Της Χριστίνα Ταχιάου
Η προκλητικότητα των τούρκων ψαράδων στο Ανατολικό Αιγαίο κρατάει χρόνια. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία αυξητική τάση στις παραβιάσεις, που προβληματίζει τους ντόπιους. Το Protagon αναζητά απαντήσεις σχετικά με τον «ακήρυχτο πόλεμο» των ψαράδων
Η πρώτη καταγγελία για την προκλητικότητα των τούρκων ψαράδων ήρθε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», στις 9 Αυγούστου. Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου και άνθρωπος που οργώνει καθημερινά το ανατολικό Αιγαίο, διαπίστωνε τον τελευταίο καιρό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ετσι, στις 9 Αυγούστου έστειλε δελτίο Τύπου με τίτλο «Τουρκικές μηχανότρατες αλιεύουν επί μέρες στα ελληνικά νερά! Προκλητική η αδιαφορία των ελληνικών Αρχών».
Ακολούθως, ήρθαν στο φως καταγγελίες ψαράδων και περιστατικά πυροβολισμών εναντίον Ελλήνων ψαράδων. Είναι η μάχη για τα ψάρια (που διαρκώς μειώνονται) ή μήπως κρύβεται κάτι περισσότερο; Ανέκαθεν στο Αιγαίο υπήρχαν παραβιάσεις των χωρικών υδάτων. Δεν είναι εύκολο να κινηθείς στη θάλασσα χωρίς να μπεις στα νερά της γειτονικής χώρας. «Κινούμαι στο Αιγαίο και παρακολουθώ την κατάσταση εδώ και 30 χρόνια» λέει στο Protagon ο Θοδωρής Τσιμπίδης. «Ανησυχώ, όμως τελευταίως, διότι παρατηρώ μια “ποιοτική αναβάθμιση” της προκλητικότητας των Τούρκων. Προχθές δυο φοιτήτριες σκέφτηκαν να κολυμπήσουν λίγο παραπάνω και τις μάζεψε τουρκική ακταιωρός, με την αιτιολογία ότι μπήκαν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Από την άλλη, είναι δεκάδες οι τουρκικές μηχανότρατες που βγαίνουν πολύ κοντά στις ανατολικές ακτές μας, ακόμη και στα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Μια μέρα βγήκαν ταυτόχρονα από τρία λιμάνια, από τα Δίδυμα και το Κουσάντασι, 12 μηχανότρατες και ψάρευαν κανονικά, με την πλώρη στο κεντρικό Αιγαίο. Εφτασαν μέχρι τα 70 μέτρα από τις ελληνικές ακτές!» Η βασική ενασχόληση του «Αρχιπελάγους» είναι με το περιβάλλον, για αυτό η πρώτη ανησυχία που εκφράζει ο κ. Τσιμπίδης είναι οικολογική. «Υπάρχει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος. Οι Τούρκοι προκαλούν τρομερή ζημιά, “ξυρίζουν” τον βυθό. Από την άλλη, εξαφανίζουν και τα ψάρια. Αυτήν την εποχή, οι ελληνικές μηχανότρατες δεν ψαρεύουν, προκειμένου να μεγαλώσει ο γόνος. Στην Τουρκία, όμως, επιτρέπεται αυτήν την εποχή το ψάρεμα με μηχανότρατες. Ως αποτέλεσμα, δεν θα μείνει ψάρι για τους Ελληνες ψαράδες. Ανησυχώ πολύ και ανησυχώ ακόμη περισσότερο επειδή δεν βλέπω ανησυχία από τις ελληνικές Αρχές. Οι Τούρκοι δημιουργούν ένα προηγούμενο, δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν στα νερά μας».
Τα συστήματα ανίχνευσης βλέπουν τις μηχανότρατες από την Τουρκία να ψαρεύουν στους Αρκιούς, στη Λέρο, στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι, κοντά στην Πάτμο, στη Λήμνο, στη Σαμοθράκη. Οι Ελληνες ψαράδες, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν λίγα αποθέματα ψαριών και ότι απαιτείται διαχείριση αλιείας, είναι σε απόγνωση. Τα ψάρια δεν γνωρίζουν από χωρικά ύδατα και διαφορές κρατών. Κινούνται πότε σε ελληνικά, πότε σε τουρκικά και πότε σε διεθνή χωρικά ύδατα, ανύποπτα για τη μοίρα τους να καταλήξουν σε κάποιο τηγάνι σε ελληνικό σπίτι ή σε έναν τουρκικό φούρνο. Για την αλιεία στη Μεσόγειο υπάρχει κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεσπίζοντας όρους, κανόνες και προϋποθέσεις. Ωστόσο, αυτός ισχύει για τα κράτη-μέλη και όχι για χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία ή το Μαρόκο, όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα υπεραλίευσης. Η διαχείριση των αποθεμάτων και της αλιείας στις κοινές θάλασσες, όπως το Αιγαίο, θα έπρεπε να αφορά όλα τα μέρη. Ωστόσο, με ευθύνη της Τουρκίας, όπως μας τονίζει πηγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν υπάρχει κάποια κοινή συμφωνία.
Πηγή: Protagon.gr
Καταχώρηση Ath
Ειδήσεις Σήμερα:
Ακολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.




