Κόσμος

Σε πολιτική δίνη η Γαλλία: Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς – Εμφύλιος Ρεπουμπλικάνων για ενδεχόμενη συνεργασία με Λεπέν

post-img

«Δεν θα παραιτηθώ, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών» δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Ενόψει της επικείμενης επελασης της Μαρίν Λεπέν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι δύο κυριότερες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας ξεκίνησαν συνομιλίες για να σχηματίσουν συμμαχία εναντίον του Γάλλου προέδρου, ενώ και στελέχη από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών εμφανίζονται θετικά σε συμμαχία με την Λεπέν. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων βασικών ρευμάτων της Αριστεράς, αναζητούν συγκλίσεις για δημιουργία του δικού τους μετώπου κατά της Ακροδεξιάς.

Την ώρα που χιλιάδες Γάλλοι διαδηλώνουν κατά της Ακροδεξιάς, εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο παραδοσιακό δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο επικεφαλής του, Ερίκ Σιοτί, τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές προκαλώντας εσωκομματικό σεισμό και φωνές υπέρ της παραίτησής του.

«Μια συμμαχία με την Εθνική Συσπείρωση, με τους υποψηφίους της, μια δεξιά συμμαχία με όλους εκείνους που τους εκφράζουν οι ιδέες της Δεξιάς, οι αξίες της Δεξιάς» ανέφερε ο κ. Σιοτί.

Κι ενώ μέλη των Ρεπουμπλικάνων αλλά και όλων των κεντρώων και αριστερών κομμάτων κάνουν λόγο για μια ανίερη συμμαχία και εξευτελισμό του κόμματος των Γκωλιστών, η Εθνική Συσπείρωση δρομολογεί ήδη τη συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα «Ανάκτηση» του Ερίκ Ζεμούρ και της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, στο δελτίο των 18:00, πριν από λίγα λεπτά η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν βγήκε και ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα υπάρξει προς το παρόν συμφωνία γιατί η θεία της, η οποία έχει ορκιστεί εκδίκηση εναντίον του προέδρου του κόμματος της ανιψιάς, Ερίκ Ζεμούρ, και δεν θέλει να κάνει καμία συμφωνία με τον ίδιο. «Θέλει την ανιψιά στο κόμμα ή θέλει να κάνει μια συμφωνία με την ανιψιά -γιατί ως συνήθως στους Λεπέν είναι οικογενειακή υπόθεση η πολιτική -αλλά όχι με τον Ζεμούρ, τον οποίο θεωρεί εχθρό της».

«Νομίζω ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να επιτρέψουμε στο εθνικό κίνημα να επαναφέρει τη Γαλλία στο σωστό δρόμο. Για να γίνει αυτό πρέπει να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε, να συνεργαστούμε με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν την καλή θέληση, που είναι πατριώτες, που σαφώς διαφωνούν με τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Με την πρώτη δημοσκόπηση να δίνει στο κόμμα του Μακρόν μόλις 19% και στην Εθνική Συσπείρωση νίκη με 34% αλλά χωρίς πλειοψηφία, ο 28χρονος προστατευόμενος της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει: «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Έχουμε ήδη έναν αριθμό διατάξεων και νομοσχεδίων που είναι προφανώς έτοιμα να τεθούν σε ισχύ. Στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνασπισμού δε μπορούμε φυσικά να κάνουμε όσα θα μπορούσαμε να κάνουμε αν είχαμε την προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο κάνουμε πράγματα για την αγοραστική δύναμη, για την ασφάλεια, για τη μετανάστευση».

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησής σε περίπτωση ήττας επικαλούμενος το Σύνταγμα: «το Σύνταγμα δε γράφεται από την Εθνική Συσπείρωση (…) Η θέση του Προέδρου είναι σαφής και είναι σαφής ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

Όσο για τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ διαμηνύει ότι θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη κατά της ακροδεξιάς, όσο δυσαρεστημένος κι αν δηλώνει κεκλεισμένων των θυρών για την αιφνίδια και σκληρή απόφαση του Μακρόν για εκλογές.

Όπως είπε ««θα πράξω το καθήκον μου ως πολίτης αφοσιωμένος στη χώρα του, ο οποίος θα κάνει τα πάντα για ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα».

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο φόβος της επέλασης της ακροδεξιάς φέρνει τη συνεργασία των κεντροαριστερών κομμάτων με Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές να επεξεργάζονται κοινή λίστα υποψηφίων αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για τον υποψήφιο πρωθυπουργό.

Όπως μετέδωσεη ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου «όλοι δοκιμάζουν συμμαχίες για να υπάρξουν τουλάχιστον τρία μπλόκα ώστε να φτάσουμε στις εκλογές και να είναι μια νίκη όσο πιο πλειοψηφική γίνεται για ένα από αυτά τα μπλόκα».

Η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤNews, Άννα Παπασωτηρίου, αναφερόμενη στις συνέπειες που μπορεί να έχει μια συγκατοίκηση του φιλελεύθερου Μακρόν με μια ακροδεξιά Λεπέν στην Γαλλία τόνισε μεταξύ άλλων «αυτό είναι εκ των πραγμάτων μια ανταγωνιστική σχέση γιατί μιλάμε για δυο διαφορετικά κόμματα, κυρίως σε ιδεολογία κατά βάση. Στο καλύτερο σενάριο, είναι να έχουμε μια πολύ δύσκολη, περίπλοκη, πιο σύνθετη, καθόλου ομαλή διακυβέρνηση. Το χειρότερο σενάριο είναι να υπάρξει παράλυση. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε. Ο Μακρόν θα συμμετέχει στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Λεπέν την ίδια ώρα θα στέλνει τους δικούς τους υπουργούς στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, για παράδειγμα, και θα υπονομεύει τις θέσεις του Μακρόν, του προέδρου της Γαλλίας. Οπότε, εκ των πραγμάτων εδώ μιλάμε ότι θα υπάρχει σύγκρουση σε όλους τους τομείς, στην εσωτερική πολιτική, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, οπουδήποτε, σε όλους τους τομείς[…]».

Πρόσθεσε ότι « ο Μακρόν σίγουρα αυτό που είχε στο μυαλό του και αυτό που διαρρέεται από το Ελιζέ είναι ότι στην ουσία θέλει ενα αφήσει τη Λεπέν να φθαρεί από τη διακυβέρνηση. Άρα λοιπόν, εδώ είναι σαν να λέει ότι θα επιλέξει και ποιες μάχες θα δώσει ως πρόεδρος της Γαλλίας γιατί πρέπει να επισημάνουμε ότι με βάση το Σύνταγμα της Γαλλίας, ο Μακρόν βρίσκεται στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Οπότε στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι σε κάποιο εσωτερικό ζήτημα ή εξωτερική πολιτική ή άμυνα η κυβέρνηση δεν κάνει τα δέοντα, θα μπορεί να παρέμβει και να παγώσει.
Αυτό βέβαια ενέχει και τον κίνδυνο της παραλυσίας».

Ακόμα η Άννα Παπασωτηρίου επισήμανε ότι αυτό το άνευ προηγουμένου πολιτικό δράμα που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία θα καθορίσει ιστορικά και την ίδια τη χώρα ενώ θα έχει αντίκτυπο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με τους δαίμονες της. Να αποκτήσει δηλαδή μια ακροδεξιά κυβέρνηση, τη στιγμή που η ίδια η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές προκλήσεις, ρωσική απειλή και επιθετικότητα, το ενδεχόμενο μιας προεδρίας Τραμπ, την αυξανόμενη οικονομική επιθετική πολιτική της Κίνας.
Οπότε πιθανές ιστορικές πολιτικές μεταβολές προκύψουν από αυτές τις κάλπες, μοιραία θα επηρεάσουν και την Ευρώπη».

Λήδα Παπαδοπούλου, Ανάλυση – Άννα Παπασωτηρίου – Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!