέλεσμα άλλα να θανατωθούν με πολύ βίαιο τρόπο και άλλα να χαροπαλεύουν μετά την επίθεση που δέχτηκαν.

Η κάμερα του LimnosReport βρέθηκε στο  σημείο, όπου συνομίλησε με τον κτηνοτρόφο κ. Γιώργο Βέη, που περιέγραψε τι ακριβώς έγινε, πόσα πρόβατα χτυπήθηκαν και κατέληξαν, αλλά και πόσα έχουν τραυματιστεί.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε τι είπε ο κτηνοτρόφος, αλλά και όσα έδειξε…

Χαρακτηριστική η παρέμβαση του ογδοντάχρονου πατέρα του, που εκλιπαρεί από την πολιτεία να τους προστατέψει.

Για το συμβάν στο LimnosReport μίλησε επίσης ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου, κ. Δημήτρης Μπουλώτης.

Ακούστε όσα αναφέρει:

Για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα πλατώνια σύμβολα της άγριας ζωής του νησιού που απολαμβάνουν ακόμα και οι επισκέπτες εδώ και δεκαετίες.

Επίσης δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ούτε τους κτηνοτρόφους για αμέλεια τις φροντίδας των ζώων τους.

 Να σημειώσουμε, ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες από τον εκάστοτε Δήμο και Περιφέρεια να ελεγχθεί ο πληθυσμό τους, χωρίς πάντα να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αρκετά ατυχήματα έχουν γίνει κατά καιρούς στους δρόμους του νησιού με αποτέλεσμα να έχουν κινδυνέψει και τα ελάφια αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Ίσως επιτέλους, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν καίρια το θέμα και με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήσει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση….

 

 

Ρεπορτάζ για το LimnosReport Νατάσα Ταραράκη
 
 
 

Δείτε περισσότερα δημοφιλή άρθρα


 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δλδ τα πλατώνια ήταν οι λύκοι που δεν φύλαγαν τα πρόβατα.
  Πάλι καλά που τα πλατώνια δεν έχουν φτάσει ακόμα σε επίπεδο κανιβαλισμού να καταβροχθίσουν τα προβατα.

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν περνάνε 2 αεροδιαδρομοι πάνω από το νησί με τον ένα υψηλής κυκλοφορίας.

  Θα έπρεπε η ΑΔΕΔΥ Λημνου να προσθέσει στα απεργιακά αιτήματα και την εκτροπή της κυκλοφορίας με την αλλαγή των αεροδιαδρόμων πάνω από το νησί για να πάψουν και οι ψεκασμοί και να μη τρελαίνονται και τα πλατώνια μαζί με τους ιθαγενείς!

 2. Για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα πλατώνια σύμβολα της άγριας ζωής του νησιού που απολαμβάνουν ακόμα και οι επισκέπτες εδώ και δεκαετίες.

  Επίσης δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ούτε τους κτηνοτρόφους για αμέλεια τις φροντίδας των ζώων τους.
  Ίσως επιτέλους, θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν καίρια το θέμα και με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήσει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση….

 3. Μεγάλη η ζημιά για το φίλο το Γιώργη που το κοπάδι του είναι η δουλιά του και η ζωή του.Οι επιθέσεις σε ζώα απο τα ελάφια είναι η σταγονα που ξεχείλησε το ποτήρι.Δεν είναι όμως οι μοναδικές ζημιές. Είναι και οι ζημιές που προκαλούν στα δένδρα. Ξέρετε τι είναι να φροντίζεις ένα δένδρο, να το βλέπεις να μεγαλώνει και να το καμαρώνεις και σε μιά βραδιά το ελάφι να στο καταστρέφει ? Εμένα μου έχουν καταστρέψει Ελαιόδενδρα,αχλαδιές,ροδιές,μηλιές κλήματα και μερικά πευκοειδή όπως λεμονοκυπάρισσα και λέυλαντ με τα κέρατα τους,ειδικά σε εποχή που έχουν οίστρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here