Η δικαίωση ήρθε 11 χρόνια μετά την  εν ψυχρώ δολοφονία του Νίκου Κυριακού τον Αύγουστο του 2006 στη Λήμνο. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης έκρινε ένοχους τους δύο κατηγορούμενους για συνέργεια σε ηθική αυτουργία ανθρωποκτονίας, διατήρησε την ποινή στα δέκα χρόνια κάθειρξης που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον πρώτο κατηγορούμενο και μείωσε την ποινή από 15 σε 11 χρόνια κάθειρξης στον δεύτερο. Οι δύο κατηγορούμενοι παρέμεναν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αφού οι ποινές τους ήταν εφέσιμες. Να σημειωθεί πως ο τρίτος κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγες μέρες.

Ιστορικό

Ο  Ν. Κυριάκου ήταν άνθρωπος συνετός, εργατικός, και δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα με την αστυνομία στο παρελθόν. Ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και διατηρούσε συνεργείο επισκευής γεωργικών μηχανημάτων στο 5 χλμ του δρόμου Μούδρου Μύρινας.

Τον Αύγουστο του 2006 βρέθηκε δολοφονημένος και βρέθηκε από τη γυναίκα του, μέσα στο συνεργείο. Είχε πυροβοληθεί με 2 σφαίρες στο κεφάλι και το έγκλημα είχε συγκλονίσει τη μικρή κοινωνία της Λήμνου. Πριν από ένα περίπου χρόνο, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του πρόχειρο αυτοσχέδιο μηχανισμό. Εκτίμηση τότε της αστυνομίας ήταν ότι ο δράστης και στις δύο περιπτώσεις είναι ο ίδιος.

Μέτα από έρευνα η αστυνομία κατέληξε σε δύο άνδρες (42 και 43 χρονών) που  φέρονται να είναι οι πληρωμένοι  εκτελεστές του Ν. Κυριακού.  Ο 43χρονος που φέρεται να πυροβόλησε το Ν. Κυριακού  βρέθηκε δολοφονημένος στο Περιστέρι Αττικής μετά από μικρό χρονικό διάστημα από το έγκλημα στη Λήμνο. Ο άλλος που φέρεται να είναι συνεργός διαφεύγει τη σύλληψη και κατά πάσα πιθανότητα είναι  στο εξωτερικό.

Μετά από 8 χρόνια αναβολών η υπόθεση εκδικάστηκε στις 15 Μαΐου στη Μυτιλήνη. Το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Μυτιλήνης είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 15 ετών για ηθική αυτουργία στους δύο εκ των τριών κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Νίκου Κυριακού. Στον τρίτο κατηγορούμενο επιβλήθηκε 10ετής ποινή κάθειρξης, για συνέργεια στην ηθική αυτουργία. Αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, το δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους κατηγορούμενους.

Ο εισαγγελέας Εφετών Μυτιλήνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου, με αποτέλεσμα να εξεταστούν από την αρχή και σε νέα βάση τόσο το ζήτημα της ποινής των τριών κατηγορουμένων, όσο και το θέμα της αναγνώρισης ελαφρυντικού.

Ο Δικηγόρος της οικογένειας του Νικ. Κυριάκου, Νίκος Βλουτέλλης δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Έχουμε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια τη δικαίωση για την οικογένεια του θύματος. Αποδόθηκε δικαιοσύνη στους  ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος».

 

ΠΗΓΗ: era-aegean.gr

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here