Με δελτίο τύπου ενημερωθήκαμε πως το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έλαβε χώρα συνάντηση όλων των φορέων της Λήμνου, με σκοπό να συντονιστεί ο αγώνας απέναντι σε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας, εξαιτίας των παντός είδους συγχωνεύσεων.

Συγχώνευση του Νοσοκομείου Λήμνου με αυτό της Μυτιλήνης, συγχώνευση των ΔΟΥ, συγχώνευση των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παντού συγχωνεύσεις και μαζί με όλα αυτά και το αιώνιο άλυτο πρόβλημα του ακτοπλοϊκού.

Υπό άλλες συνθήκες, μόνο θετικά θα μπορούσαμε να δούμε την όλη προσπάθεια εντατικοποίησης των αγώνων. Δεν λησμονούμε πως ήμασταν εμείς που πριν από μήνα σχεδόν φωνάζαμε για να οργανωθούν οι αγώνες. Το αποτέλεσμα της συνάντησης όμως, μάλλον μας προβλημάτισε περισσότερο…

Πρώτα από όλα, δεν δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρχε συγκεκριμένη θεματολογία. Επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά η περσινή συνάντηση που είχε γίνει στο Μαρούλα, με την διαφορά ότι τώρα δεν ήταν ανοικτή στο κοινό. Οι όποιοι εκπρόσωποι πρότασσαν (με το δίκιο τους) τα δικά τους προβλήματα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αναμενόμενο, να καταλήξουμε άλλη μια φορά σε απλή καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς να έχουμε να προτείνουμε μέτρα. Δεν μας εξέπληττε καθόλου η διαδικασία. Εκεί όμως που νομίζαμε ότι θα πάμε όλοι σπίτια χωρίς να έχουμε καταλήξει πάλι πουθενά, έπεσε η μεγάλη ιδέα. Να γίνει μια επιτροπή αγώνα (από ποιους και για ποια από όλα τα θέματα;) η οποία θα έχει και μια τεχνική γραμματεία και οι εκπρόσωποι των φορέων θα ενημερώσουν τα μέλη τους και μετά θα ξαναγίνει μια συνάντηση όπου οι εκπρόσωποι θα ενημερώσουν την επιτροπή αγώνα σχετικά με το τι αποφάσισαν τα μέλη των φορέων τους και… και… και.…

Επειδή δεν θέλουμε να μακρηγορούμε με τις μεμψιμοιρίες μας και επειδή όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…. φτιάχνει επιτροπές, πάμε κατευθείαν στο προκείμενο.

Ο κάθε αρμόδιος φορέας πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του. Δεν είναι δυνατόν για τις διεκδικήσεις του Νοσοκομείου να ηγείται ο εμπορικός σύλλογος και για τις διεκδικήσεις της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ηγείται γιατρός. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης μιας ενιαίας συντονιστικής επιτροπής. Ο κάθε αρμόδιος θα αναλάβει το βάρος των ευθυνών που του αναλογούν και θα σηκώσει την σημαία των κινητοποιήσεων. Στο πλευρό του θα είναι όλοι οι υπόλοιποι φορείς σαν μια γροθιά. Έτσι απλά. Ήδη στα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνάντησης, ο Δήμαρχος προέτρεπε να δημιουργηθούν πυρήνες αντίδρασης και η δημοτική αρχή θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού.

Και ενώ πάλι είπαμε, μια επιτροπή είναι θα περάσει, μας ανακοινώνεται πως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου θα γίνει, στις 11:00 το πρωί, συγκέντρωση όλων των φορέων μπροστά στο Δημαρχείο, με σκοπό να διαμαρτυρηθούμε για τα δεινά που μας έχουν βρει.

Πρώτον, για πιο από όλα, ρωτάμε ξανά! Οι εφοριακοί θα φωνάζουν για την ΔΟΥ, οι γιατροί εναντίον των συγχωνεύσεων των Διευθύνσεων εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι για το ακτοπλοϊκό και κοκ; Είναι δυνατόν;;;;

Επίσης τα μαγαζιά θα κλείσουν;

Αν ρίξουμε μια ματιά στην λίστα των φορέων που συμμετέχουν, πρέπει την Τετάρτη το πρωί να δουλεύουν μόνο ο στρατός και η εκκλησία, σε όλη την Λήμνο. Δουλευόμαστε;

Δεύτερον, η συγκέντρωση θα έχει κάποια ατζέντα ή θα πάμε για να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο; Αν πρόκειται για το δεύτερο καλά το κάνουμε και στις καφετέριες.

Τρίτον, πόση ώρα θα διαρκέσει; Από τις 11:00 και όσο πάει; Μετά θα τα ανοίξουμε τα μαγαζιά μας; Εκτός από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, στα μέλη των φορέων έχει γνωστοποιηθεί το τι να πράξουν;

Τέταρτον, η διαμαρτυρία θα γίνει προς ΠΟΙΟΝ;;;;;

Πάλι θα ταλαιπωρούμε τους Λημνιούς και μόνο;;;

Όλοι ξέρουμε που πρέπει να ακουστούν τα όποια αιτήματα. Το να τα ακούσει ακόμα μια φορά η Λήμνος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, πέρα από κωλυσιεργία.

Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά την ξεκάθαρη θέση μας. Το βάρος του αγώνα του κάθε φορέα πρέπει να το σηκώσει η διοίκηση του ίδιου του φορέα. Αυτή, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας, θα δώσει την μάχη της για να περισώσει ότι μένει από τον κλάδο τους. Οι εφοριακοί της Λήμνου θα μιλούν με τους υπόλοιπους εφοριακούς για να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, οι γιατροί με τους γιατρούς, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τους άλλους ανά την Ελλάδα. Έτσι γίνονται οι κινητοποιήσεις και έτσι ο κάθε κλάδος θα είναι υπό την σκέπη ενός ευρύτερης εμβέλειας οργάνου διεκδικήσεων. Εννοείται, επαναλαμβάνουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι φορείς της Λήμνου θα συνεπικουρούν ο ένας τον άλλο όταν χρειάζεται.

 

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι όποιοι άρχοντες τις υποχρεώσεις τους για να φανεί επιτέλους και ποιοι αξίζουν. Όσοι δεν το αντέχουν ας παραμερίσουν σιωπηλά. Δεν νομίζουμε ότι αυτός ο τόπος, που φέτος γιορτάζει τα 100 της απελευθέρωσής του, να στερείται ανθρώπων έτοιμων για αγώνες. Ζούμε σε μια εποχή ανισορροπίας. Όταν θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες θα υπάρχει αρκετός χώρος για να ξεμυτίσουν πάλι όσοι έχουν όρεξη για να βγάζουν λόγους και να κάνουν διαπιστώσεις. Τώρα είναι η ώρα για μάχες….

 

ΥΓ: όποια μορφή πάντως και αν έχουν οι αγώνες, το limnosreport.gr θα είναι εκεί…

 

 

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα (Επιλογή από την Google)

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Προφανώς και οποιοσδήποτε προβληματισμός γύρω από τις μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων είναι θεμιτός και ευπρόσδεκτος.
  Μία επισήμανση μόνον θα ήθελα να κάνω. Ο συντονισμός ενεργειών και δράσεων έχει να κάνει όχι με τα κλαδικά αιτήματα, αλλά με τα ζητήματα που άπτονται της υποβάθμισης του νησιού.
  Ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο τα κλαδικά του αιτήματα μέσω των ανάλογων φορέων, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Και το κάνουμε τονίζοντας πάρα πολλές φορές τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
  Συναντιόμαστε όμως, πλέον, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γιατί είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, και οι κάτοικοι, και τα Συνδικάτα, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι πολίτες του νησιού, να αγωνιστούμε για τα ειδικά θέματα που αφορούν τη Λήμνο και από κοινού να παλέψουμε για την ασφαλή επιβίωση και αξιοπρεπή πρόοδο μας στο νησί.
  Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανάγκη; Επειδή δεν είναι ίδιο πράγμα η κατάργηση υπηρεσιών , η έλλειψη συγκοινωνιών, η έλλειψη ΚΕΠΑ σε μια πόλη της ξηράς και σε ένα νησί. Αυτό θέλουμε να αναδείξουμε. Προφανώς η κρίση σαρώνει τα πάντα και παντού. Αλλά ούτε όλοι τα βιώνουν το ίδιο, ούτε είναι ίδιες οι επιπτώσεις παντού. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες, που θυσιάζονται στο βωμό του κόστους ή των εντυπώεων. Η σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη Λήμνο δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους.

  Στόχος δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι Λημνιοί. Αλλά ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα να ενημερωθούμε, να ενωθούμε, να διαλογιστούμε και να βρούμε πρόσφορους τρόπους αγώνα και αντίδρασης παραπέρα. Το κάλεσμα στις 7 Νοέμβρη δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή.

  Και σε αυτόν τον αγώνα είναι εξίσου χρήσιμοι και οι σκεπτικιστές, και οι επιφυλακτικοί και οι απογοητευμένοι. Οι αδιάφοροι θα δυσκολευτούν να βρουν στασίδι.
  Έτσι, λοιπόν η πρόσκληση σε συνεδριάσεις είναι ανοιχτή σε όλους, ακόμη κι αν εκπροσωπούν μόνον τον ευατό τους! Και να είστε βέβαιοι ότι προσωπικά, εγώ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, ήμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, προτάσεις, δράσεις, στην προσπάθεια για πίεση και κοινοποίηση -και δια του διαδικτύου- της σταδιακής εγκατάλειψης του νησιού από το κράτος.

  ‘Ετσι, λοιπό την Τετάρτη διαμαρτυρόμαστε με θυμό και οργή γιατί η Λήμνος διεκδικεί το αυτονόητο. Το δικαίωμα στο Αύριο. Το δικαίωμα στο Όνειρο. Το δικαίωμα στη Ζωή. «Η Λήμνος θέλει να ζήσει». Απλά!

  Κατσιγιαννόπουλος Κώστας
  Αντιπρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λήμνου
  Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Φορέων Λήμνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here