Κόσμος

Αστέρια Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να αξιολογεί τα κορυφαία εστιατόρια

post-img

Το σύστημα έχει δεχτεί επικρίσεις κατά καιρούς. Σε άρθρο του 2023 η Washington Post σημείωνε: «Όσο υποστηρίζει την καινοτομία, άλλο τόσο την καταστέλλει, καθώς οι σεφ συνειδητοποιούν ότι μπορεί να τιμωρηθούν αν ξεφύγουν πολύ από το πλαίσιο». Ο Οδηγός Michelin έχει επίσης κατηγορηθεί για εύνοια στους Γάλλους σεφ και τη γαλλική κουζίνα.

Αλλά είναι γεγονός ότι η απόκτηση ακόμη και ενός μόνο αστεριού μπορεί να βάλει ένα εστιατόριο στο χάρτη και να πολλαπλασιάσει τις κρατήσεις τραπεζιών.

Πώς γίνονται οι επιθεωρήσεις

Πώς λειτουργούν οι μυστικές επιθεωρήσεις; Ο κόσμος συχνά υποθέτει ότι κάποιος που γευματίζει μόνος του σε ένα καλό εστιατόριο θα μπορούσε να είναι επιθεωρητής της Michelin. Στο TikTok, ορισμένοι χρήστες έχουν ανεβάσει βίντεο στα οποία τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης σε εστιατόρια fine dining, με ή χωρίς αστέρια Michelin, αν κάθονται μόνοι τους και κρατούν σημειώσεις στο τραπέζι.

Ωστόσο, ένας πραγματικός επιθεωρητής της Michelin πιθανότατα δεν θα έφερνε ποτέ σημειωματάριο, αφού αυτό θα πρόδιδε την ιδιότητά του.

«Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αποκρύψουν την ταυτότητά τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση», δηλώνει στο CNNi ο Gwendal Poullennec, διεθνής διευθυντής των Οδηγών Michelin.

Επιπλέον, κάθε υπό εξέταση εστιατόριο θα σερβίρει πολλούς διαφορετικούς επιθεωρητές σε διαφορετικές ημέρες, οι οποίοι θα αποφασίσουν ως ομάδα αν θα του απονείμουν αστέρι, πρόσθεσε. Αυτό βοηθά επίσης να διαπιστωθεί αν το εστιατόριο προσφέρει μια συνεπή εμπειρία – ένα από τα πέντε βασικά κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογούν οι επιθεωρητές.

Τα άλλα κριτήρια είναι τα εξής: «η ποιότητα των προϊόντων, η μαεστρία της γεύσης και των τεχνικών μαγειρέματος, η προσωπικότητα του σεφ που εκπροσωπείται στη γαστρονομική εμπειρία, και η αρμονία των γεύσεων».

Όλοι οι επιθεωρητές έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στον κλάδο της φιλοξενίας και επιπλέον λαμβάνουν εκτεταμένη εκπαίδευση στη μεθοδολογία του Οδηγού Michelin. Ποτέ δεν επιθεωρούν εκ νέου ένα εστιατόριο που έχουν επιθεωρήσει στο παρελθόν.

Οι αρχικές λίστες με τα προς επιθεώρηση εστιατόρια καταρτίζονται με βάση αναφορές «στα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε συστάσεις από στόμα σε στόμα», αναφέρει ο Poullennec.

Η πίεση για τη διατήρηση ενός αστεριού

Μετά τη λήψη ενός αστεριού, πολλαπλοί επιθεωρητές θα επισκεφθούν εκ νέου το εστιατόριο κατά τη διάρκεια του έτους για να καθορίσουν αν η προηγούμενη βαθμολογία εξακολουθεί να ισχύει, αν δικαιολογούνται περισσότερα αστέρια ή αν η βαθμολογία δεν ισχύει πλέον.

Στην τελευταία από τις τρεις περιπτώσεις, ένα εστιατόριο μπορεί να χάσει τα αστέρια που είχε κερδίσει προηγουμένως. Το Carbone, ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης, έχασε το μοναδικό του αστέρι το 2022 – εξακολουθεί όμως να είναι εξίσου δύσκολο να βρεις τραπέζι.

Η στολή του Γάλλου σεφ Alexandre Mazzia όταν κέρδισε το τρίτο αστέρι Michelin για το εστιατόριο «ΑΜ» στη Μασσαλία, τον Ιανουάριο του 2021AP Photo/Daniel Cole

Αλλά το Carbone μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Για τους σεφ, η απώλεια ενός αστεριού όχι μόνο θεωρείται το μεγαλύτερο δυνατό χαστούκι στο πρόσωπο, αλλά μπορεί και να απομακρύνει τους πελάτες. Το εστιατόριο Thornton’s του σεφ Kevin Thornton στο Δουβλίνο έκλεισε αφού έχασε δύο από τα αστέρια του.

Μάλιστα, μετά τις αυτοκτονίες δύο γνωστών σεφ που κινδύνευαν να χάσουν τα αστέρια τους, η Michelin «έχει λάβει μέτρα για να ενημερώνει προσωπικά τους σεφ πριν από τις αφαιρέσεις αστεριών, επιτρέποντας στην ομάδα του εστιατορίου να επεξεργαστεί την είδηση ιδιαιτέρως», δηλώνει ο Poullennec.

Προσθέτει επίσης ότι οι επιθεωρητές του οδηγού Michelin δεν κάνουν αρνητικές κριτικές: «Οι επιθεωρητές μας παρέχουν μόνο θετικά σχόλια, δηλώνοντας αν το εστιατόριο και η κουζίνα του είναι καλά ή πολύ καλά. Δεν ασκούμε ποτέ κριτική, οι επιθεωρητές μας δεν είναι κριτικοί».

Αλλά τις ημέρες που προηγούνται της τελετής απονομής βραβείων Michelin, όταν οι σεφ συνήθως ενημερώνονται αν θα χάσουν ένα αστέρι, ο Christophe Bellanca του εστιατορίου Essential by Christophe στο Μανχάταν, δεν κοιμάται πολύ καλά. Όπως λέει στο CNNi, «δεν θέλω να είμαι ο τύπος που θα χάσει ένα αστέρι Michelin».

cnn

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!