Κόσμος

Αργεντινή: Ο Μιλέι νέος πρόεδρος – Έρχεται η «θεραπεία του σοκ»

post-img

 

                                                                            Έλαβε περίπου το 56% των ψήφων

Εξελίξεις και νέα δεδομένα στην «χώρα του τάνγκο»…

Ο υπέρμαχος της «θεραπείας του σοκ», άκρως φιλελεύθερος, Χαβιέ Μιλέι, είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Ο ίδιος προωθεί ριζοσπαστικές απόψεις προκειμένου να διορθώσει μια οικονομία που έχει πληγεί από τριψήφιο πληθωρισμό, μια επικείμενη ύφεση αλλά και την αυξανόμενη φτώχεια.

Ο Μιλέι έλαβε περίπου το 56% των ψήφων έναντι λίγο πάνω από το 44% του αντιπάλου του, του περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα. «Έχουμε μνημειώδη προβλήματα μπροστά μας», τόνισε. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν υπάρχει χώρος για χλιαρά ημίμετρα», πρόσθεσε. Ο Μιλέι υπόσχεται την «θεραπεία του οικονομικού σοκ». Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, την απόρριψη του πέσο και την μείωση των δαπανών, δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Οι προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει είναι τεράστιες. Από τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πληθωρισμό κοντά στο 150% και μια σειρά από capital controls.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η νίκη του αναστατώνει το πολιτικό τοπίο και τον οικονομικό οδικό χάρτη της Αργεντινής και θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο σιτηρών, λιθίου και υδρογονανθράκων. Ο Μιλέι έχει επικρίνει την Κίνα και τη Βραζιλία, λέγοντας ότι δεν θα τα βάλει με τους «κομμουνιστές» και ευνοεί τους ισχυρότερους δεσμούς των ΗΠΑ.

Η νίκη του Μιλέι, ενός 53χρονου οικονομολόγου και πρώην τηλεοπτικού αστέρα, έσπασε την ηγεμονία των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων αριστερά και δεξιά – των περονιστών που κυριαρχούν στην πολιτική της Αργεντινής από την δεκαετία του 1940 και της κύριας αντιπολίτευσης, του συντηρητικού Μαζί για την Αλλαγή.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosReport.gr - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Λήμνο το Βόρειο Αιγαίο, όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Δείτε παλαιότερα δημοφιλή άρθρα

Σχετικά Άρθρα

About Us

Ενημερωτικό site της Λήμνου. Έγκυρη, άμεση και χωρίς αναστολές ενημέρωση για ότι συμβαίνει στην Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο, την Ελλάδα και τον κόσμο. LimnosReport.gr γιατί, «Εδώ χτυπάει η καρδιά της Λήμνου»!