Η Π.Χ. ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ είναι μιας πέμπτης γενιάς οικογενειακή επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην Σμύρνη του 1900 και έτος ίδρυσης το 1945 και δραστηριοποιείται στους κλάδους της γεωργίας και του εμπορίου όντας η πρώτη που εισήγαγε την συμβολαιακή γεωργία στο νησί. Έχοντας όραμα της αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής και την επαναφορά των σπόρων οι οποίοι συνετέλεσαν στο να χαρακτηριστεί η Λήμνος ως ‘’σιτοβολώνας του Αιγαίου’’ κατά παλαιότερα χρόνια, η επιχείρηση το 2012 θέτει σε εφαρμογή το καινοτόμο project αναβίωσης τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών που για χρόνια είχαν χαθεί από το προσκήνιο εγκαινιάζοντας έτσι τον εσωτερικό τομέα SALAMOUSAS AGRIFOOD.

Σήμερα, τα αδέρφια Παναγιώτης & Στέργιος Σαλαμουσάς μέσω του τομέα SALAMOUSAS AGRIFOOD είναι υπεύθυνα για την παραγωγή, τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων όπως :

  • ΑΛΕΥΡΙ ΚΙΤΡΙΝΟ από την ποικιλία σκληρού σίτου ‘ΛΗΜΝΟΣ’
  • ΣΙΤΑΡΙ Λήμνου ‘ΜΑΥΡΑΓΑΝΙ’
  • ‘ΑΦΚΟΣ’ (φάβα Λήμνου)
  • ΚΟΥΚΙ – ΦΟΥΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
  • ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ
  • ΡΕΒΥΘΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

 

ΑΛΕΥΡΙ ΚΙΤΡΙΝΟ από την ποικιλία σκληρού σίτου ‘ΛΗΜΝΟΣ’

Μια από τις πιο ξακουστές και αναγνωρίσιμες ποικιλίες σίτου του νησιού μας είναι η ‘Λήμνος’. Η επιχείρηση Σαλαμουσάς φρόντισε να προμηθευτεί τον σπόρο από το Ινστιτούτο σιτηρών Βορείου Ελλάδος και την τράπεζα Γενετικού υλικού. Έτσι, αφού αναβίωσε την ποικιλία και την επανέφερε στην εύφορη Λημνία γή, αλέθει το παραγόμενο σιτάρι με όλα τα σιμιγδάλια του και τυποποιεί το τελικό προϊόν, το κίτρινο αλεύρι, σε συσκευασίες του ενός και των δέκα kg. To αλεύρι είναι άριστο για ζύμωμα σπιτικού ψωμιού, ζυμαρικών, πιττών, ζύμη πίτσας αλλά και τηγάνι μεταφέροντας την ασυναγώνιστη γεύση, ποιότητα και παράδοση στο τραπέζι σας ενώ δεν περιέχονται συντηριτικά, βελτιωτικά ή άλλα πρόσθετα!

 

Οι μαρτυρίες των παλαιότερων εξάλλου λένε οτι .. ‘ Όταν ξεφούρνιζαν τα ψωμιά μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά και αν έκοβες μια γωνιά από αυτό το ψωμί σου άρεσε να το τρως σκέτο, για να απολαύεις τη γευστικότητά του.’’

 

Σε μία εποχή όπως αυτή της κρίσης είναι πολύ σημαντικό οι μικρές κοινωνίες να να οραματίζονται διατηρόντας ζωντανές τις παραδόσεις και την ταυτότητάς τους παράγοντας παράλληλα 100% παραδοσιακά προϊόντα με προστιθέμενη αξία τα οποία μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στις αγορές.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:

Τύπος αλεύρου: κίτρινο

Πρώτη ύλη: σκληρό σιτάρι ποικιλίας ”Λήμνος”
Συστατικά: αλεύρι κίτρινο τύπου Μ με τα σιμιγδάλια 
Απουσία συντηρητικών και άλλων πρόσθετων
Ιδανικό για σπιτικό ψωμί, ζυμαρικά, πίτες και ζύμη πίτσας
Φυλάσσεται σε ξηρό και δροσερό μέρος
Συντηρησιμότητα: 3 μήνες (καλοκαίρι) – 5 μήνες (χειμώνας)
Καλλιεργείται, αλέθεται και συσκευάζεται από την Π.X. Σαλαμουσάς (Μούδρος, Λήμνος)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ‘ΛΗΜΝΟΣ’:

 Η Λημνος ειναι όψιμη ποικιλία με πλούσιο αδέρφωμα ανθεκτική στους παγετούς της άνοιξης, στη γραμμωτή σκωρίαση και άλλες ασθένειες. Αντίθετα είναι μέτριας αντοχής στην μαύρη σκωρίαση και έχει μικρή αντοχή  στο πλάγιασμα. Το σιμιγδάλι της είνιαι άριστης ποιότητος, ενώ το  στάχυ είναι λευκό με λευκά, συμπαγή και μέσου μήκους άγανα και σπόρο κεχριμπαριλευκού χρώματος και μεγάλου μεγέθους. Ανηκει στην βοτανική ποικιλία Leucurum και εινια μια από τις παλαιότερες ποικιλίες κληρού  σίτου προελθουσα εκ διαλογής κατα το έτος 1927 του ντόπιου σίτου Ασπρόσταχυ. (Ν. Δαλιάνης, 1958)

 

Το εν λόγω αλεύρι όπως και τα όσπρια τα οποία παράγει η επιχείρηση είναι διαθέσιμα σε όλο το νησί σε κατά τόπους καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και super markets σε συσκευασίες του 1 και 10 κιλών!

 

Η επιχείρηση στο facebook: www.facebook.com/salamousas

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη η διεύθυνση www.salamousas.gr

Email: sala_panag@yahoo.gr

 

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

+30 2254 071 404

+30 697 716 4935

+30 697 936 8812

 

‘’Επειδή η γεωργία είναι μαγεία..’’

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here